hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2019. szeptember 25. szerda   15:34
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Nick Cave egykori zenésztársa és a hazai világzene úttörői a Müpában


  A világzene legismertebb hazai és nemzetközi zenészeit vonultatja fel a 2019/2020-as évadban is a Müpa Dupla W című sorozata. Október 1-jén rögtön olyan nagyágyúkkal a színpadon, mint a legendás Nick Cave & the Bad Seeds egykori énekes-gitárosa által alapított Dirtmusic, illetve a magyar világzene egyik legkorábbi hírnöke, az Úzgin Űver.
  
  Akik a Müpa világzenei sorozatára váltanak jegyet, egy estén rögtön két koncertet is hallhatnak. A Dupla W című sorozat estjein ugyanis egy ismert hazai és egy külföldi együttes produkcióját élvezheti a világzenéért rajongó közönség, a felejthetetlen élményt pedig a párosítás alapja garantálja, az a rokonság, amely egymás mellé rendeli a két produkciót. Ezúttal két olyan együttes alkotja a Dupla W párosát, amelyre a rock és a népzene egyaránt hatott, és amelyek legújabb lemezét erőteljes közel-keleti hatás jellemzi. A kecskeméti Úzgin Űver 1991-es alakulásakor a világzene egyik legkorábbi magyar hírnökeként tűnt fel. A nevét egy mongol helyiségről kapta, ami annyit jelent „szegény aratás”. A név jelentése ellenére az Úzgin Űver zenéje korántsem szegényes, sőt, éppen a határokon és műfajokon átívelő sokszínűség jellemzi. Egyaránt nyitott a kelet-európai, a balkáni, a török, a perzsa és az örmény dallamok iránt, és a népzene mellett a jazz, a rock és az elektronikus tánczenék világában is otthonos. Az együttes nemcsak a zenei színpadokat hódította meg: a Báb/Színház/Zene című albumon hét különböző színházi darabhoz írt zenéi hallhatók. De az Úzgin Űver filmzenében is verhetetlen, a szerzeményei ugyanis Jancsó Miklós kultikus az Utolsó vacsora az Arabs szürkénél című alkotásában is felcsendülnek. Legújabb, Patak című lemeze pedig az európai világzenei rádiósok listáján (World Music Charts Europe) az előkelő hetedik helyen szerepel, ami valódi szenzációnak számít.
  
  Az ausztrál Hugo Race nemcsak arról ismert, hogy korábban Nick Cave mellett részt vett a Bad Seeds megalapításában – amelyről a napokban derült ki, hogy új albummal jelentkezik –, hanem arról is, hogy különböző formációk tagjaként és jelentős szólókarrierje mellett zenei producerként is szép sikereket tudhat magáénak. A Walkabaoutsból ismert amerikai Chris Eckman társaságában 2007-ben életre hívta a Dirtmusic együttest, amelynek dallamvilágát eleinte a gyökértelen városi folk, majd a sivatagi blues határozta meg – utóbbival a legendás mali sivatagi fesztiválon találkoztak. Eckman egy korábbi interjújában úgy nyilatkozott, „az, amivel most a világzenének szembe kell néznie: hogyan tudja lerázni magáról a rá rakódott, megkövesedett elképzeléseket.” Ő pedig mindent meg is tesz azért, hogy a Dirtmusic alkotói folyamatai során ezt az ars poeticát markánsan képviselje. Egyik törökországi útja alatt Eckman kapcsolatba került a Baba Zula együttessel is, az egymásra találás pedig olyan zsigeri volt, hogy minden előzetes tervezgetés nélkül beköltöztek Murat Ertel garázsstúdiójába, ahol - Isztambul „hidegháborús” hangulatának hatására – egy felkavaró pszichedelikus album, a tavaly megjelent Bu Bur Ruya született, amelyet a Müpa közönsége is meghallgathat majd október 1-jén.
  
  A Dupla W sorozat soron következő, október 28-i koncertjén szintén két legendás formáció, a hazai Mitsoura és a londoni Oi Va Voi lépnek majd színpadra.
  
  
  
  Úzgin Űver / Dirtmusic
  2019. október 1. 20:00 – 22:00
  Fesztivál Színház



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Sting újra Budapesten
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 tompos kátya    kerecsen    keep of kalessin    infinity    stimmgewalt    scorsese    blink 182    anjou lafayette    efott    nuclear blast    kiscsillag    kutyák És macskák    human error    queensryche    linkin park    ghost    skywalker    egy színésznő lánya    gulliver utazásai 3d    fit fat    absu    daniel radcliffe    eva mendes    john lydon    kósza band  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!