hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
magazin [fesztivál]  2019. szeptember 19. csütörtök   15:57
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Kezdődik a 29. Kecskeméti Népzenei Találkozó
2019. szeptember 19-22.

  Szeptember 19. és 22. között 29. alkalommal várja a népzene szerelmeseit a Kecskeméti Népzenei Találkozó a Hírös Agóra szervezésében. Négy napra hatalmas népzenei fesztivállá válik Kecskemét, vendégül látva számos adatközlő népzenész és énekes mesterünket a Kárpát-medence több tájegységéről, különleges koncertek, előadások és táncházak várják az érdeklődőket, bemutatkozik az Atyai ág produkció, valamint megrendezik a VII. Kecskeméti Prímásversenyt is, amelyre idén táncházzenész hegedűsök jelentkezhettek. A Találkozó együttműködő partnere a Hagyományok Háza.
  
  A találkozó már csütörtökön és pénteken napközben elkezdődik Kecskemét iskoláinak rendhagyó népzeneóráival, amelyet a Találkozóra meghívott hagyományőrző mesterek tartanak a gyerekeknek, fiataloknak. Erre a különleges oktatási programra már hónapokkal előre jelentkeznek az iskolák, hogy vendégül láthassák az énekeseket, zenészeket és táncosokat.
  
  A Hírös Agórában csütörtökön megnyílik Nagy Mari és Vidák István nemezkiállítása, majd 19.00 órától Csík János és a Mezzo formáció lép fel a Deák téri szabadtéri nagyszínpadon. Zenéjük sajátos keveréke a népzenének és a formáció tagjaihoz köthető más műfajoknak, amelyekből a Csík Jánostól megszokott zenei igényességgel születnek szerethető és magával ragadó muzsikák.
  
  Minden évben kiemelt eseménye a Találkozónak a hagyományőrző gálaműsor, amelyre több tájegységről hívnak népzenész és énekes mestereket. Idén az Alföld, a Dunántúl, Erdély és a Felföld hagyományőrző népzenészeivel találkozhat a Hirös Agóra közönsége szeptember 20-án, pénteken este a Tanúhegyek című gálaműsorban. A színpadi produkciót táncház követi a Góbé zenekarral és Berecz Istvánnal. Az Agócs Gergely vezette Fonó Zenekar Atyai ág című produkcióval egy több évtizedes gyűjtőmunka eredményét, a magyar népzene Kodály által kijelölt, keleti irányú kapcsolatait tárja a közönség elé a Hírös Agórában szeptember 21-én, szombaton este Dagesztánból, a Karacsáj-Cserkesz Köztársaságból, a Kabard-Balkár Köztársaságból és Baskortosztánból érkező énekes és zenész vendégeikkel. Az esten fellép többek között Arszlanbek Szultanbekov énekes és dombra-játékos is, aki A Mongol című Oscar-díjra is jelölt nemzetközi produkció zeneszerzőjeként vált ismertté Ázsia-szerte. Az Atyai ág című produkciót táncház követi, ahol a talpalávalót a Parapács zenekar húzza.
  
  Az idei fesztivál tematikája több ponton is kapcsolódik népzenei rokonságunk témájához. A szervezők a rendezvényhez minden alkalommal konferenciát is kapcsolnak, mely az idén az Él-e még a népzene? – Népzenei terepkutatás a XXI. században címmel és tematikával várja az érdeklődőket. Itt az előadók többek között a magyar népzenei keletkutatás legfrissebb eredményeit is ismertetik.
  Szombaton rendezik meg a Hírös Agórában a VII. Kecskeméti Prímásversenyt, amelyre idén táncházzenész hegedűsök jelentkezhettek. A nyertes díja egy különleges, egymillió forint értékű magyar mesterhegedű, amelyet szombaton este adnak át a Hírös Agórában.
  
  A szabadtéri színpadon is különleges programok várják a közönséget:
  Péntek délután a Rendhagyó Prímástalálkozó áll színpadra, amelynek tagjai ismert zenészek, zenekarvezetők, a népzenét formáló különleges alkotók, így Herczku Ágnes énekes, Lakatos Róbert felvidéki prímás, Vizeli Balázs prímás, Dresch Mihály a népzenét a jazz-szel sajátosan és nagy tudással ötvöző fúvós, Balogh Kálmán cimbalomművész, Mester László bárcsás és Bognár András bőgős. Koncertjük különleges élményt ígér.
  
