hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
magazin [fesztivál]  2019. március 6. szerda   04:39
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Világsztárok, az orosz kultúra legnagyobb csillagai és különleges bemutatók sora
Egy hónap múlva kezdődik a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál!

  Valerij Gergijev, a Mariinszkij Zenekar és Mariinszkij Színház Balettegyüttese. Jordi Savall, a Ballett Theater Basel együttese, Snétberger Ferenc és Judith Hill. A GoGo Penguin, a Mitsoura, Joseph Calleja és a BANDALOOP. Baráti Kristóf és a Kodály Filharmonikusok Debrecen, Emanuel Gat, a L.E.J., Janos Acs és a Concerto Budapest. Kirill Gerstein és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az Eric Whitacre Singers, Ji, és az Artus – Goda Gábor Társulata. 2019-ben április 5. és 22. között, 18 napon át ismét Európa pezsgő kulturális fővárosa lesz Budapest: a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál a komolyzenei koncertek mellett táncpremierekkel, színházi bemutatókkal, crossover produkciókkal, nagyszabású kiállításokkal, sokszínű jazz-, világ- és könnyűzenei programmal teszi felejthetetlenné a tavaszt!
  
  Európa egyik legfontosabb összművészeti seregszemléje, a Budapesti Tavaszi Fesztivál minden esztendőben meghatározott tematika köré épül, kiemelt figyelmet szentelve világhírű zenei géniuszunk, Liszt Ferenc életművének, és minden évben reflektorfénybe helyezve egy-egy ország kulturális gazdagságát. 2019-ben az orosz kultúra kiemelkedő művei és művészei állnak majd a középpontban. A fesztivál nyitókoncertje is egy orosz kapcsolódású komolyzenei szenzáció: Muszorgszkij második és egyben utolsó befejezettnek tekinthető operáját, a Hovanscsinát a Magyar Rádió Művészeti Együttesei a zeneszerzői szándékhoz hű változatban, Bojti János különleges rekonstrukciójában szólaltatják meg Kovács János vezényletével. A fesztivál záróhétvégéjén Budapestre látogat a világ egyik legkiválóbb karmestere, Valerij Gergijev, és a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a Jolántát, Csajkovszkij utolsó, eredeti formájában egyfelvonásos operáját vezényli a Mariinszkij Zenekar élén. Ráadásul a sokak által rajongva csodált karmester ragadja magához a pálcát az Erkel Színházban is, amikor a fesztivál zárónapján a Mariinszkij Színház Balettegyüttese Prokofjev varázslatos balettmeséjével, a Hamupipőkével áll színpadra.
  
  E kettő között sorban követik egymást az orosz kapcsolódású programok: érkezik a Moszkvai Csajkovszkij Zenekar, Jurij Basmet és a Moszkvai Szólisták, orosz komponisták művei csendülnek fel Mocsári Károly és Kocsis Krisztián zongorakoncertjén, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar az orosz tematikához illeszkedve többek között Muszorgszkij-művekkel készül, az est szólistája Ránki Dezső zongoraművész. Stravinsky kompozíciói is felcsendülnek Baráti Kristóf hegedűművész és a Kodály Filharmonikusok Debrecen közös estjén, melyre a fesztivál egyik legkülönlegesebb helyszínén, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es terminálján kerül sor. A Budapest Art Week kiállításain pedig olyan elismert orosz alkotók munkáival is találkozhatunk – együttműködve a moszkvai Garage Múzeum kurátorával –, akiket Magyarországon még nem láthatott a közönség.
  
  Liszt Ferenc alakja és művészete minden évben kulcsfontosságú szerepet tölt be a fesztiválon. Április 11-én a Faust-szimfóniával áll színpadra Ric Furmann, Hamar Zsolt és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Liszt-dalokkal kápráztatja el a közönséget Kolonits Klára és Zsoldos Bálint a BMC Koncerttermében, és Liszt-műsorral készül a Philharmonia Chor Stuttgart is. Április 16-án Liszt Orfeusza és 1. (Esz-dúr) zongoraversenye csendül fel Ránki Fülöp zongoraművész és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara előadásában.
  
