hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
film [filmfesztivál]  2019. szeptember 18. szerda   04:33
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
9. Mozinet filmnapok október 17-20.


  A 9. Mozinet Filmnapok programjában idén kilenc film tekinthető meg, akár hónapokkal a hazai mozibemutató előtt. A filmek között szerepel Bong Joon-ho legújabb rendezése, az Élősködők (Parasite), amely idén a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál legrangosabb elismerését, az Arany Pálma-díjat nyerte el, valamint egy magyar premier, a Valan – Az angyalok völgye is. Több alkotó – köztük Vlad Ivanov - elkíséri filmjét a budapesti vetítésre. A Mozinet Filmnapokat idén 2019. október 17-20-ig Budapesten és számos vidéki városban rendezik meg.
  
  A dél-korai rendezőfenomén, Bong Joon-ho (A gazdatest, Snowpiercer – Túlélők viadala, Okja) tízévnyi nemzetközi kitérő után tért vissza hazájába, hogy ismét kompromisszummentesen dolgozhasson. Ennek eredménye ez az Arany Pálma-díjjal jutalmazott, tőle megszokott hangvételű, semmihez sem hasonlítható éjsötét vígjáték, az Élősködők. Főszereplői, Ki-taek családja igazi semmirekellőkből áll. Irigykedve nézik a Park család fényűző életmódját, és ördögi tervet eszelnek ki, hogy a közelükbe férkőzzenek. Azonban természetesen semmi sem a családfő tervei szerint alakul.
  
  A Pedro Almodóvar produceri közreműködésével készült Az angyal egyszerre megdöbbentő, stílusos és helyenként sokkolóan humoros film, amelyet egy hihetetlen, de igaz történet inspirált. A tizenhét éves Carlos angyali arca és göndör fürtjei mögött egy morális gátlások nélküli szörnyeteg rejtőzik, aki rettegésben tartotta a ’70-es évek Buenos Airesét.
  
  A román új hullám egyik megkerülhetetlen alakja, Corneliu Porumboiu rendezése, A hegyek szigete a bankrablós-átverős műfajt állítja a feje tetejére. A gyönyörű Gilda mindent bevetve megkörnyékezi a korrupt rendőrt, hogy ő segítsen férje, a kétes hírű üzletember megszöktetésében. A megfigyeléstől tartva ősi füttynyelvet sajátítanak el, hogy üzenhessenek egymásnak a gondosan megtervezett akció során. A film főszereplője, a Napszálltából is ismert Vlad Ivanov elkíséri a filmet a budapesti vetítésre, az érdeklődők közönségtalálkozón is részt vehetnek.
  
  A Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon díjazott, szívszorító Kontroll nélkül akár igaz történet is lehetne: a film a kilencéves Benni szemén keresztül azoknak a gyerekeknek a történetét meséli el, akikre minden igyekezet ellenére az ellátórendszer nincsen felkészülve. Benni szeretetéhes, nehezen kezelhető kislány, aki nem találja a helyét a szülő nélkül felnőni kénytelen gyerekek között. Helena Zengel hátborzongatóan erőteljes, érett alakítása egész biztosan sokáig velünk marad majd.
  
  Bagota Béla első nagyjátékfilmje, a Valan – Az angyalok völgye feszült és szívszorító lélektani krimi, teljesen új hang a magyar filmművészetben. Főhőse Péter (Krisztik Csaba) nagyvárosi rendőrként emberkereskedők után nyomoz Brassóban. Péter egy telefonhívás miatt kénytelen visszatérni erdélyi szülővárosába, amikor felmerül a gyanúja, hogy rég eltűnt testvére holtteste került elő a hófödte fenyvesek között. A filmek alkotóival több helyszínen is találkozhatnak az érdeklődők.
  
  A láthatatlanok imádnivaló karakterrel teli igaz történet. Négy mindenre elszánt szociális munkás nőknek fenntartott nappali melegedőt vezet. Amikor az emberi tényezőt teljesen figyelmen kívül hagyó bürokraták ellehetetlenítik őket, hősiesen szövetkeznek, hogy a szabályokat áthágva segítsenek pártfogoltjaikon. Úgy döntenek, saját szakállukra tovább üzemeltetik a helyet, magánakciójuk azonban nem maradhat örökre titokban. Franciaországban a film az év meglepetéssikere lett, eddig több mint másfél millióan látták.
  
  A sokszoros díjnyertes rendező, Marco Bellocchio a közelmúlt történelmének sötét évtizedeit eleveníti fel Cannes hivatalos versenyprogramjában szerepelt, ízig-vérig olasz maffiatörténetben, Az első árulóban. Tommaso Buscetta tanúvallomásának köszönhetően tudta Falcone vizsgálóbíró térdre kényszeríteni a szicíliai maffiát, a Cosa Nostrát. Buscetta kegyetlen bűnözőből vált Olaszország máig megosztó hősévé.
  
  A Portré a lángoló fiatal lányról Cannes-ban olyan sikert aratott, hogy aligha lehet kérdéses: komoly eséllyel pályázik a 2020-as Oscar-díjátadón is. Héloïse-ról (Adèle Haenel) portrét rendel grófi családja, hogy a festmény segítségével házasítsák ki. A bretagne-i szigetre érkező festőnő, Marianne (Noémie Merlant) társalkodónőnek adja ki magát, hogy megfigyelhesse a vonásait. A közös séták során egyre nehezebben tudnak ellenállni egymás vonzerejének. A Time magazin a korabeli tabukon áthágó filmet „gyengéd és összetett szerelmes történet”-nek, az Indiewire pedig egyenesen „festői mestermű”-nek titulálta.
  
  A Medvevilág Szicíliában a XX. század egyik legjelentősebb szépirodalmi gyerekkönyve. A belőle készült animációs film felnő a feladathoz: Lorenzo Mattotti olasz rendező A vörös teknős francia producereivel és a Kecskeméti Animációs Stúdióval dolgozott együtt. Leander, a medvék királya levezeti a népét a hegyekből, hogy élelemhez jussanak és megtalálják régen elvesztett fiát, Tónit. Az emberek világával megismerkedő medvék viszont egyre több emberi szokást vesznek át, és veszélybe kerül a medvelélek. A rajzfilm megjárta Cannes-t, Annecy-t, díjat nyert a KAFF-on, a Mozinet Filmnapokra Christophe Jankovic producer és Nagy Lajos, a magyarországi animációs munkák vezetője kíséri el, a Puskin moziban közönségtalálkozó keretében találkozhatnak velük a nézők.
  
  A Mozinet Filmnapok idén 2019. október 17-20-ig lesz Budapesten, és számos vidéki városban. A Puskin Art Moziban idén először bérlet is váltható szeptember 18. és október 2. között.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Áprilisban ismét mozikban a klasszikus Indiana Jones trilógia!
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 hst stúdió    lostprophets    jesse eisenberg    equilibrium    miserium    coen    artisjus    waszlavik    fábián juli    efott arcok     impericon never say die tour    haiti    mapez    movie awards    hófehér és a vadász    secrets of the moon    useme    metal blade    live life hard    Ötödik sebesség    blood for blood    blind myself    skywalker    hopes die last    amoral  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!