hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
magazin [fesztivál]  2019. február 18. hétfő   17:26
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Kezdődik a Cziffra György Fesztivál
2019. február 17-25. MOMKULT, ZENEAKADÉMIA, MÜPA, ÓBUDAI TÁRSASKÖR

  Negyedik alkalommal rendezik meg a Cziffra György zongoraművész emlékének ápolására létrehozott klasszikuszenei fesztivált, amely a kezdetek óta nyitott művészetszemlélettel, műfajilag befogadó programstruktúrával, a névadó szellemi hagyatékát, művészi örökségét méltóképpen ápolva várja a közönséget több helyszínen, világhírű fellépőkkel. A Balázs János Liszt- és Prima-díjas zongoraművész, Érdemes Művész által alapított fesztiválhoz idén is számos megelőző program kapcsolódik már november elejétől, úgy, mint kiállítás, mesterkurzus, street piano koncertek, vagy a gyerekeknek szóló programok.  
  
  A február 17. és 25. között tartó fesztivál sokszínű estjein minden műfajból a legkiemelkedőbb művészek lépnek fel: José Cura (AR), Bogányi Gergely, Várdai István, Miklósa Erika, Lajkó Félix, Isabelle Oehmichen (F), Massimo Mercelli (I), a Kállai Vonósnégyes, Rúzsa Magdolna, Lukács Miklós, Balogh Kálmán, Nagy-Kálózy Eszter, Lackfi János, a Hot Jazz Band, Sárközi Lajos és zenekara, Káel Norbert, Mocsári Károly, Oravecz György, a művészeti vezető Balázs János, Dr. Freund Tamás agykutató, valamint a Virtuózok és a Cziffra fesztivál ifjú tehetségei is a CZF vendégei lesznek.
  
  Balázs János Liszt-díjas zongoraművész, Magyarország Érdemes Művésze 2016 februárjában hívta életre a Cziffra György Fesztivált a Nemzeti Kulturális Alap és a MOM Kulturális Központ támogatásával. A Fesztivál alapküldetése, hogy Cziffra György magas művészi színvonalú életművét, zenei és szellemi hagyatékát méltóképpen megőrizze és ápolja, illetve folytassa azt a fiatal művészeket felkaroló munkát, amely a világhírű magyar zongoraművész életében oly nagy hangsúlyt kapott. Az a befogadó, műfajilag nyitott művészetszemlélet és innovatív munkamódszer, amellyel Cziffra György élt és dolgozott, jellemzi a Fesztivált is: a klasszikus zenei koncertek mellett minden évben improvizatív és jazz estek is helyet kapnak, a rendezvénysorozat kiemelt megjelenést biztosít a fiatal művészeknek és figyelmet fordít a gyerekek klasszikus zenei műveltségének fontosságára is. A társművészetek bevonásával több kiállítást is megtekinthetnek az érdeklődők a fesztivál alatt. Az elmúlt három évben többek között Rost Andrea, Szulák Andrea, Mischa Maisky, Fazil Say, Lajkó Félix, Vásáry Tamás, a Kelemen Quartet, Jandó Jenő, Szakcsi Lakatos Béla, Snétberger Ferenc, Malek Andrea, Szulák Andrea, Sárik Péter, Miklósa Erika, Arcadi Volodos, Pierre-Laurent Aimard, Presser Gábor, Darko Brlek, Masin Gwendolyn és a Hot Jazz Band állt színpadra Balázs János meghívására a fesztiválon.
  
  „…Hisszük, hogy Cziffra György a világ legnagyobbjainak járó sikereit kiemelkedő tehetségén túl a munkába vetett hitének, a megalkuvást nem tűrő, mindig a legmagasabb minőség elérésére való törekvésének, az öncélú csillogástól mentes ügy iránti szeretetének és elkötelezettségének köszönhette. Fordulatokban gazdag élete, kitartása és sikerei nemcsak a mai kor fiatal zeneművészei, hanem mindnyájunk számára példaértékű lehet....” (Balázs János alapító, művészeti vezető)
  
  2019-ben a MOM Kulturális Központ, a fesztivál főszervezője mellett a Zeneakadémia Nagyterme és a MÜPA ad otthont a programoknak, a „nulladik nap” műsorának pedig az Óbudai Társaskör lesz a helyszíne. A Fesztivál főtámogatója a 2019-es évben az MVM Magyar Villamos Művek Zrt., legnagyobb magántámogatója Várkonyi Attila (FastVentures). A sikeres megvalósításhoz az NKA, a Hegyvidéki Önkormányzat, a Violin Travel, Rekeczky Csaba, Kőbánya Önkormányzata, a 13. Kerületi Önkormányzat, Budafok-Tétény Önkormányzata mellett a Szamos Marcipán Kft., a Takler Pincészet, az Opera Zongoraterem, az Archimedia Kft. és a Molnár C. Pál Galéria is nagyban hozzájárult.  
  
