hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
film [filmszemle]  2004. augusztus 12. csütörtök   13:36
nincsen hozzászólás

szerző: imeta
Egy makulátlan elme örök ragyogása
2004. augusztus 19.

  Joel (Jim Carrey) és Clementine (Kate Winslet) történetében nincs semmi különös. Egy tengerparti pikniken ismerkednek össze, a lánynak tetszik a fiú, a fiúnak a lány, így összeköltöznek, azt hiszik boldogok együtt, aztán kiderül, hogy mégsem. Egymásra unnak, veszekednek, aztán szakítanak. Mindez nem egy földet megrengető katasztrófa (árvíz, vulkánkitörés, vagy egy újabb jégkorszak) árnyékában játszódik le, nem lövöldöznek egymásra kokainbárók és rossz zsaruk sincsenek.
  
  Joel és Clementine a fiú és a lány a szomszédból, akiknek az élete néha áthallatszik a falakon.
  Clementine egy napon elköltözik, épp annyi holmival ami a kezébe fér, Joel dühöng, új életet akar kezdeni, de ez a próbálkozása nem mondható túl sikeresnek.
  
  Aztán következik a végső döfés: barátaiktól kell megtudnia, hogy létezik egy klinika, ahol Clementine kitöröltette őt és közös életüket az emlékezetéből. Első reakciója a harag, majd a dac, ő is felkeresi Dr Mierzwiak (Tom Wilkinson) rendelőjét, ahol soron kívül elvállalják a kezelését, így ő is kitöröltetheti a lányt az agyából.
  
  Az emlékezettel való játék nem újdonság a mozi történetében (pl. Memento), az egymás- vagy mások fejében történő ki-be mászkálás sem lepi már meg az embert (a Sejt, John Malkovich menet)
  
  Az Egy makulátlan elme örök ragyogásában azonban kifejezetten különös fordulatnak tűnik, annak a nézőnek mindenképp, aki nem tudja legalább nagyobb vonalakban, mi is fog történni a vásznon. Mert ugye adva van ez a srác, majd ez a lány, és ülnek egy vonaton, és ismerkednek, és minden nagyon egyszerűnek tűnik, aztán hopp, váltás, és csupa zavaros, kopott színű kép váltja egymást, meg mindenféle memóriatörlésről beszélnek. Akkor hogy is van ez?
  
  Pont úgy, ahogy lennie kell, mert a végére tökéletesen kikristályosodik minden, és az embernek nincs is más dolga, mint élvezni a történetet. Ja, és alaposan meghatódni. :)
  
  Adva van ez a klinika. Egyátalán nem fontos, hogyan is fedezték fel az eljárást, vagy hány évbe telt, míg tökélyre fejlesztették. Ez a klinika LÉTEZIK, ott van a sarkon, akárhol, bárhol, nem egy steril laboratórium, mi pedig bemehetünk, pár fontosabb cuccal az elveszett kutyánkról, vagy az utált osztályfőnökünkről, és megrendelhetjük, hogy minden hozzájuk kapcsolódó emléket töröljenek ki az agyunkból. Dr. Mierzwiak munkatársai pedig éjjel a lakásunkba jönnek, ránk kötnek mindenféle zsinórt és megteszik amit kérünk. Így reggel a saját ágyunkban ébredve valóban nem fogunk emlékezni a világon semmire abból, hogy elpusztult a kiskutyánk, hogy mennyire utáltuk a tanárunkat, vagy arra, hogy elhagyott a kedvesünk. (volt egyáltalán kedvesünk?)
  
  Milyen tökéletesen működne ez a rendszer a mai társadalmakban!
  Vedd meg! Használd! Dobd el! Töröltesd ki!
  Az ilyen rendelőkbe azt hiszem tömegével érkeznének az emberek, hiszen mi is lehet ennél fájdalommentesebb megoldás? Nem emlékezni.
  Nagyszerű!

  
  Joel és Clementine döntése is teljesen logikusnak tűnik, első nekifutásra legalábbis, hiszen manapság a párkapcsolatokat is úgy fogyasztjuk mint bármilyen más terméket a polcról: ha mégsem tetszik, hogy élénkpiros, és otthon kiderül, hogy nem igazán passzol az ülőgarnitúránkhoz, egyszerűen lecseréljük.
  
  Joel és Clementine csak úgy tesz, mint a legtöbb pár, megfutamodnak a problémáik elől és azt remélik, a legközelebbi alkalommal elő se kerülnek.
  
  Na igen, a problémák, a veszekedések, és a bántó megjegyzések, ezek mind, szépen eltűnnek Joel agyából, egymás után. Aztán jön egy szép emlék Clementineről, tiszta és élénk, és Joel rádöbben, nem akarja, hogy mindez, a jó és a rossz, egyszerűen kitörlődjön belőle.
  Mire is menne emlékek nélkül?
  
  Hogyan is semmisíthetné meg Clementinet, mikor az életük egy, és ugyanaz volt évekig?
  S miközben a gépek egyre többet és többet tüntetnek el ebből az életből, Joel megpróbálja megmenteni a lányt, megpróbálja elrejteni más emlékek közé.
  
  Hiába, Dr. Mierzwiak programja utoléri őket, és reggel, mikor Joel felébred már semmire sem emlékszik.
  Persze tudjuk, Joel és Clementine újra találkoznak, és újrakezdik, és újra ugyanazokkal a gondokkal kell majd szembenézniük, amik elől elfutottak.
  Végül is, ki tudja, lehet, hogy Dr. Mierzwiak nem is létezik (mégis, milyen név az, hogy Dr. Mierzwiak?), ahogy a sarki kis iroda sem, és szó sincs semmiféle memóriatörlésről, ez az egész csak a saját agyunkban játszódik le: igenis, eltűntetek mindent, ami fájdalmat okozott! Téged is, és téged is, és téged is....
  Valóban megérné ez nekünk?
  Senkit ne rémisszen el a pénztárak előtt a film hosszú és furcsa címe! Tessék inkább megnézni!!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

SPI

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Áprilisban ismét mozikban a klasszikus Indiana Jones trilógia!
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
Történelem, társadalom, cukiság – ezek lesznek a JUNO11 Distribution tavaszi filmjei
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 fővárosi nagycirkusz    belphegor    mr. big    unexpect    self deception    ha/ver    mick jagger    the sherlocks    myrath    new roses    kung fu panda 2    pentagram    frank0 zer0    travolta    tintás barnes    album    lugosi lászló    ghost iris    tyson    textures    veréb fesztivál    for good    zöld pardon    mono    stormhammer  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!