hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
magazin [program]  2020. március 26. csütörtök   04:02
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Müpa-élmény otthon – március 25-től indul a Müpa Home közvetítéssorozat


  Világsztárok a nappaliban: a régió egyik legismertebb kulturális intézménye, a Müpa mindent megtesz azért, hogy fantasztikus közönsége ebben a rendkívüli helyzetben is találkozhasson a világ legkiválóbb művészeivel, legizgalmasabb alkotóival estéről estére minden műfajban – otthon, a képernyők előtt.
  
  A Müpa megnyitása óta eltelt másfél évtizedben nézők milliói és a művészeti élet legjobbjai érezhették magukat otthon a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem vagy éppen a Fesztivál Színház emblematikus falai között. A rendkívüli helyzetre való tekintettel az intézmény március közepén ideiglenesen bezárta kapuit, ám elsők között tette mindenki számára regisztráció nélkül elérhetővé archívumát, és benne több mint 100 koncert, előadás és irodalmi est HD-minőségű felvételét, most pedig újabb tartalmakkal, koncertközvetítésekkel készül a mára igazi közösséggé kovácsolódott közönségének, és online platformjai segítségével egyenesen a nézők otthonaiba viszi el az elmúlt évek legemlékezetesebb előadásait.
  
  „Hiszünk abban, hogy a Müpa-élmény határtalan és nem ismer korlátokat, ezért döntöttünk úgy, hogy a jól ismert kezdési időpontokban – műfajtól függően 19:00-kor, 19:30-kor vagy 20:00-kor – várjuk nézőinket a Müpa virtuális tereiben egy-egy új koncertfelvétellel, különleges előadással. Amikor néhány évvel ezelőtt elindítottuk az élő közvetítéseinket, boldogan láttuk, hogy milyen óriási az érdeklődés, és egy hatalmas, hangversenytermünk befogadóképességét sokszorosan meghaladó virtuális közösség formálódik a képernyők előtt az országhatárainkon innen és túl, New Yorktól Berlinen át Tokióig. Ám azt sosem gondoltuk volna, hogy lesz olyan kihívásokkal teli időszak, amikor kizárólag így, a digitális platformokon találkozhatunk majd” – fogalmaz Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, hozzáfűzve: „Rengeteget jelent számunkra, a Müpában dolgozó szakemberek és a nálunk fellépő művészek számára az a biztató támogatás, amit a közönségünktől kapunk minden csatornán. Hálásak vagyunk érte. Ezekben a nehéz napokban és hetekben újraértékeljük, hogy mit jelent a felelősség, a közösség ereje, hogy mi a kultúra jelentősége az életünkben: talán még sosem volt ilyen fontos, hogy figyeljünk egymásra, hogy biztonságban tudjuk egymást, és virtuálisan összekapcsolódva, együtt vészeljük át ezt az időszakot.”
  
  A Müpa Magyarországon egyedüliként tagja az Európai Hangversenytermek Szervezetének (ECHO), amely a kontinens legjelentősebb koncerttermeit kapcsolja össze, és támogatja a helyszínek közötti együttműködést és tudásátadást. Az ECHO-tagintézmények együttműködésének köszönhetően a heti virtuális koncertprogram részeként egy-egy európai koncertterem és előadóművészeti központ online közvetítéseibe is belekóstolhat majd a közönség. „Ezzel az országokon átívelő közvetítéssorozattal egy régi tervünk valósult meg: ennek a 22 kiváló koncertteremnek az összefogása az európai kultúra erejét közvetíti, és azt üzeni, hogy bízzunk egymásban, a kultúránkban és a jövőben!” – emeli ki a vezérigazgató.
  
  Az ECHO csütörtöki adásában a kortárs komolyzene észt sztárkomponistájának portrékoncertje lesz látható: a hamburgi Elbphilharmonie koncerttermében a Tallinni Kamarazenekar és az Észt Filharmónia Kamarakórusa Arvo Pärt műveit szólaltatja meg Tõnu Kaljuste dirigálásában.
  
  Pénteken Lajkó Félix Szerenád szimfonik című Valentin-napi koncertjét élhetjük át újra, aki a Hollerung Gábor vezényelte Budafoki Dohnányi Zenekarral kiegészülve varázsolja el a közönséget.
  
  Szombaton pedig ismét a klasszikus zenéé a főszerep, amikor is a több mint nyolcszáz éve alapított Lipcsei Tamás-templom Fiúkórusának 2017-es koncertjét láthatják az érdeklődők. A Johann Sebastian Bachhoz köthető világhírű intézmény műsorában német szerzők művei csendülnek fel, a karmester pedig Gotthold Schwarz, aki maga is a nagy múltú intézményben kezdte pályafutását az 1960-as években.
  
  Végül újabb európai kitekintéssel zárul a hét: vasárnap este a barcelonai Palau de la Música Catalana programjából kaphatunk ízelítőt. A lenyűgöző szépségű intézmény kamarakórusa, a Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana ez alkalommal Simon Halsey brit karmester vezényletével nyújt felejthetetlen élményt.
  
  Az ECHO előadásait a Müpa Facebook-oldalán, míg a további közvetítéseket a mupa.hu weboldalon, a Müpa YouTube-csatornáján és a közösségi médiában követheti a közönség.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. március 22.
Sari Schorr Budapesten
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
2024. március 23.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
A BFZ 2024–25-ös évada
Kétszázadik mesterkurzusát tartja meg szombaton a Fesztivál Akadémia Budapest
Rómában és Amszterdamban lép fel Kelemen Barnabás a világ legpatinásabb zenei intézményeiben
Felolvasás és kiállításmegnyitó a Cervantes Intézetben - A nők és a diplomácia
XXIV. Nemzetközi Tervezőgrafikai Biennálé A Képzőn
Legendás fellépők és izgalmas zenei felfedezések – idén is vár a Budapest Ritmo
Sci-fi világot teremtenek fényszobrász alkotások Budapesten
 kiemelt 
Crypta: brazil death metal démonok csapnak le a Barba Negrára áprilisban
  
Második lemezét mutatja be április 12-én Budapesten a Crypta

Március végén érkezik az U.D.O.
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 master boot record    rango    jonathan nolan    henry rollins    short sharp stock    heart in hand    tilos az Á    nick holmes    black tusk    vasko krapkata    hammer of gods    kishúg    empire of the sun    volumefeeder    synchronring    gloryful    guardista    queensryche    guy ritchie    butch vig    paddy and the rats    emma stone    story of the year    sodom    boston manor  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!