hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2004. szeptember 28. kedd   15:47
nincsen hozzászólás

szerző: András
Szarka Gyula: Alku
Artvillage

  Tartalomhoz a forma ez jutott eszembe már akkor is, amikor még éppen csak a kezembe fogtam Szarka Gyula Alku című albumát, s még egy hangot sem hallottam belőle. Valódi gyönyörűség már csak megpillantatni is ezt a lenyűgöző kiadványt, megtapintani, végigpörgetni a szövegkönyv lapjait kuriózumszámba megy már a kivitel is, önmagában is arra készteti az embert, hogy megálljon egy pillanatra, s érdeklődését neki szentelje. S ahogy sejteni lehet már az első pillanatban, a külcsín épp csak sikeresen igyekezett felnőni a belbecshez - még nagyobb gyönyörűség jut ugyanis a fogékony fülnek, szívnek és a léleknek a lemezt hallgatva.
  
  A fogékony fülnek, szívnek és léleknek, erre az albumra ugyanis oda kell figyelni, nem elég csak úgy behajítani a lejátszóba. Ahogyan Szarka Gyula saját szavai hangzanak ezzel kapcsolatban: Ezt a lemezt ajánlom feleségemnek, gyermekeimnek és mindazoknak, akik még ma is időt tudnak szakítani a költészetre, a valódi értelemben vett zenére, szerelemre, barátokra, egy pohár nemes borra Kulcsszavak ezek: valóban időt kell ugyanis szakítani e lemezre, mint mindenre, aminek igazi értéke van, s ami nem adja magát egykönnyen, de van is miért kéretnie magát, hiszen páratlan gazdaságot rejteget.
  
  Az album központi témája a szerelem, s ennek jegyében nyolc szép költemény ébred új életre rajta Szarka Gyula és muzsikustársai tolmácsolásában, zömmel Balassi Bálint művei, de helyet kapott itt egy népdal, egy Csokonai-vers és egy ismeretlen szerző műve is, melyet Tinódi Lantos Sebestyén dolgozott át. A dalokban dominánsan az akusztikus gitár és Szarka Gyula tisztán csengő, a szavakat természetes választékossággal megformáló énekhangja kalauzolja a hallgatót, többször érzelemgazdag duettekben találkozva Kiss Bernadett orgánumával, de Gyula és a Ghymes együttes közreműködő tagjai percig sem fukarkodnak a hangulatot ízlésesen gazdagító hangszeres megoldásokkal sem. A tőlük megszokott módon instrumentumok egész ármádiáját vonultatják fel, mindig a leginkább odaillőhöz (síphoz, furulyához, harsonához, lanthoz, cimbalomhoz vagy épp hegedűhöz) nyúlva, s bár ennek megfelelően a zene természetesen mutat is némi rokonságot a Ghymes muzsikájával, önálló létjogosultsága egyértelműen megkérdőjelezhetetlen. Ezen a felvételen inkább a zenekar lemezein megismert üdítő zenei tarkabarkaság néhány szép színe bomlik szét megannyi árnyalatra tűzről pattant, önfeledt táncra csábító tételeket itt nem lelünk (bár a Narancsdal már közel jár ehhez is), de a gyengéd érzelmek ezerféle pompája tárul elénk örömtől búbánatig, s úgy eltelik vele az ember szíve, hogy hiányérzet nyomában nem maradhat. Az egyes dalok között pedig Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter eleveníti meg egy-egy ismert magyar történelmi személyiség élete párjához írott levelét, melyek között egyaránt akad hevesen lángoló, vágyódó és aggódó, keserű, sőt féltékeny is, tovább finomítva, gazdagítva az album tematikusságában is izgalmasan, de méltósággal hullámzó hangulati ritmusát.
  
  A költemények és a levelek zöme is a XVI-XVIII. századból származik, nyelvhasználatuk, megfogalmazásuk már önmagában is élvezetesen különleges, s a hangszerelés is bőségesen merít az elmúlt idők gazdag zenei hagyományából. Megidézi tehát a történelem azon szakaszát ez az album, de nem ragad benne, inkább csak becsalja az életünkbe háromnegyed órára, s feltölt, felruház azzal a szellemi-érzelmi örökséggel, amit felhalmozott és ránk hagyott az a kor egy örök témában. Hogy van aktualitása, mondanivalója az akkoriban papírra vetett gondolatoknak és érzéseknek ma is, az nem is lehet kérdéses - számosan hangoztatták ezt már olyanok, akiknek a szavára sokkal inkább érdemes és kell is adni, mint az enyémre. Éppen közéjük tartozik Szarka Gyula, s vele együtt mindenki más is, aki közreműködött ezen az albumon, nemes és nagyszabású vállalkozásuk ugyanis messzemenőkig sikeres, egy igazi kincset nyújtottak át nekünk az Alku képében.
  
  Ezért aztán ez a lemez szolgálhat akár gyógyírként, akár útmutatásként is, társa lehet mindazoknak, akik még ma is időt tudnak szakítani a költészetre, a valódi értelemben vett zenére, szerelemre, barátokra, egy pohár nemes borra Sőt, én hiszek abban is: van akkora ereje, hogy akár gyarapítsa is az ilyen emberek körét.
  
  1. Egyedül (Szarka Gyula Balassi Bálint)
  2. Levél I.
  3. Virágének (Szarka Gyula népdal)
  4. Levél II.
  5. Meggyúlt szívem (Szarka Gyula, John Dowland Balassi Bálint)
  6. Levél III.
  7. A csábító (Szarka Gyula ismeretlen szerző műve [Tinódi Lantos Sebestyén nyomán])
  8. Levél IV.
  9. Narancsdal (Szarka Gyula Balassi Bálint)
  10. Levél V.
  11. Alku (Szarka Gyula Csokonai Vitéz Mihály)
  12. Levél VI.
  13. Szerelem (Szarka Gyula Balassi Bálint)
  14. Levél VII.
  15. Csak búbánat (Szarka Gyula Balassi Bálint [L. Kecskés András nyomán])



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. március 22.
Sari Schorr Budapesten
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
2024. március 23.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
 kiemelt 
Crypta: brazil death metal démonok csapnak le a Barba Negrára áprilisban
  
Második lemezét mutatja be április 12-én Budapesten a Crypta

Március végén érkezik az U.D.O.
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 neaera    hátsó ajtó    scott weiland    x-men    richie kotzen    the rite    cojones    black procession    pennywise    wintersun    xerosun    dürer    katzenjammer    the sharon tate    il parto delle nuvole pesanti    damnon albarn    christine taylor    one man army and the undead quartet    krúbi    petendi tamás    devildriver    nagyfiúk    the avengers    cowboys & aliens     rém hangosan és irtó közel  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!