  2019-ben olyan művészek tisztelik meg fellépésükkel a fesztivált, mint a sztártenor José Cura, a Fondation Cziffra művészeti vezetője Isabelle Oehmichen zongoraművész, Massimo Mercelli fuvolaművész. Fellép Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekesnő és Lajkó Félix Liszt-díjas hegedűvirtuóz, akik Balázs János zongoraművésszel adnak hármasban koncertet. Ott lesz Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész, Várdai István Liszt-díjas csellóművész és a Kossuth-díjas Hot Jazz Band is. A legkiemelkedőbb fiatal cigányprímás, a Junior Prima Díjas Sárközi Lajos és zenekara ismét a bárest közreműködő zenekara lesz, először lép fel a sorozatban a jazzben és klasszikus zenében egyaránt otthonosan mozgó Káel Norbert zongoraművész. A nulladik nap programjában Mocsári Károly és Oravecz György zongoraművészek adnak koncertet, a nyitónapon pedig a Kállai Vonósnégyest is hallhatjuk. A művészetet és a tudományt összekapcsoló események sorába illeszkedik a katarzisról szóló kerekasztal beszélgetés Dr. Freund Tamás Széchenyi-díjas agykutatóval, Lackfi János Prima Primissima-díjas költővel, Nagy-Kálózy Eszter Kossuth-díjas színművésszel, Lukács Miklós és Balogh Kálmán Magyar Örökség-díjas cimbalom művészekkel. Az igényes könnyű műfajt képviseli idén a fesztiválon Rúzsa Magdolna Máté Péter-díjas énekesnő, aki Balázs János kíséretében lép színpadra.  A gyerekeknek szóló Hangszerbemutató koncert a Cziffra Fesztivál és a Virtuózok fiatal díjazottjainak közreműködésével valósul meg.
  
  CZF Díjak
  A 2019-es Fesztivál keretein belül a gálakoncerten február 24-én este a Zeneakadémián újra átadásra kerülnek a Cziffra Fesztivál Életműdíjai, a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjai és Ifjú Tehetség-díjai, amelyek hazánk legkiemelkedőbb művészeinek és legtehetségesebb fiataljainak nyújtanak anyagi és erkölcsi támogatást. A díjak támogatását a 13. kerületi Önkormányzat, a Kőbányai és Budafok-Tétény Önkormányzata biztosítja. Az előző években Cziffra Fesztivál Életműdíjat kapott Vásáry Tamás zongoraművész és Jakobi László csellóművész, hangversenyrendező (2017), Ránki Dezső, Kétszeres Kossuth-díjas zongoraművész és Csonka András, a Zeneakadémia Kulturális Igazgatója (2018). Cziffra Fesztivál Tehetség-díjat kapott: Ránki Fülöp zongoraművész és Kállai Ernő hegedűművész (2017), Devich Gergely Junior Prima díjas gordonkaművész és Horti Lilla, Junior Prima díjas operaénekes (2018). Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetség-díjat kapott Kokics Dorina Fanni, klarinét (2017), Naim Tichiti, hegedű és Antalóczy Máté, hegedű (2018)
  
  A Fesztivál gasztronómiai érdekességei
  „Senki nem válhat hallhatatlanná addig, amíg nem neveznek el róla egy ételt.” (Sztravinszkij)
  Egy zenei fesztiválhoz, a fesztivál hangulathoz hozzátartoznak a gasztronómiai élmények. Az első fesztiválon nagy sikert aratott a Szamos Cukrászda által megalkotott Cziffra szelet, amely a fesztivál ideje alatt újra megtalálható lesz a Szamos üzletek kínálatában. A Takler Pincészet csúcsborainak felhasználásával megalkotott és a második fesztiválon bemutatott Cuvée a Rubato nevet kapta és azóta is igazi kuriózum a borfogyasztók körében. A Takler Pincészet minden évben a fesztivál idejére palackozza be az előző évi, tölgyfahordóban érlelt nemes cuvéet.
  
