hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
kultúra [program]  2019. március 21. csütörtök   04:36
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Ahol a zene születik - A Pannon Filharmonikusok 2019/2020-as Aranyfedezet-évada


  A Pannon Filharmonikusok Aranyfedezet címmel hirdeti meg a 2019/2020-as évad bérletes sorozatát a Müpában. Az országos szinten jegyzett pécsi zenekar koncertjei aranyfedezetet nyújtanak arra, hogy a közönség a koncertélményen túl valódi részesévé váljon a zene megszületésének. Az öt hangverseny a teljes zenekari évad esszenciája lesz, amely programválasztásában az ismert darabokból és ritkaságokból is válogat, fiatal különleges tehetségekkel színesíti a hazai zenei palettát, és kiváló szólistákat új versenyművek bemutatására sarkall. A koncertek érzékeltetik az együttes vezető karmestereinek, Bogányi Tibornak és Gilbert Vargának két különböző, de egymást kiegészítő arcát. Újdonságként a zenekar Családi programot hirdet a bérletesek, gyermekeik és unokáik számára.
  
  Az együttes fővárosi koncertsorozatának exkluzivitása a zenekar finomra hangolt válogatásában rejlik. A budapesti sorozat a pécsi teljes évad koncertjeinek legjavából áll. Olyan hangversenyekből, melyek a Pannon Filharmonikusok vezető karmesterei és muzsikusai számára a művészi önkifejezés lehetőségét rejtik magukban, és művészeti kihívást jelentenek. A koncertprogramba olyan újdonságokat és ritkán játszott darabokat is becsempésznek a repertoárba, mint Éduard Lalo Spanyol szimfóniája vagy az alig 24 évesen elhunyt Lili Boulanger műve. A szólóművek mindegyike virtuozitáson és a hangszeres tudáson túl nyitottságot és a kultúrák közti párbeszéd képességét igényli az előadóktól. Kelemen Barnabás Sibelius versenyművét játssza első alkalommal a Müpában, a japán Mayu Kishima első alkalommal lép fel Magyarországon, és egy számára új, spanyol művet játszik.
  
  „Sok fiatal művésszel ismerkedtem meg és nagyon elbűvöltek játékukkal.” – fogalmaz a zenekar egyik bérletese, joggal, hiszen az együttesnek számos tehetség bemutatása köszönhető az elmúlt 15 évben a Müpa színpadán. A budapesti koncert-étlapon a zenekar sorozata egy különleges, karakteres ízekkel teli, izgalmas menüt jelent, amellyel kitűnik az átlagos programajánlatok sorából és hűen tükrözi a pécsiek lendületes és nívós munkáját.
  Az októberi nyitókoncerten Gilbert Varga vezető karmester meghívására a japán Mayu Kishima érkezik Budapestre. A legendás Rostropovichnak köszönhetően világhírre szert tevő fiatal művész először lép a magyar közönség elé. A kultúrák találkozását jelentő hangversenyen a spanyol virtust idéző virtuóz, színpompás és drámai hegedűjátékban a feltüzelt szenvedélyek visszafogásának is tanúi lehetünk. Gilbert Varga a sorozatban összesen három hangversenyen dirigál. A második, novemberi koncert szólistája a fiatal üstökösként számontartott kiváló operaénekes, Ludwig Mittelhammer. A Vándorutak című esten a szerelem útjaira vezetnek a zeneszerzők, ahol Mittelhammernek köszönhetően a dalok mélyére merülhetünk, hogy az énekes ars poetikáját idézve valami újat tárjon elénk a színpadon a zene mélyéből. A sorozat májusi záró, Varázslatos meséket bemutató koncerten Gilbert Varga fiatalkori kamarapartnerét, a Londonban élő Frankl Péter zongoraművészt hívta haza Mozart c-moll zongoraversenyének előadására.
  
  „Beszélek angolul, németül, franciául, egy kicsit olaszul, spanyolul és magyarul is, de ha valaki megkérdezi, melyik az anyanyelvem, azt kell mondanom, hogy a zene.” – fogalmazott Gilbert Varga a számos kultúra képviselőjét összekovácsoló három koncert dirigense.
  
  A koncertsorozat további két hangversenyét Bogányi Tibor különleges szólista- és műsorválasztású hangversenye teszi teljessé. Januárban a tavalyi évad meghatározó Bruckner előadásai után Bogányi Tibor mindkét koncertjén a finn zene egyik leghitelesebb magyar képviselőjeként Sibelius világába kalauzolja el a közönséget, segítségül hívva Kelemen Barnabás hegedűjátékát és a finn zenekultúra iránti fogékonyságát. A márciusi négy kürtre és zenekarra írt lendületes és szenvedélyes Schumann versenymű előadásában Zempléni Szabolcs, hazánk legkiválóbb kürtösének vezetésével a Pannon Filharmonikusok művészeit köszönthetjük kamarapartnerként a színpadon, míg végül a koncertet záró Gustav Holst művén keresztül megtudhatjuk mit is jelent valójában, amikor Bogányi Tibor vezető karmester így fogalmaz: „…a jó zene az univerzum szabályait követi…”.
  
  Az októberben induló sorozatra – bár még távolinak tűnik –, a bérletvásárlás időszaka már tavasszal, március 1-jével megkezdődik. Az együttes arra is fel kívánja hívni a figyelmet, hogy a komolyzene koncertsorozat formájában nem csupán egymástól független előadások csokrát jelenti, hanem az előadók, közönség és produkciók koncerteken átívelő kapcsolata új minőséget teremt. A zenekar a Családi programmal segíti a bérleteseit abban, hogy a közös koncertélmények támogatásával együtt erősítsék a fiatalabb generációkban a kötődést a zenéhez, a családhoz és a kultúrához egyaránt.
  
  A Pannon Filharmonikusok Aranyfedezet évadára 2019. március 1-jétől vásárolhatók és hosszabbíthatók a bérletek. A zenekar budapesti Pannon-sorozatának műsorfüzete online is elérhető ide kattintva.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Hiánypótló ritkaságok és műfajteremtő zenészek a negyedik Liszt Ünnep első programjai közt
Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt
Kuriózumok a Főapátsági orgonahangverseny-sorozaton Pannonhalmán a Bazilika800 emlékévben
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 talentométer    a diktátor    johnny english reborn    beneath    thom yorke    hellripper    adam darski    stam1na    omega lithium    james lomenzo    kenneth branagh    tim ries    alex somers    polyák lilla    jubileum    night demon    street dogs    trouble    factorial-x    shutter island    guano apes    fall out boy    doherty    tasters    evergrey  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!