hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
magazin [fesztivál]  2020. július 28. kedd   04:31
nincsen hozzászólás

szerző: 12qper
Októberben Budapestre költözik a világzene - WOMEX


  Magyar és régiós művészeket is beválogattak a Budapesten másodjára megrendezett WOMEX, a világzene legnagyobb nemzetközi eseményének előadói közé.
  
  Megvannak az első fellépők nevei, jelentette be a WOMEX, a világzene vezető nemzetközi fesztiválja, melyet 2020. október 21. és 25. között a Hangvető szervezésében idén 26. alkalommal rendeznek meg, immár második ízben Budapesten.
  
  Így, hogy 2015 után a WOMEX idén is Budapesten lesz, nagyobb a megmozdulás a régióban – a közép- és kelet-európai, balkáni zenészeknek nagyobb esélye van eljönni. Az első bejelentett zenekarok között van a magyar Dalinda és a szlovén ©irom is. Összesen 21 különböző ország képviselteti magát a most bejelentett 21 előadóval, többek között kolumbiai, ghánai, marokkói, dél-koreai, amerikai és spanyol zenekarok érkeznek majd Budapestre októberben. A régióbeli zenekarok száma pedig a továbbiakban még nőni fog, hiszen a regionális színpad fellépői az első bejelentésben még nem szerepelnek.
  
  „Nem tehetünk mást, szervezünk gőzerővel” – reflektált a vírus okozta helyzetre Bellay Szilvia, aki a WOMEX hazai megvalósítását koordinálja. „Ez egy új helyzet minden szereplő számára a színpadon, a közönségben, kiállítói és szervezői oldalon is. Próbálunk egymásra nagyon odafigyelni, és felkészülni úgy, hogy végül ne a vírus legyen a főszereplő.
  
  „Most az iparág összes szereplőjének még fontosabb minden olyan lehetőség, ahol lehet találkozni, ahol be lehet mutatkozni, ahol üzletet lehet kötni, ahol új előadókkal lehet találkozni” – tette hozzá Weyer Balázs, a Hangvető programigazgatója, a WOMEX „hét szamurájának”, azaz szakmai zsűrijének egyike. „Általában az a dolgunk, hogy őrjítően színes és lenyűgözően magas színvonalú zenéket és előadókat kínáljunk a világ színpadaira. Most azonban ennél több is: egy ilyen esemény most nem csak élményt és lehetőséget, hanem reményt is ad. Nehézkes a nemzetközi utazás, különösen oda kell majd figyelni a biztonságra, sok a megválaszolatlan kérdés. De épp ebben a helyzetben a legfontosabb, hogy az idei WOMEX megtörténjen, és szolgálni tudja a világzenei közösség minden tagját. Ezt már a zsűrizés alatt is intenzíven éreztük, sokat beszéltünk róla, hogy rossz időkben van igazán szükség a zene szépségére és energiájára.”
  
  A Hangvető csapata stratégiai partnerével, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal együtt olyan nagy presztízsű, és a 2015-ös budapesti WOMEX-en már sikerrel bejáratott helyszínekre szervezi a fesztivált, mint a Müpa, a Bálna Budapest és az A38 Hajó.
  
  AZ EGÉSZ VILÁG BUDAPESTEN
  
  A most bejelentett művészek Ghánától Izlandig olyan zenei sokféleséget képviselnek, amin keresztül kevésbé ismert műfajok, népzenék vagy éppen a hagyományos zenét és a kortárs hangzásokat ötvöző új zenei ötletek is eljuthatnak a szakmai és zenekedvelő közönséghez.
  
  „Mint mindennel ebben az őrült évben, a WOMEX-szel kapcsolatban is egyszerre örülünk és aggódunk. Micsoda lehetőség, ha összejön! Minden tőlünk telhetőt megteszünk, óriási show-val készülünk, és ha felengednek minket a gépre, akkor ott is leszünk,” – írta a mexikói Son Rompe Pera, az egyik beválogatott zenekar.
  
  A zsűri által kiválasztott művészek a műfajok és stílusok széles tárházát képviselik: az algériai Djazia Satour kifürkészhetetlen ritmikájú gnawájától az intim kubai jazzig; a Dalinda többszólamú, modernné varázsolt magyar a capella népdalaitól a meditatív indiai szúfi hagyomány újragondolásáig és a haiti voodoo funk-sámánig.
  
  A HÉT SZAMURÁJ
  
  A több mint 1600 beérkezett pályázat közül héttagú zsűri, az úgynevezett „hét szamuráj” a WOMEX történetében először online hozott döntést. A zene minősége mellett olyan szempontokat is figyelembe vettek, mint a fellépők földrajzi és műfaji sokszínűsége, és hogy egy nagy angol nyári fesztiváltól egy kis zágrábi klubig mindenki találjon köztük magának valót. Az erős pályázatok között sokszor a háttértörténet, a kulturális kontextus döntött, mint egy eddig mellőzött tradíció, vagy egy-egy érdekesebb hangszer.
  
  A WOMEXRŐL
  
  A WOMEX a globális zenei élet legnagyobb konferenciája: egyszerre vásár, világzenei fesztivál, konferencia, zenei dokumentumfilmek bemutatója és díjkiosztó ünnepség. Kiváló alkalom arra, hogy a hosszú karantén után végre találkozzanak egymással a zeneipar fontos alakjai, alkalom a zene ünneplésére, új tehetségek befutására, üzletkötésre, koncertek és fesztiválok programjának lekötésére, tanulásra és kultúrdiplomáciai eseményekre.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
Tavasz, muzsika, Európa
Női fókusz - Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath, Marilyn Silverstone
A Tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen újjászületett!
Áprilisban rendhagyó táncházi események és új táncházak a Fonóban
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 szenteleki gábor    dfsdfs    garagedays    fridvalszki mark    red square scenario    rhcp    sorsügynökség    tintin kalandjai    colin hanks    tőzsdecápák    lighthouse project    manu chao    swashbuckle    parkway drive    voodoo allen    everwood    dreadful peace    a kutya vacsorája    magrudergrind    john lennon    winterborn    frozen crown    our existence is punishment    andy irvine    in vain  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!