hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2019. június 18. kedd   16:20
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
Amon Amarth, Trivium
2019. június 12, Barba Negra Track

  Egy Amon Amarth – Trivium közös turné elég durva felhozatalnak hangzik, és bár elsőre kissé szokatlan párosításnak tűnik a szőröstökű viking metal harcosok és a modern metal/metalcore-os társulat egymásra találása, valójában közelebb áll a zenei világuk egymáshoz, mint gondolnánk. Az Amon Amarth az utóbbi pár lemezen egyértelműen tolja a határokat a melodic death metal még dallamosabb, még áramvonalasabb, még befogadhatóbb vonulata felé, olykor már egészen a dallamos heavy metal eszköztáráig nyúlva. Johan Hegg üvöltözéseitől azért ne várjunk dallamos megoldásokat (pontosabban a friss lemezen felbukkantak már – nevezzük inkább így – „dallamos ének foszlányok”, de jobb is, ha ez ennyiben marad), viszont a zene a dallamos metal zenék kedvelőinek is gond nélkül működhet.
  A Trivium pedig a kezdetektől fogva nagy mestere volt a durva, thrash-es, metalcore-os zene és a mega-dallamos megoldások kombinálásának (akár ének, akár gitár fronton). Mind a két csapat nevéhez szó szoros értelemben vett slágerszámok tömkelege fűződik, szóval kifejezetten jó ötlet volt kettejüknek közös turnéra indulni.
  
  A Trivium az Egyesült Államokban számít igazi bombasikernek, de az utóbbi pár évben Magyarországon is megvetették a lábukat annyira, hogy kellemes létszámú érdeklődőt fogadjanak a Barba Negra Track színpada előtt. A csapat bemutatta már nálunk legutóbbi, The Sin And The Sentence című lemezét, szóval inkább ismétlésként volt felfogható ez a buli. Mivel nem ők voltak a főzenekar, teljes programra nem volt lehetőségük, de azért nyúlfarknyinak sem volt mondható a szetjük. Az új lemez dominanciájával ugyan, de több fontos nóta is felvillant ma a csapat életművéből, a Triviumtól megszokott lehengerlő színpadi teljesítménnyel.
  Bár mindig kiváló képességű dobosok kalapáltak az amerikaiaknál, Alex Bent talán még az eddigiek közül is kiemelkedik. Már kezdéskor, a The Sin And The Sentence-nél megmutatta, hogy mire képes. Cinezéseit, fantáziadús játékát kifejezetten élvezetes volt hallgatni. Másodikként érkezett a Beyond Oblivion, később pedig elhangzott még a Sever The Hand és a The Heart From Your Hate a The Sin And The Sentence lemez képviseletében.
  
  A Trivium azon kevesek közé tartozik, ahol az újabb és újabb albumok nem csak átlagos iparosmunkák, árnyékai a korai sikerlemezeknek, hanem a friss dalcsokrokkal is képesek slágervárományos nóták tömkelegét leszállítani. Különösen a The Sin And The Sentence album számít az elmúlt pár év legfülbemászóbb, legegységesebb alkotásának, így nem is csoda, hogy 4 dal is belefért róla a programba.
  De kaptunk persze olyan régebbi dühkitöréseket is, mint a Like Light To The Flies, amelyik az egyik kedvencem az Ascendancy lemezről. Persze a Triviumtól megszokott módon itt is menetrendszerűen érkeznek a telitalálatnak számító, dallamos énektémák, refrének. A közmegegyezéses alapon kicsit szürkébbnek sikerült Silence In The Snow album is képviseltette magát egyetlen dallal, a melankolikusabb hangulatú Until The World Goes Cold-dal.
  
