hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
lemezajánló [kislemez]  2004. augusztus 18. szerda   13:27
nincsen hozzászólás

szerző: kishell
Kinos: Nem hat


  Ritkán adatik meg a zenekritikával és zenei újságírással foglalkozó embernek az a lehetőség, hogy napjaink kusza világában egy olyan bátor csapattal találkozzon, mint a Kinos. A mindössze háromtagú zenekar Nem hat című kislemeze kissé sötét és szomorú világába tett rövidke utazás épp annyira félelmetes, mint a borítókép tálba vagdalt csirkefejei.
  
  Két korszak dalai hallhatóak a lemezen ami valamennyire különlegesség, hiszen a zenekarok általában nem szeretik a régi szerzeményeiket mutogatni, mikor már képesek újat is mutatni.
  
  Már a hangszerelésből kiderülhet, hogy alapvetően a mély hangok dominálnak a zenében, leginkább ez határozza meg az alaphangulatot. A nagy zenei szakértelemmel megáldott, kiskölyök koruk óta muzsikáló tagok profizmusa miatt nevük a borítóra nyomtatva akár márkajel is lehetne
  
  Az első két dal már megjelent a Hat című kislemezen, melynek a címét a rajta található hat dal, illetve a felvételi idő hosszának órákban való kifejezése kapcsán adták. Miről is szólnak a dalok? Igen egységesen az emberi kapcsolatok egyszerűségéről, és azok szépségéről. Ennél többet nem is szeretnének elmondani ezzel a fáradt és megnyugvást kereső rekedt hanggal. Megelégszenek azzal, amit kaptak a világtól, sőt, ahogy azt például a Nova-ban megfogalmazzák, jobb is távol maradni a csillagoktól: Téged egy angyal vésett kőbe, de ki vagyok én?!” kiált fel Baky Dániel (gitár és ének) többször is egymás után, miközben a dobok és cinek szinte különösebb jól bevett ritmusok nélkül szólnak, egyre kaotikusabban, a gitárok fémes torz hangja pedig hol élesen vonyít, hol mélyen búg. Grunge jellegű rockzenéjük ügyesen megszerkesztett és jól felépített, emiatt csöppet sem szórakoztató, inkább afféle elgondolkodós jelleget ölt magára. Én ki vagyok nagyon, kit érdekel, mi az én kis bajom?” és valójában jobb is, hiszen rossz a csillag, földre hullhat”.
  
  Jóval hangosabban indul a harmadik dal, mint az előzőek, igen, ezt már 2004-ben rögzítették remek képválasztás figyelhető meg, a belső történés színhelyeként ugyanis egy folyópartot választott a dalszövegíró, ami egyszerre nyújt statikus és dinamikus látványt. Ebben a Híd című dalban sok érzés megjelenik, például a föld és kő képében a halál, a gyász és az egyedül maradás szomorúsága; a folyó és a híd pedig az állandó áramlást, a megállíthatatlant és az egymással folyton kapcsolódó életeket idézi meg. Különösen érdekes a refrén, eszkimó asszony, és is fázom”, és ahogy ezt hallgatjuk szinte összefüggés nélkül beékelve, nem is tudjuk, vajon ki jár rosszabbul azzal, ha fázik Zeneileg talán tisztább, és könnyebben emészthető ez a dal, az eddigi nyújtás-hajlítás helyett inkább reszelnek” a gitáron, ami eleve gyorsabbá és rockosabbá teszi azt, amit hallunk.
  
  A Tegnap volt valódi lazulós szám, szép kis pengetés szól végig, itt hangzik igazán jól, hogy több gitárt vettek fel a lemezre, a rövid, ismétlődő akkordmenetek és a torzító grunge érzéséből szinte égig emel a szólójáték szabadsága. Nehéz eldönteni, vajon pozitív-e a kép, amit próbálnak lefesteni elénk, talán ők maguk sem tudják, és pont emiatt született ez a dal.
  
  Nehéz összegzést mondani a Kinos Nem hat című kislemezéről. Szépen szorítja keretek közé a teljes zenei és belső emberi szabadságot, és így formát tud adni az érzéseknek talán emiatt érdemes időt szentelni a korongnak és meghallgatni azt.
  
  1. Halotti tor
  2. Nova
  3. A Híd
  4. Tegnap volt
  
  Baky András: dobok
  Baky Dániel: ének, gitár
  Lukács Robert: basszus



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 a pap - háború a vámpírok ellen    david lynch    coffins    scorsese    csak szexre kellesz    benedict cumberbatch    de-phazz    udo    atreyu    joseph gordon-levitt    hellalive    steelwing    kamarás iván    lostprophets    mighty boosh    wongraven    diane kruger    crow 7    ralph fiennes    tommy emmanuel    vomitous    hour of penance    heaven steet seven    jag panzer    immolation  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!