  A jazzkedvelők igazi ínyencségekből válogathatnak ebben az évben: a Magyar Jazz Ünnepén, a hazai jazzélet egyik legrangosabb eseményén olyan kiváló formációk követik egymást, mint az Oláh Dezső Trió, a Hajdu Klára Quartet, a Varga Bendegúz Quintet, a Révész Richárd Latin Trió és a Budapest Jazz Orchestra. Snétberger Ferenc szólókoncertje és a Párizsban élő zseniális magyar bőgős zenekara, a Szandai Mátyás Quartet is páratlan élményeket ígér. A bossa nova koronázatlan királynője, a brazil származású, New Yorkban született Bebel Gilberto dupla koncerttel örvendezteti meg hazai rajongóit, az észt zongorista, Kristjan Randalu pedig a legendás amerikai szaxofonossal, David Liebmannal értelmezi újra az Egy kiállítás képei című Muszorgszkij-remekművet.
  
  A Prince által felfedezett souldíva, Judith Hill új albumával érkezik, 7 év után különleges látványvilágú koncerttel tér vissza az összetéveszthetetlen hangú Miczura Mónika „Mitsou”, a UNITED IN SOUND: Cosmic Forces of Oneness című esten a modern afrikai zene hazai képviseletének meghatározó formációja, az Àbáse napjaink legizgalmasabb afrikai muzsikusait – köztük Etuk Ubong jazztrombitást és a kologo mesterét, Stevo Atambirét – hozza el egyenesen Ghánából és Nigériából. Először lép fel hazánkban a francia L.E.J., és több kiváló hazai formáció is lemezbemutatóval készül a fesztiválra: a Mōrk legénysége az A38 Hajón, Hrutka Róbert és Nagy Dániel Viktor zenekara, a Wigama Lekko pedig az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be új albumát.
  
  A táncművészet rajongói nem csupán annak örülhetnek, hogy a Mariinszkij Színház Balettegyüttese a társulat egyik legsikeresebb és több mint másfél évtizede repertoáron tartott balettelőadásával érkezik, de annak is, hogy Richard Wherlock brit koreográfus és a Ballett Theater Basel lenyűgöző, Tevje című balettje is Budapestre látogat. Visszatérnek hazánkba a vertikális tánc úttörői, azaz az amerikai BANDALOOP, SUNNY című koreográfiáját hozza el Emanuel Gat, a Nemzeti Táncszínházban pedig A Szél kapuja címmel készül premierre az Artus – Goda Gábor társulata.
  
  A tavalyi nagy sikerű debütálás után idén is visszatér a Zsabó Fesztivál, amely ezúttal az orosz és más szláv nyelvű régiók barokk kultúráját és régizenéjét helyezi középpontba: jön a Hof-Musici Baroque Ensemble, Dobozy Borbála csembalóművész a 18. századi, billentyűs hangszerre írt zene egyik legavatottabb tolmácsolójaként cseh mesterek műveit játssza, és itt lesz az orosz régizene egyik legnagyobb hatású muzsikusa, Alekszej Ljubimov, valamint a Concerto Armonico is. A fesztivál két és fél hetében kamarazenei csemegék és nagyzenekari különlegességek követik egymást: cigányzene és jazz által inspirált Ravel-kompozíciók és az orosz tematika jegyében egy pompás szonáta Prokofjevtől – mindez április 13-án, két fantasztikus muzsikussal, Oláh Vilmossal és Balog Józseffel. A magyar származású, több mint négy évtizede külföldön dolgozó világhírű karmester, Janos Acs pedig Leoncavallo Requiemjének nagyzenekari változatát dirigálja majd a fesztiválon, mely átirat először hangzik el koncertteremben.
  
  Április 5-től hamisítatlan fesziválhangulat tölti be az egész várost: a nyitóhétvégén a hagyományoknak megfelelően fesztiválnyitó promenád köszönti a tavaszt. Az Akvárium Tavasz Teraszon a fesztivál teljes ideje alatt a hazai könnyűzenei élet legkülönbözőbb stílusú előadói, együttesei adnak ingyenes akusztikus koncerteket, érkezik a hamburgi techno-rezesbanda, a Meute és az amerikai dalszerző-énekes, Laura Gibson, de a fesztiválon ünnepli 1. születésnapját a Sztalker Csoport zsebkönyvprojektje, a POKET is.
  
  A kulturális tavasz 2019-ben is a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitónapján, azaz április 5-én kezdődik, és 18 napon át várja kihagyhatatlan programokkal a közönséget. A fesztivál programjaira a jegyek a Müpa és a BFTK jegyértékesítési pontjain, illetve a www.btf.hu honlapon vásárolhatók meg.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 the devils blood    nils    namtar    jane’s addiction    hobo    the unknown    erőszakik    scott glenn    scott kelly    dustin hoffman    boz cordolla    honeyball    kimnowak    katie holmes    pokolgép    katzenjammer    memorial    idris elba    necrophagist    vomitous    lighthouse project    kill with hate    reason-x    stereotone    fleshless  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!