  Szombaton a Kecskefőző Fesztivál programjai várják a közönséget citerazenekarral, moldvai táncoktatással, mezőségi táncokkal, gyerek- és családi programokkal egyaránt. Szintén a Deák téren mutatkozik be a TABU KRÓNIKA, azaz a Kecskemét Táncegyüttes három csoportjának nyári turnés műsor bemutatója. A csoportok a TABU-t is megjárták, azaz Törökországban, Amerikában és Bulgáriában léptek fel különböző néptáncfesztiválokon.
  
  Vasárnap napközben kézműves programokhoz és bemutatókhoz lehet csatlakozni, valamint fellép Paár Julcsi Hangoló Kerekerdő című új produkciója, amely a nyár folyamán jelent meg lemezen. A számos formációból ismert énekes, Paár Julcsi saját gyermekei születése után kezdte el tartani interaktív népzenés foglalkozásait zeneterápiás szemlélettel átitatva, ÖsszeHangoló néven. Ezeknek a foglalkozásoknak több éves tapasztalata, a sok szép zenei - és persze anyai - élmény táplálta a Kerekerdőt is. Paár Julcsi azt üzeni lemezével a szülőknek, pedagógusoknak: “Merjünk bátrabban több mindent megmutatni gyerekeinknek, igényes zenékre befogadóbbá, emberileg pedig elfogadóbbá tenni őket!”
  Vasárnap este a szabadtéri nagyszínpadon vendégünk lesz a Duna Művészegyüttes, az Örökkön örökké című táncszínházi előadást Juhász Zsolt rendezte, koreografálta, társkoreográfus: Mihályi Gábor. Az autentikus előadás mellett a produkció mai szellemiségben modern színpadi eszközöket felhasználva hozza közel a néptáncot és népzenét a közönséghez, az előadás gerincét bolgár, török, görög román táncok alkotják.
  
  PROGRAM:
  
  szeptember 19. csütörtök
  
  18:00. Hírös Agóra Kulturális Központ
  A XXIX. Kecskeméti Népzenei találkozó és Nagy Mari és Vidák István nemezkiállításának megnyitója
  19:00. Helyszín: Deák tér – Szent István szobor melletti nagyszínpad
  Csík János és a Mezzo együttes műsora
  
  szeptember 20., péntek
  
  9:00-13:00. Rendhagyó népzenei órák Kecskemét általános- és középiskoláiban, óvodáiban
  Közreműködnek: a találkozón résztvevő hagyományőrző énekesek, zenészek, mesemondók, táncosok
  
  10:00. Él-e még a népzene? – Népzenei terepkutatás a XXI. században – konferencia
  Hírös Agóra Kulturális Központ
  
  Társszervezők: Magyar Néprajzi Társaság Néptánc-népzenei Szakosztály és a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola - AMI Debrecen
  Itt az előadók többek között a magyar népzenei keletkutatás legfrissebb eredményeit is ismertetik.
  
  17:00. Rendhagyó Prímástalálkozó (Deák tér – Szent István szobor)
  Közreműködik:
  Lakatos Róbert - hegedű
  Herczku Ágnes - ének
  Vizeli Balázs - hegedű
  Dresch Mihály - fúvós hangszerek
  Balogh Kálmán - cimbalom
  Mester László - brácsa
  Bognár András - bőgő
  
  18:30. Tanúhegyek - Hagyományőrző gálaműsor az Alföld, Dunántúl, Erdély, Felföld hagyományőrző népzenészeivel
  Hírös Agóra Kulturális Központ
  A belépés díjtalan!
  
  21:00. Táncház zenél a Góbé zenekar
  Hírös Agóra Kulturális Központ
  Táncot tanít: Berecz István és párja
  
  szeptember 21., szombat
  
  10:00. VII. Kecskeméti Prímásverseny - táncházzenész hegedűsök részére
  Hírös Agóra Kulturális Központ
  
  10:00-16:00. XI. KECSKEFŐZŐ FESZTIVÁL (Deák Ferenc tér)
  10:00: Tűzgyújtás
  10:00-11:00: Hagyományőrző zenészek műsora
  11:00-12:00: A Kodály Iskola népzene tagozatának bemutatkozása
  12:00-12:30: a Csipkefa Zenekar koncertje
  12:35-12:50: Moldvai tánctanítás
  13:00-14:00: Lóca együttes gyermekműsora
  14:05-14:20: Vonós tánctanítás
  14:30-15:00: Mátyás Király Citerazenekar
  15:00-15:30: Tanítás és örömtánc, közben díjazás előkészítése
  15:30: Eredményhirdetés, utána mezőségi táncok (flashmob)
  Közreműködnek: Tormási Elek és Barátai, valamint a Tűzön-Vízen Át Egyesület tagjai
  Zsűri: Bátyai Ottó Tamás és Fekete László
  