  A Cziffra Fesztivál programjai:
  
  2019. február 18. (hétfő) 19.30 óra (MOM Kulturális Központ, Színházterem)
  Nyitókoncert
  
  Bogányi Gergely (zongora), Kállai Vonósnégyes, Isabelle Oehmichen (zongora),  
  Massimo Mercelli (fuvola)
  
  Műsor: Schubert: Gesz-dúr impromptu, op. 90, no.3., Liszt: A Villa d’Este szökőkútjai, Chopin: Fisz-dúr noktürn, op. 15/2,  Magin: Triptyque Polonais,(Oehmichen), Mozart: D-dúr fuvolanégyes KV 285 (Mercelli, Kállai Vonósnégyes), *** Schumann: Esz-dúr zongoraötös, op. 44, (Bogányi, Kállai Vonósnégyes)
  
  2019. február 19. (kedd) 19.00 óra (MOM Kulturális Központ, Színházterem)
  
  “A katarzis” - Kerekasztalbeszélgetés és cimbalom-est
  
  Freund Tamás, Lackfi János, Nagy-Kálózy Eszter, Lukács Miklós, Balogh Kálmán
  “A művészi élmény, azon belül is különösen a zenei remekművek, képesek érzelmi tartalékainkat olyan mértékig mobilizálni, hogy dopamin szabadul fel a jutalmazás és kielégültség érzet agyi központjában, miáltal más tudati szintre emelkedhetünk, megélve a katarzis testet-lelket átható varázsát.”  (Freund Tamás)
  
  2019. február 20. (szerda) 19.30 óra (MOM Kulturális Központ, Színházterem)
  
  Rúzsa Magdolna és Balázs János estje
  Dalok és népdalok , valamint azok klasszikus zenébe integrált zongoradarabjai/ Dalok, népdalok és zongora átiratok  (Bartók, Kodály, Liszt, Brahms)
  
  2019. február 21. (csütörtök) 19.30 óra (Zeneakadémia, Nagyterem)
  
  Miklósa Erika, Lajkó Félix és Balázs János estje
  Donizetti, Verdi, Strauss, Piazzola áriák, Cziffra György átiratok és improvizációk
  
  2019. február 22. (péntek) 19.30 óra (MOM kulturális Központ, Színházterem)
  
  Bárest
  Hot Jazz Band, Káel Norbert, Sárközi Lajos és zenekara
  A bárokban is zongorázó, számtalan legendás történet főszereplőjeként is ismert Cziffra Györgynek dedikálva kerül megrendezésre a Bárest, melyen a művészek ‘20-as, ‘30-as, ‘40-es évekbeli slágerekkel varázsolják elénk a két világháború közti “boldog békeidők” különleges hangulatát.
  
  2019. február 23. (szombat) 11 óra (MOM Kulturális Központ, Kupolaterem)
  
  A Virtuózok és a Cziffra Fesztivál bemutatja: Hangszerbemutató koncert gyerekeknek
  A Virtuózok és a Cziffra Tehetség-díjas ifjú művészekkel
  
  2019. február 23. (szombat) 19.30 óra (Zeneakadémia, Nagyterem)
  
  Várdai István és Balázs János estje
  Kodály: Szonatina, Kodály: Szólószonáta,
  Chopin: g-moll cselló-zongora szonáta, op. 65
  
  2019. február 24. (vasárnap) 19.30 óra (Zeneakadémia, Nagyterem)
  
  Gálakoncert, díjátadó
  José Cura és Balázs János gálaestje
  Argentin est
  
  2019. február 25. (hétfő), 19.30 óra – Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
  
  Balázs János zongoraestje – CZF/„MVM Koncertek – A Zongora”
  „Hommage à Cziffra”
  Chopin: Barcarolle, op. 60, Berceuse, op. 57, Bolero, op. 19, Tarantella, op. 43,
  Variations Brillantes, op. 12, Rondo á la mazur, op. 5
  ***  Schumann: Bécsi karnevál, op. 26, Liszt: 9. magyar rapszódia (pesti karnevál)
   
  Kiegészítő programok a fesztivál alatt:
  Látogatható március 2-áig a Cziffra kiállítás a
  Molnár C. Pál Galériában
  
  2019. február 28-áig látogatható Bada Márta kiállítása
  a MOMkult Reich Károly galériában
  
  Jegyvásárlás MOMKult és a Zeneakadémia jegypénztárában, valamint a https://czf.jegy.hu/ oldalon.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
NOT_FOUND
Műfaji és földrajzi határokon átívelő élményeket hozott a negyedik Bartók Tavasz
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
Tavasz, muzsika, Európa
Női fókusz - Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath, Marilyn Silverstone
A Tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen újjászületett!
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 babymetal    tom waits    n roses    a dilemma    bridge & tunnel    no strings attached    benedict cumberbatch     született feleségek    eat me!    the konincks    jennifer garner    winter    sziget 2012    scott weiland    az adósság    dark shadows    tom stormy trio    mocsok 1 kölykök    twiggy ramirez    jazzékiel    grammy    from afar    ivan &the parazol    wongraven    black-out kowa  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!