hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2019. november 4. hétfő   16:15
nincsen hozzászólás

szerző: Concerto
Swallow The Sun, October Tide, Oceanwake a Dürerben
2019. november 11. Dürer kert



  A végre befutott őszi időhöz illő sötét, hideg és az elmúlást idéző hangulatot teremt november 11-én a Dürer Kertben fellépő három zenekar. A finn Swallow The Sun, a svéd October Tide és a szintén finn Oceanwake egyaránt komplex, sötét death doom metal zenét játszik, és mindhárman friss lemezüket mutatják be ezen az estén.
  
  Az élethez hozzátartozik a szépség, a halálhoz pedig elválaszthatatlanul kapcsolódik a sötétség motívuma. A Swallow The Sun kreatív hajtóerejét adó Juha Raivio világában azonban ez a két képzet némileg felcserélődik. A finn dalszerző a zenekar új, When A Shadow Is Forced into the Light (Amikor egy árnyat a fényre kényszerítenek) című albumán az élet sötét oldalát fogja meg, illetve képes meglátni a szépséget az elmúlás kapcsán. Míg az együttes kultikus, háromalbumos sagája, a North I, II és III elsősorban az ódon erdőségek és Finnország középső tájainak hangulatát visszhangozzák, a friss lemez egy konkrét traumát dolgoz fel. Raivio pár éve vesztette el partnerét, a szintén énekes-szövegíróként ismert Aleah Stanbridge-et, aki 2016-ban hunyt el. Hosszú hónapok gyászmunkája után, három hét alatt készült el az a kilenc dal, amely a doom, death és black metal műfajok határán evezve kíséri el a hallgatót egy szívszaggató útra.
  
  
  
  „Minden szó és hangjegy, amit írok, Aleah-nak szól, és arról a küzdelemről, ami bennem zajlik, mióta meghalt – mondta el Raivio finnországi otthonában. Az album címe is az ő szavait idézi, és nekem pedig pont erre volt szükségem: hogy kihúzzam magam az árnyékból. Két és fél éven át jószerével remeteként éltem az erdőben, próbálva összerakni az életem és ezt az albumot. Éppen ezért a téma is nagyon személyes, és nehéz róla beszélnem. Ezért inkább a zenére és a dalokra hagytam, hogy elmondják, amit el lehet. Ez teszi ez az album.
  
  A nyolc tételt tartalmazó nagy lemez mellett a kilencedik, a Lumina Aurea EP-ként került kiadásra. Ez a komor témájú dalok közül is a legsötétebb és legfájdalmasabb a Swallow the Sun történetében. A Wardrunából ismert Einar Selvik közreműködésével rögzített Lumina Aurea Raivio elmondása szerint „az a dal, amit soha az életemben nem szerettem volna megírni. Egy nyílt, vérző seb, ami az életem utolsó két és fél évét jellemezte. Ki kellett írnom magamból, és ez olyan érzelmi és fizikai megterhelést okozott, hogy azt hittem, sose beszélek majd róla. Ugyanakkor azt is tudom, hogy meg kell békülnöm a történésekkel, és azzal, hogy valójában sosem tudom majd elfogadni azokat. Azt is tudom, hogy az élet egy út, amin tovább kell mennie azoknak, akik még itt vannak. Az is tény, hogy ha mélyebbre mentem volna azon az úton, aminek a végén a Lumina Aureát írtam, az nem végződött volna jól. Így aztán hamar arra jutottam, hogy inkább írok egy lemezt, ami a végén egyértelműen kinyilatkoztatja: a szeretet mindig erősebb az elmúlásnál. Ez a büszke, győzedelmes és fényt adó fáklya számomra ez a lemez.”
  
  
  
  A Swallow The Sun turnéján két másik, hasonlóan súlyos és komor mondanivalóval érkező zenekar is részt vesz. Egyikük az October Tide, melynek története egészen a svéd dallamos death metal kialakulásának időszakáig vezethető vissza: a 25 éve, Jonas Renkse és Fred Norrman által alapított zenekar két kultikus lemeze, a ’97-es Rain Without End és a ’99-es Grey Dawn révén hagyott maradandó ráncokat a műfaj arcélén.
  
  A két zenész a Katatoniában játszott együtt ekkoriban, és e fő zenekar mellett ez az October Tide végül nem is ment tovább. Ez akkor változott meg, amikor Norrman 2009-ben távozott a régi közös együttesből, és immár saját fő zenekaraként indította újra a még mindig ismert együttest. Az idei, In Splendor Below című nagylemez már a negyedik az October Tide újjáalakulása óta, megerősítve a gitárorientált, és a műfajhoz képest egy fokkal több érzelmet mutató death metal zenekar helyét a színtéren. A csapatban jelenleg Fred fivére, Mattias Norrman gitározik, illetve Alexander Högbom (Demonical) énekes, Johan Jönsegård (Letters From The Colony) basszusgitáros és Jonas Sköld (Letters From The Colony, Thenighttimeproject) dobos hallható.
  
  
  
  A november 11-ei este harmadik fellépője, az Oceanwake igazi kihívás elé állítja a hallgatót. A finn kikötővárosból, Luviából származó öt zenész tevékenységét egyre nagyobb figyelem övezi, pedig egyáltalán nem mondható kiszámíthatónak az általuk kínált zenei utazás hangulata. Dallamos, törékeny és üdítő hatást, valamint nyers, rémisztő hangulatokat egyaránt képesek kelteni, ahogy az óceán is képes lágyan simogatni, vagy viharosan ostromolni a partján lévő településeket. 2016-ban, az Omnium Gatherum előtt már láthattuk a finneket a Dürer Kertben; most friss, Lights Flashing In Mute Scenery című lemezüket mutatják majd be.
  
  
  
  A Concerto Music bemutatja: When A Shadow Is Forced Into The Light Tour 2019| Part II
  2019. november 11. hétfő 19 óra
  Budapest, Dürer Kert
  
  Swallow The Sun, October Tide, Oceanwake
  
  Belépő: november 1-től 5900 Ft
  Jegyek kaphatók a www.tixa.hu weboldalon, és postai utánvéttel a concert.hu.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó helyszín: 

Dürer Kert - Budapest

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
Dan Patlansky Budapesten
Új dallal jelentkezett az Esti Kornél - Semmi se ment meg minket egymástól
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 forever still     ivan &the parazol    botanica    konflikt    close your eyes    nova rock    paddy and the rats    bréma    black label society    wackor    real lies    agentea    blaze bayley    toxic waltz    alter bridge    corey taylor    a vadon törvényei    gulliver utazásai 3d    public image ltd    wings of love    elefánt    ladánybene 27    butal assault    god forbid    maneskin  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!