hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
magazin [asztaltársaság]  2020. március 23. hétfő   16:20
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
TŰZÖRDÖG, SZÁRAZVIHAR, MUTÁNS CIKLONOK
Új időjárási jelenségek a 21. században

  A klímaváltozás óriási hatással van világunk időjárására is: bolygónk folyamatos melegedése olyan elképesztően sajátos jelenségekkel társul, mint a tűzördög, a szárazvihar vagy a mutáns ciklonok. Talán ezek a nevek most még idegennek hatnak, de idővel kénytelen-kelletlen meg kell ismerkednünk velük. A Viasat Nature csatorna Mutáns időjárás dokumentumsorozata mától péntekenként 19 órakor mutatja be azon meghökkentő és veszélyes időjárásbeli eseményeket, amelyekre korábban még nem volt példa.
  
  Tűztornádótól a szárazviharig, mutálódott ciklonoktól a megaviharokig, íme néhány jelenség, amiket a 21. századra kénytelenek lettünk megismerni:
  
  · Tűztornádó (tűzördög): egy pusztító füst-, hamu- és lángörvény, amely képes 5 km magasan is a föld fölé tornyosulni. Alacsony szélerősségben a tűz nem mozdul el, ehelyett körkörösen növekszik, közben így a függőleges légáramlat (a forró levegő) egyre intenzívebbé válik benne. A jelenséget legutóbb a kaliforniai erdőtüzek során észlelték.
  
  · Szárazvihar: általában a tűztornádó egyik „mellékterméke”. A jelenség saját mikroklímát hozhat létre, főleg ha elég meleg levegő száll fel ahhoz, hogy szelet hozzon létre, az így keletkező légsúrlódásnak köszönhetően pedig dörgést és villámlást eredményez. A szárazvihar csapadék hiányában és a légmozgás miatt csak erősíti a tüzet, ráadásul a kicsapó villámok újabb tűzfészkeket hozhatnak létre.
  
  · Mutáns ciklonok: az egyre nagyobb mennyiségben termelt üvegházhatású gázok eredményeként a hőmérséklet az egész Földön megemelkedett, levegőben és vízben egyaránt, emellett az általános páratartalom is növekedett. Ezek hatására olyan megaviharok keletkezhetnek az óceánokon, amelyek hurrikánjai hihetetlen kiterjedésűek, és nem ritkán 200-250km/h-ás széllökésekkel járhatnak. Jellegzetességük még, hogy a vízcseppek olyan gyorsan mozognak bennük, hogy ezzel valóságos vízfalat hoznak létre.
  
  · Intenzifikálódott hurrikán: azokat a ciklonokat nevezik így, amelyek hirtelen erősödnek meg – a hosszan tartó szelek erőssége napi 56 km/h-val nő, így ezek a viharok akár egy nap alatt is több kategóriát képesek ugrani a hivatalos hurrikánskálán. A 7 leggyorsabban felerősödő hurrikán közül ötöt az elmúlt 15 évben regisztráltak!
  
  · Vihardagály: a megaviharok egyik leghalálosabb formája, amely úgy jön létre, hogy a hurrikán napokon át egyre magasabbra tolja a vizet az egyik oldalára, aztán az így létrejövő dagály elindul a partok felé, hogy mindent elöntsön. A 2018-as Michael hurrikán egy majdnem 5 méter magas vízfalat zúdított a partokra! Ahogy a globális felmelegedéssel együtt emelkedik a vízszint, úgy nőnek ezek a viharfalak is még magasabbra.
  
  Az ide kapcsolódó megrendítő képsorok és tudományos elemzések március 20-ától láthatók a Viasat Nature természetcsatornán.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. március 22.
Sari Schorr Budapesten
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
2024. március 23.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
A BFZ 2024–25-ös évada
Kétszázadik mesterkurzusát tartja meg szombaton a Fesztivál Akadémia Budapest
Rómában és Amszterdamban lép fel Kelemen Barnabás a világ legpatinásabb zenei intézményeiben
Felolvasás és kiállításmegnyitó a Cervantes Intézetben - A nők és a diplomácia
XXIV. Nemzetközi Tervezőgrafikai Biennálé A Képzőn
Legendás fellépők és izgalmas zenei felfedezések – idén is vár a Budapest Ritmo
Sci-fi világot teremtenek fényszobrász alkotások Budapesten
 kiemelt 
Március végén érkezik az U.D.O.
  
Touchdown című új lemezével, és Peter Baltes egykori Accept-es basszusgitárossal az oldalán érkezik március 27-én Udo Dirkschneider és zenekara, az U

Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 scott weiland    vomit the soul    refused    red partizan    reason    disturbed    wall of sleep    alcohol    transitional    open air    szakcsi    antimatter    uneath    lord of the lost    kockásing revival    sötét zsaruk    burst    solar scream    galla miklós    craig taborn    amberian dawn    kristen stewart    fatal error    sad kolibries    lehmann  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!