hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
lemezajánló [kislemez]  2020. augusztus 27. csütörtök   21:38
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP


  Szerencsétlen csillagzat alatt született a KabinLáz zenekar Kihajolni Veszélyes című EP-je. A 2020. február 1-től elérhetővé vált hanganyag már készen állt arra, hogy élőben is bemutathassa a csapat az érdeklődőknek, amikor beütött a COVID helyzet, így az élő fellépések lehetősége hosszú időre kútba hullt. Viszont a zenében az a jó, hogy nem csak élőben van lehetőség élvezni, hanem otthon is hallgathatjuk kedvenc nótáinkat, akár még karanténban is - noha a rock/metal műfajnak kétségtelenül az élő koncertélmények az erősségei.
  Ha még valaki nem találkozott a KabinLáz nevével, a csapat Püspökladányból származik és amolyan groove-os, riff-központú rock/metal zenét játszanak, fület simogató énekkel. Az ilyesmi műfajnak inkább a tengerentúlon van nagyobb kultusza, de lehet ezt itthon is jól játszani. Ehhez mindenképpen remek dallamérzék szükségeltetik, mind gitár-, mind énekfronton és jól megírt dalok. Ehhez az ízig-vérig amerikai hangzásvilághoz talán nem feltétlenül kézenfekvő a magyar nyelvű szöveg, de rövidesen megtudjuk, mit tudott ebből kihozni a KabinLáz.
  
  A Kihajolni Veszélyes EP két nagylemez és két korábbi EP után jelent meg, így mondhatjuk, hogy rutinosan fordult rá a csapat az új anyagra. Az nyitó Húsevőben máris nyakra-főre kapjuk az elringató, groove-os riffeket. És már az első dal választ ad a fenti kérdésre, vajon mennyire passzol ez a zenei világ a magyar nyelvű szöveggel. A válasz: teljes mértékben! Ehhez persze kell Papp Norbert bársonyos hangja, aki magával ragadó dallamokat, énekelhető refréneket szolgáltat a hallgatónak. Kicsit a Rómeó Vérzik ugrik be a zene hangulatáról. Egy jó kis gitárszóló is elröppen, a dal pedig közös éneklésre és nagy headbang-elésekre egyaránt alkalmas.
  A lemez gyönyörűen szól egyébként, mindegyik hangszer hallatszik és egyszerre harapósak, de ugyanakkor groove-osan ringatózósak a szerzemények. A srácok nagyon érzik ezt a műfajt, az album pedig tehetséges dalszerzési képességekre is felhívja a figyelmet.
  
  A Fény egy kicsit tempósabban kezdődik. Érdemes figyelni Hajdú Tibor dobos munkáját, ahogy pakolja az ütemeket, némi (régi) Cadaveres hangulat keze is beteszi a lábát ebben a szerzeményben... A srácok azért a dal további részében nem rugaszkodnak el a saját stílusuktól, de tetszik, hogy némi finomságokat (amiket szándékolt vagy nem szándékolt kikacsintásoknak is gondolok) elhelyeznek itt-ott. Norbert újfent bizonyítja, hogy kiváló énekes és a gitármelódiák is nagyon jók.
  A Nincs Végzet a klipes dal, megint felvillant magából valami újat a banda. Hörgős, üvöltős vokált eddig még nem hallhattunk, de itt ilyen is színesíti a szerzeményt. Riffek, groove-ok, zúzás, kétlábgép, dallamok – minden a helyén van. Ennek ellenére az előző tételeket valamivel izgalmasabbnak érzem.
  A Túl Nehéz – nevéhez méltóan – kicsit súlyosbít a témákon. Tetszenek a játékos riffek, két és fél percével ez a nóta a legrövidebb a lemezen. Igazából nincs hiányérzetem, amit el akartak mondani ezzel a dallal, azt elmondtak. Az Utolsó – ugyancsak nevéhez méltóan – a befejező száma az EP-nek, a maga akusztikus hangulatával. Ebben a nótában érvényesül a legjobban Sárközi Ádám basszusgitárja, de még hegedűt is hallhatunk a dalban! Megint sikerült valamivel meglepniük! Szép lett a gitárszóló és úgy általában kellemes, magával ragadó hangulata van a dalnak. Norbi dallamai is simogatják a fület.
  
  Nekem az jön be legjobban a KabinLáz EP-jében, hogy mindegyik dalban meg szeretnének – és meg is tudnak – mutatni valami új ízt, új hangulatot a zenei világukból. Ezzel együtt mégsem lett csapongó és túl sokat markolni akaró a kiadvány, mert az a jellegzetes groove-os vezérfonal azért mindegyik dalt végigkíséri. A hangzás elsőrangú, a zenekari munka ugyancsak nagyon összeszedett, élőben is biztosan működnek ezek a nóták. Ha valaki szereti a harapós riffekkel felvértezett, de azért mégsem eszeveszetten szegelős zenét, a könnyedebb, énekelhetőbb dallamokat, itthon is megtalálhatja a számítását a KabinLázzal.
  
  
  Felállás:
  Papp Norbert: ének
  Jakab Imre: gitár
  Sárközi Ádám: basszusgitár
  Hajdú Tibor: dob
  
  KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
  1. Húsevő
  2. Fény
  3. Nincs Végzet
  4. Túl Nehéz
  5. Az Utolsó
  



Kulcsszavak:
  kabinláz     kihajolni veszélyes 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó cikkek: 

Kabinláz: saját szavaikkal az új EP-ről

Kabinláz: végighallgatható a püspökladányi zenekar új EP-je

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
Sabaton: The Last Stand
Roar: Délibáb demo
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 adrien brody    negarm    galla miklós    kung fu panda    night demon    rob de luca    senses fail    when death comes    another dawn comes    torture squad    blues b.r. others    hernádi judit    dropout kings    ram-zet    oceano    distorted impalement    Új látásmód fúzió    tőzsdecápák    secrets of the moon    jon oliva    aeverium    szükségállapot    vittula    stormhammer    hó márton  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!