hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
előzetes [fesztivál]  2019. szeptember 11. szerda   04:20
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Újabb fellépőket jelentett be a 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál


  Lenyűgöző köztéri programok, a kortárs művészet legfrissebb alkotásai és legizgalmasabb alkotói, lakásszínházi bemutatók és rendhagyó műfaji fúziók 17 napon át. Alig egy hónap múlva, október első hétvégéjén kezdődik az ősz legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja: érkezik többek között Eötvös Péter és a Neue Oper Wien, a RIAS Kammerchor és az Amadinda Ütőegyüttes, Sidi Larbi Cherkaoui, Lisa Morgenstern, William Fitzsimmons, Barabás Lőrinc, a FAMILIE FLÖZ, Olivier Grossetête, a Feledi Project, Gergye Krisztián és Vizin Viktória, Dimitri de Perrot, a Mini-Fesztivál, az Art Market Budapest, a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár és persze a világzenei ínyencségeket felvonultató Budapest Ritmo.
  
  Zenei különlegességek sora követi egymást a 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon, köztük az ősz talán legjobban várt eseménye, Eötvös Péter operájának magyarországi bemutatója. Az Angels in America a Neue Oper Wien és a fesztivál közös produkciója, amely nem csupán a nagyszerű szólisták és Matthias Oldag rendező miatt kihagyhatatlan, hanem azért is, mert a világszerte hatalmas sikerrel játszott művet Budapesten maga a szerző vezényli október 10-én és 12-én. Szintén nagy várakozás övezi a RIAS Kammerchor és az Amadinda Ütőegyüttes közös koncertjét, a Klangforum Wien pedig többek között két fiatal hazai komponista, Bella Máté és Tornyai Péter műveit is műsorra tűzi majd. A magyar–kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulója alkalmából Budapestre látogat a Tiltott Város Kamarazenekar, hogy a Várkert Bazárban adjon kóstolót a kínai muzsika legjavából, a tradicionális zenétől a kortárs kompozíciókig.
  
  A bábművészet sok új rajongót gyűjthet idén októberben, hiszen a műfaj határait kitágító, formabontó produkciók érkeznek a fesztiválra. A Budapestre már-már hazajáró berlini társulat, a FAMILIE FLÖZ Dr. Nest című produkciójával ismét bizonyítja, hogy a lélegzetelállító maszkok mögött hihetetlen technikai tudás, érzékenység és fantasztikus, fanyar humor rejlik. Gergye Krisztán, Zombola Péter és Vizin Viktória báboperája különös mitológiai-pszichológiai utazásra invitálja a közönséget, a Három Hollóban pedig a lebegő formák és a japán mesék világába kalauzol a fénybábokkal kísérletező Ledpuppets társulat.
  
  A táncrajongók is valódi csemegékre számíthatnak, hiszen a világ vezető balettegyütteseivel dolgozó, de Beyoncé Louvre-béli, ikonikus videoklipjét is megálmodó belga koreográfus, Sidi Larbi Cherkaoui Nomad című művét hozza el a fesztiválra. A Feledi Project vadonatúj előadásában Élektra bosszúdrámája Euripidész tragédiája és Richard Strauss operája nyomán, de a kortárs tánc nyelvén „szólal meg” a színpadon. A hiphop, a street dance és a kortárs tánc találkozásából születő [D]OPEN Your Move eseménysorozatnak a Trafó Kortárs Művészetek Háza ad otthont, Grecsó Zoltán improvizációs táncszínházának, a Willany Leónak pedig a város közterei. Pontosan úgy, ahogy az Imagine Budapest alkalmi színtársulatának az utcasarkok, parkok, lépcsőházak és belső udvarok szolgálnak majd mini szabadtéri színpadként.
  
  Persze nem csak a köztereken kerülhetünk igazán közel a művészekhez. A 2019-ben debütáló #kapucsengő sorozat részeként öt különleges lakásszínházi előadást sorakoztat fel a fesztivál a KuglerArt Szalonban. A TÁP Színház Sokadik pillangó címmel női sorsokról mesél Bereczki Csilla rendezésében, a filmvászonról és a színpadról egyaránt ismert Sztarenki Dóra Ady Csinszkájának bőrébe bújik majd Tóth Réka Ágnes dramaturg-rendező instrukciói mentén, Mándy Iván írásaiból varázslatos gangszínházi előadás születik Jancsó Sarolta színésznőnek-színháztörténésznek köszönhetően. Dettre Gábor író-rendező nem kisebb feladatra vállalkozik, mint hogy rendhagyó formában gondolja tovább Sławomir Mrożek híres darabját, az Emigránsokat, Horváth „Színész Bob” Kristóf és Tunyogi Imre „Tunyi” pedig a slam, a költészet és a stand-up comedy határán egyensúlyoz majd felkavaró őszinteséggel és személyességgel.
  