  16:00. TABU KRÓNIKA - Törökország, Amerika, Bulgária (Deák tér – Szent István szobor melletti nagyszínpad)
  Három külföldi helyszín, három nemzetközi néptáncfesztivál, három csoport. A Kecskemét Táncegyüttes Kisbetyárok, Nagybetyárok és felnőtt csoportjainak nyári turnés műsor bemutatója
  
  Csoportvezetők: Böde István, Böde-Harkai Csilla, Molnár Máté, Márkli Zsuzsanna
  Művészeti vezetők: Lukács László és Lukácsné Haránt Eszter
  Közreműködik az együttes zenekara: Tormási Elek, Inoka Győző, Szabó János, Héjja Bella Emerencia
  
  A Prímásverseny díjátadása
  18:30. „Atyai ág” – A magyar népzene és keleti rokonai
  Hírös Agóra Kulturális Központ
  
  Az Agócs Gergely vezette Fonó Zenekar Atyai ág című produkcióval egy több évtizedes gyűjtőmunka eredményét, a magyar népzene Kodály által kijelölt, keleti irányú kapcsolatait tárja a közönség elé a Karacsáj-Cserkesz Köztársaságból, a Kabard-Balkár Köztársaságból és Baskortosztánból érkező énekes és zenész vendégeikkel. Az esten fellép többek között Arszlanbek Szultanbekov énekes és dombra-játékos is, aki A Mongol című Oscar-díjra is jelölt nemzetközi produkció zeneszerzőjeként vált ismertté Ázsia-szerte.
  Belépődíj: 1.500 Ft
  
  21:00. Táncház -Parapács zenekar
  Hírös Agóra Kulturális Központ
  Táncot tanít: Busai Norbert és Busai Zsuzsa
  
  szeptember 22., vasárnap
  
  10:00-12:00. Kézműves bemutatók, kézműves foglalkozások gyermekeknek
  Deák tér
  Barcsikné Tercsi Ibolya népi iparművész – kötélvetés
  Fazekas Heléna népi iparművész – csuhébaba készítés
  Gömöry Dorottya fazekas
  Acsai Rita népi játszóházvezető – csörgő nemezlabda készítés
  
  15:00. Paár Julcsi Hangoló: Kerekerdő - családi koncert
  Deák tér – Szent István szobor melletti nagyszínpad
  
  19:00. Örökkön örökké
  Deák tér – Szent István szobor melletti nagyszínpad
  Előadja: a Duna Művészegyüttes tánckara
  Ének: Navratil Andrea / Bognár Szilvia
  Jelmez- diszlettervező: Túri Erzsébet
  Fénytervező: Lendvai Károly
  Zeneszerzők: Szokolay Dongó Balázs, Bolya Mátyás
  Táncmesterek: Antonopoulos Georgios, Charitonidis Chariton, Mehmet Öcal Özbilgin,Kökény Richárd, Deli Levente, Orza Calin, Vámos László
  Társkoreográfus: Mihályi Gábor
  Rendező-koreográfus: Juhász Zsolt
  
  Előadásunk a képzőművészet, a világzenei hangzás és a virtuozitás keverékével kívánja a nézőt a néptánc-színház csodás világában megmeríteni. Finoman próbál elgondolkodtatni, majd ellazítani, megnyugtatni és végül, de nem utolsó sorban szórakoztatni. Hatás- és gondolati elemünk ez esetben a fa világa, illetve a világ fája, amely az élet és halál fája, a termékenység és bőség fája, a szerelem fája, a tudás fája, az idő és történelem fája, kereszt… vagyis minden. A fa kapcsolat a világok, ég és föld között. Mesél nekünk mindennapjainkról, végtelen szertartásainkról, mítoszainkról, az örök visszatérésről és küzdelmes létünkről egyaránt.
  Táncszínházi előadásunk magában hordozza az autentikusság jegyéit, ugyanakkor innovatív szellemisége, modernsége a mai színházi elemek egyenrangú társává emeli a néptáncot és a népzenét. Korszerű feldolgozásai nem csorbítják ezek értékét, sőt éltetik és élővé teszik.
  A produkció gerincét balkáni – bolgár, török, görög, román – táncok alkotják.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 holy grail    arch enemy    hordes of chaos    imminence    combichrist    wrong side of the wall    ryan reynolds    olimpia    proghma-c    elyose    gaudi    nevermore    busa pista    fesztivál    twenty-eight ways to bleed    állás    el camino    red dragon cartel    underworld    liberal youth    nightmare in elm street    pearl jam    haemorrhage    tökéletlen trükk    red hot chilli peppers  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!