  Hallhattuk a Down From The Sky-t, a 2008-as Shogun album egyik legeltaláltabb tételét, majd pedig jött a Strife, a Vengeance Falls korong kiválósága. Nem maradhatott el a nagy zúzást biztosító, ikonikus Pull Harder On The Strings Of Your Martyr, a végére pedig a szintén heves bólogatással záruló In Waves maradt, ahol Matt Heafy le is térdepeltette a közönséget, hogy egyszerre ugorhasson fel az egész nézőtér.
  A Trivium kiváló előadást produkált, a tengerentúlon az egyik leginkább dallamérzékeny, emlékezetes, fogós dalokat írni képes csapat ők. Akik nem mellesleg elsőrangú koncertbanda is egyúttal. Most se hazudtolták meg magukat. Gyönyörűen szólt a cucc, a dob, a cinek, a basszus, a gitárok és az ének is. Talán csak Corey Beaulieu üvöltős éneke lett egy kicsit halkabbra keverve, de ez se volt vészes.
  A rajongókra se lehetett panasza Heafy-éknek, az énekes minden intésére engedelmesen ment az ugrálás, headbang-elés, éneklés. Feltűnően sokan ismerték a Trivium dalok szövegét. Szóval közel sem csak az Amon Amarth törzsközönsége jelent meg, a Trivium bizony saját jogon is sok érdeklődőt vonzott. Ők az a csapat, akiket bárhol, bármikor meg tudnék nézni. Szóval remélem nem kell sokat várni a következő találkozóra.
  
  Az Amon Amarth Heafy-ékkel ellentétben egészen friss lemezt hozott a tarsolyban, a Berserker még jobban is tetszik, mint az előző albumuk. Két éve felléptek már ugyanitt, egészen látványos színpadképpel, így hát várható volt, hogy most sem adják alább. A dizájn ezúttal is hasonló volt, mint legutóbb (egy nagy viking sisakot formáló pódiumra állították fel a dobcuccot), volt mindenféle lángoló pirotechnika, illetve ismét felfújtak egy hatalmas sárkány figurát a koncert vége felé. Ilyen a legutóbbi Track-es bulin is volt, szerintem nem ugyanaz a sárkány figura volt a kettő, legalábbis emlékeim szerint ez a mostani ütősebben nézett ki. És voltak persze a (30 fokban) szőrbe-vértezetbe öltözött torzonborz viking harcosok, akik egymást csépelték a deszkákon. Szóval a színpadkép tekintetében idén is kitett magáért a csapat.
  
  És a dalválasztékra sem lehetett panasz, elég hosszú játékidejük volt, amely során természetesen a friss nóták is megmutathatták erejüket. Először viszont a korábbi tételekkel vezették fel a bulit, rögtön elsőre a nagy ovációt kiváltó The Pursuit Of Vikings-szel, amely azonnal megalapozta a nagyra duzzadt közönség hangulatát. Mindezt még fokozták a Deceiver Of The Gods-zal, amely a tempót is felgyorsította. Akárcsak a Trivium esetében, az Amon Amarth is remekül szólt – a harapós gitárriffek, az olykor figyelemfelkeltően dohogó basszus, és persze Johan Hegg vaskos dörgedelmei mint jól kivehetők voltak.
  Most viszont gyors egymásutánban két dalt játszottak le a 2016-os Jomsviking albumról: az egyik a lemeznyitó First Kill volt, a másik pedig a The Way Of Vikings. A With Oden On Our Side albumot az egy szem Asator képviselte, ami egy jó kis gyors nóta, bár őszintén szólva én több dalt jobban kultiválok arról a lemezről.
  
  Érdekes módon csak mostanra érkezett el a Berserker album ideje, úgy tűnik meg szerették volna alapozni a hangulatot pár korábbi nótával. Megint duplán idézték meg a lemezt, az első tételként helyet kapott Fafner’s Gold-ot dörögte el Hegg, majd pedig az igen jól sikerült Crack The Sky-ra tombolhatott a közönség.
  A dallamos gitártémákat talán a 2013-as Deceiver Of The Gods lemezzel fejlesztették tökélyre, nekem talán ez és a kettővel korábbi Twilight Of The Thundergod a kedvencem tőlük. Most ismét egy (persze Amon Amarth szinten) mega-dallamos tétel következett, az As Loke Falls. Remek pillanatok voltak, most viszont egy különlegesebb nótát jelentett be Johan Hegg a közönségnek. Második nagylemezét, az 1999-es The Avenger-t idézte meg a csapat, erről pedig a Legend Of A Banished Man-t hallhattuk.
  
