hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
magazin [asztaltársaság]  2019. március 19. kedd   04:41
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Beszélő Tojást készített 2019 húsvétjára Zsigóné Kati


  348 őseink által használt jelet és több mint 13 000 darab pontot tett fel viasztechnikával mintaelválasztóként egy óriási strucctojásra Zsigóné Kati népi iparművész, „A Tojásdíszítés Királynője”. A különleges alkotás a „Beszélő Tojás” nevet kapta, mivel a jelek őseink gondolatait mondják el nekünk. A felbecsülhetetlen értékű hímestojás Kecskeméten, Zsigóné Kati kiállításán tekinthető meg.
  
  Zsigóné Kati, a „Mi Húsvéti Nyuszink” 2019 húsvétjára is meglepett bennünket egy páratlan hímes tojással, a „Beszélő Tojással”. A népi iparművész a nagyméretű strucctojáson őseink által használt-, és a népművészetünkben alkalmazott jeleket örökített meg. A jelek beszélnek, elmondják őseink gondolatait, ezért adta alkotásának a „Beszélő Tojás” nevet.
  
  ”Ez az alkotás nagy jelentőségű, mert előre lépést hozott a Magyar Népművészetben és értékmegőrzéssel bír a magyarság számára. Előttem még soha senki nem tett fel egy tojásra 348 őseink által használt jelet! Láthatjuk rajta többek közt a kecskekörmöst, kakastaréjost, rúzsást, csillagost, hóvirágost, táltos létrát, a tulipánt, a gereblést, háromszögűt, nyuszi fülest, Mária tenerét, fenyőágast, cserelapit, keresztest, és még sok más különlegességet. A jelek között emellett elválasztóként több mint 13 000 darab kis pontocskát alkalmaztam magok jelképeként„ - mondta Zsigóné Kati népi iparművész, „A Tojásdíszítés Királynője”, „Az Ország Nyuszija”, akit Dubaiban a világ 5 legjobb tojásdíszítője közé választottak, Európában, pedig a legjobbnak.
  
  Hazánk hímes tojásain elhelyezett jelek elsősorban gyógyító, bajelhárító, termékenység elősegítő szerepet töltenek be. A művésznő a „Beszélő Tojás” elkészítéséhez elődeinkhez hűen az aprólékos mintákhoz, az igényes viaszolt technikát alkalmazta. A 348 jelet összefoglaló 30 oldalas ismertetőt is készített a míves alkotás mellé. A 49X44 cm méretű óriási strucctojást Zsigóné Kati a Veszelovszki farmról kapta ajándékba, és szívesen veszi a hasonló felajánlásokat másoktól is.
  
  ”Mikor elkezdem díszíteni a tojásokat, egyre inkább pozitív energiák áramlanak felém és feltöltődök. Ezért is szeretném, ha a Beszélő Tojás látványa hímestojás készítésre sarkallna kicsiket és nagyokat! Hiszem azt, hogy a hímestojás díszítés boldogságot ad minden ember életében, de duplán adja ezt a csodát, ha még tudjuk is, hogy milyen jó kívánság jelet teszünk fel a tojásra. Próbálják ki” - kérte a „A Tojásdíszítés Királynője”.
  
  Az Ország Nyuszija, szófordulattal élve; „hagyományt tör”, mivel 100 évvel ezelőtt az alföldön volt a legkevesebb tojásíró. Kecskemét hírnevét erősíti azzal, hogy saját alkotásaiból hímes tojás kiállítást hozott létre és elkészítette a Magyar Nemzet tojását, melyet a világ minden tájáról jönnek megcsodálni! Megkérdeztük a művésznőtől: Mi lett a Magyar Nemzet tojásának sorsa?
  
  ”Nagy örömömre; elhelyezésére megfelelő ajánlatot kaptam. Viszont, anyagi juttatás még nem jött a Magyar Kormány részéről! Így az alkotás saját kiállításomat gyarapítja, a Beszélő Tojással és a többi egyedi munkáimmal együtt„ - árulta el Zsigóné Kati, aki nagyon büszke arra, hogy tavaly 3 hónap alatt 4 kitüntetést kapott: Először Kecskemét Város Mestere díjjal jutalmazták, - majd Kategória Győztes lett a Magyar népművészet és közművelődés kategóriában. - Azután megyei PRÍMA DÍJAT kapott, mint közönségdíjas, - valamint munkásságát Nemzeti Értéknek nyilvánították!
  
  Zsigóné hozzátette: mint minden évben, idén is nagy szeretettel várja az ország minden férfiját locsolkodni kecskeméti otthonába, a Meggy utcába. Mint mondja, minden locsolónak hímestojással kedveskedik!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
Tavasz, muzsika, Európa
Női fókusz - Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath, Marilyn Silverstone
A Tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen újjászületett!
Áprilisban rendhagyó táncházi események és új táncházak a Fonóban
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 all shall perish    mitsoura    sandler    pure love    larsen    időgép    bilocate    cro-mags    hammer of gods    firkin    deep in the woods    iron maidens    artus társulat     ripoff raskolnikov    dornenreich    aetarnam    johnny depp    marko hietala    franz ferdinand    rio    lacuna coil    magrudergrind    leander kills    naturally 7    paul walker  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!