  Az idei Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár négy napja is felejthetetlen programokat ígér: Krasznahorkai László új regényét egy rendhagyó előadáson mutatja be Haumann Péter és Miklós Szilveszter, és koncertet ad többek között az Ivan & The Parazol és Lovasi András.
  A Várkert Bazár színpadán varázsolja majd el a közönséget Barabás Lőrinc is: a jazzben és a popzenében is új utakat kereső, sokoldalú zenész a koncert első felében legújabb, algorythms című szólólemezéről játszik, majd a Metamorfózis ősbemutatója következik. Az amerikai énekes-dalszerző és zenei producer, William Fitzsimmons pedig legutóbbi, Mission Bell című albumával érkezik majd az Akvárium Klubba, a jegyértékesítés a koncertre szeptember 11-én, szerdán indul!
  
  A fesztivál programjáról a cafebudapestfest.hu oldalon találhatók információk, a cafebudapestfest.blog.hu pedig érdekességekkel, kulisszatitkokkal, zenei listákkal és a fesztivál fellépőinek különleges időkapszuláival készül az október 4-én startoló 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválra.
  
  CAFe BUDAPEST KORTÁRS MŰVÉSZETI FESZTIVÁL
  A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál – korábban Budapesti Őszi Fesztivál – az elmúlt 28 évben a térség legfontosabb kortárs művészeti eseménysorozatává vált. Olyan pezsgő, különleges és sokszínű városfesztivállá, amely együtt gondolkodik Budapest legmeghatározóbb kulturális intézményeivel, és rendhagyó, meglepő helyszíneken, sokszor a város színpaddá, játéktérré alakuló közterein mutatja be a hazai és nemzetközi kulturális színtér legizgalmasabb, leginspirálóbb alkotóit, figyelemre méltó új kezdeményezéseit és legfrissebb alkotásait.
  
  „A fesztiválnév mozaikszó: CAFe, azaz Contemporary Arts Festival Budapest. Fontos számunkra, hogy megmutassuk és hangsúlyozzuk, milyen progresszív, olykor provokatív, izgalmas és dinamikus művészeti közegről beszélünk. A kortárs művészet a jelenünk művészete, korunk esszenciája, olyan, akár egy különleges időkapszula, üzenet a mának és a jövőnek, és annál vonzóbb, minél inkább forrása életünk szellemi pezsgésének. A legnagyobb ereje talán éppen ez: a kortárs alkotók képesek új megvilágításba helyezni mindazt, amit a világról tudunk, érzünk. A fesztivál küldetése, hogy teret adjon mindehhez, és Budapest egyre nagyszerűbb tér” – mondja Káel Csaba, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál operatív testületének elnöke, a Müpa vezérigazgatója.
  
  „A kortárs művészet abból építkezik, ami itt, most, velünk történik. Nem tekinthetünk el a környezettől, amelyben élünk, és amely a világtörténelem során talán még sosem változott ilyen sebességgel, mint manapság. Egyszerre félelmetes és lenyűgöző e változás tanújának és alkotó kortársának lenni” – fogalmazta meg Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, az operatív testület tagja, kiemelve, hogy a CAFe Budapest sokszínű programját a régióban évről évre kiemelkedő figyelem övezi a szakma és a közönség részéről is, így a fesztivál vonzó kulturális-turisztikai célponttá teszi a magyar fővárost.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
Dan Patlansky Budapesten
Új dallal jelentkezett az Esti Kornél - Semmi se ment meg minket egymástól
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Megint Budapesten koncertezik Sting
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 dead men tell no tales    skywalker    editors    nuclear beast    kalapács    wings of love    metal church    edguy    botanica    what we all come to need    iron man 2     amorphis    marko hietala    jean michel jarre    animals    dirty dogs    szerk....    mason    ryan phillippe    adam young    21 jump street     oscar    szenteleki gábor    állás    babel sound  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!