  Ez valóban nem mindennapos dalválasztás volt, de a rajongóknál ez a tétel is működött. Egyszersmind az is megmutatkozott, hogy a kezdetekhez képest viszonylag keveset változott az Amon Amarth zenei világa. Kicsit tüskésebbek, nyersebbek voltak ezek a korai dalok persze, az újabbkori Amon Amarth szerzemények áramvonalasabbak, még bátrabban használják a gitárdallamokat, de a zenei felfogás azóta sem sokat változott. Ami pedig mindig meglep, hogy még ma is képesek a nordikus mondavilágból újabb témákat meríteni, úgy látszik, képtelen kiapadni a Valhalla ötletdoboza.
  Eddig is látványos pirotechnika segítette a zenészek munkáját, most viszont a Death In Fire egyértelműen indukálta azt, hogy tűzárban ússzon a színpad. A deszkákat és a közönséget egyértelműen Johan Hegg énekes uralta, a melodikus riffekért és szólókért felelős Olavi Mikkonen és Johan Söderberg gitárosok kevésbé látványosan ontották a fémet, a basszuson Ted Lundström volt már nagyjából az egyedüli, aki huzamosabb ideig művelte az Amon Amarth copyright-jaként tekinthető hajkörzést.
  
  Az új album jól vizsgázott a mai napon, ezt úgy gondolom a közönség is visszaigazolta. Ismét két tételt húztak elő egymás után, a harapós Shield Wall-t és az első klipes dalt a lemezről, a legdallamosabb tételnek számító Raven´s Flight-ot. A lelkes beindulás és a pogó ezeken a dalokon is folyamatos volt, a közönség fáradhatatlanul tombolt az újabb és régebbi Amon Amarth slágerekre.
  A legújabbkori slágerek viszont a végére maradtak, így hallható volt a Guardians Of Asgaard, a közösségi tülökből vedelés új himnuszának tekinthető Raise Your Horns és végül a dörgésekkel, villámhangokkal kísért Twilight Of The Thunder God.
  
  A svéd vikingeket megbízható koncertzenekarként ismerjük, ma is odatették rendesen a bulit. Látványos, erőteljes, jó hangzással megtámogatott koncertet láthattunk. A Berserker album nótái is emelték az est fényét, vagyis sikerült a leginkább koncertre való tételeket összemazsolázni mára. A csapat halad tovább a maga útján, jellegzetes zenei világukon a jelek szerint nem terveznek változtatni. Már csak azt kéne nagyítóval kikutatni, van-e még olyan északi isten vagy csata, amelyet eddig nem zenésített meg 11 nagylemeze valamelyikén a svéd társulat.
  


Kulcsszavak:
  amon amarth     trivium 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó cikkek: 

Amon Amarth + Behemoth a Barba Negra-ban

A Behemoth és a Bleed From Within lép fel az Amon Amarth előtt

Heaven Shall Burn, Trivium, Obituary, Malevolence

Nyáron újra eljön hozzánk az Amon Amarth

Turnéra készülve: feldolgozta egymást a Heaven Shall Burn és a Trivium

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 senses fail    jaya the cat    barn burner    fit fat    lost dreams    local heroes     ripoff raskolnikov    jetsam    burning witches    black anvil    belmondo    bryan singer    the orange strips    irigy hónaljmirigy    d.o.c.    cliff burton    serenity    dust bolt    julie taymor    shadowthrone    hopes die last    vágtató csodaszarvas    anti-flag    steve carell    fallenintoashes  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!