hosting: Hunet
img_up/1611/bannerc96814ea.gif
  cikkekfotók        
kultúra [program]  2018. október 31. szerda   04:24
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Gilbert, Bogányi Karmesterpáros a zenekar élén


  Gilbert Varga lesz Bogányi Tibor mellett a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere. A világhírű Maestrót egy korszakváltást fémjelző nyilvános Társulati ülés keretében mutatta be a Pannon Filharmonikusok Pécsett, a Kodály Központ hangversenytermében 2018. október 30-án.
  
  A Pannon Filharmonikusoknak sikerült Maestro Gilbert Varga a pécsi együttes vezető karmesteri pulpitusáért szerződik Magyarországra.
  
  Gilbert Varga az a magyar származású Maestro, akinek hazahívására már számos alkalommal tettek kísérletet az ország zenekarai, mindeddig sikertelenül. A legendás dirigens többek között az 1956-ban kivándorolt magyar muzsikusokból alakult Philharmonia Hungarica művészeti vezetője volt. A világszerte ismert karmester a pécsi Pannon Filharmonikusokat érdemesnek tartja arra, hogy a zenekarral végzett több éves előkészítő munka után életében első alkalommal hazai szimfonikus együttes élén vállaljon pozíciót. A felkérés Bogányi Tiborral közös vezető karmesteri munkát jelent, kihasználva a más-más korú, ugyanakkor nyitott személyiségű művészi kvalitásokban rejlő lehetőségeket. Az igényességéről ismert, vitán felül álló Maestro szerepvállalása minőségjelző a pécsi együttes számára, mely egy újabb szinttel feljebb teszi a lécet a művészeknek, a zenekar vezetésének és fenntartóinak egyaránt.
  
  Gilbert Vargát egy korszakváltást fémjelző nyilvános Társulati ülés keretében mutatta be a Pannon Filharmonikusok Pécsett, a Kodály Központ hangversenytermében 2018. október 30-án. Az együttes első alkalommal tartott a teljes társulat részvételével zajló sajtónyilvános Társulati ülést, amely a korszakváltóként aposztrofált esemény jelentőségét is kiemeli.
  
  A Londonban született Maestro Gilbert Varga a külföldre emigrált legendás magyar hegedűművész, Varga Tibor fiaként először hegedűművésznek készült, majd a karmesteri pulpituson találta meg méltó helyét. Korábban a Philharmonia Hungarica és a Baszk Szimfonikusok, jelenleg pedig a Taipei Szimfonikusok vezető karmestere. Dolgozott a Malmöi és a Stuttgarti Szimfonikusok első állandó vendégkarmestereként, valamint vendégkarmesterként a világ legkiválóbb együtteseit dirigálja az Egyesült Államoktól Tajvanig. A Pannon Filharmonikusoknál elvállalt feladat nem újdonság a Maestro számára, hiszen pályája során több alkalommal dolgozott vezető karmesterekkel párban, többek között Cristian Madeallal és Mario Venzagoval. A külföldön már bevett, hazánkban eddig ismeretlen vezetői gyakorlat meghonosítása azonban szintén az egyedülálló szakmai és közönségsikerekkel büszkélkedő Pannon Filharmonikusok nevéhez fűződik majd.
  
  „Bogányi Tiborral olyanok leszünk, mint egy karmester két arccal. Van gyakorlatom a hasonló páros vezetői karmesteri munkában, ez mindig pozitív élmény volt számomra és előremutató a zenekaroknak.” – mondta a dirigens.
  
  Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója a korszakváltás célját a magyarországi vezető zenekarok körében történő stabilitás megteremtésében látja. A hazai szimfonikus zenekari palettán kivételes zenekar a társulat belső motivációjából és művészeti igényéből fakadóan ért el országos és nemzetközi szinten is jegyzett nívót. A több mint 200 éve alapított, példa nélkül álló zenekar sikerének az alapja a művészeti Társulat, melynek színvonala, a benne rejlő potenciál és művészeti kompetencia alkalmassá teszi a Gilbert Vargával közös célok megvalósítására.
  
  „Az együttműködés magasiskolája nyilvánul meg a zenekarban most lezajló folyamatokban. Lehetőséget és alkalmat kell kapnia a Pannon Filharmonikusoknak, hogy fejlődhessen, és magabiztosak vagyunk, mert úgy érezzük, hogy az elmúlt 16 évben mindent megtettünk ennek érdekében.” – fogalmazott az igazgató.
  
  A zenekar számára mérvadó, hogy minél szélesebb körben elismerésre kerüljön az a színvonal és szakmai tisztesség, amellyel a Pannon Filharmonikusok a zeneművészetet és a magyar kultúrát szolgálja. Gilbert Varga vezetésével az együttes valódi nemzeti zenekarként a közép-európai és visegrádi országok kulturális nagyköveteként kíván fellépni, garanciát nyújtva arra, hogy a magyar zeneművészet méltó színvonalon képviseltesse magát a Kárpát-medencében és a Magyarországot körülvevő országokban.
  
  Bogányi Tibor, a zenekar vezető karmestere a közös munkára személyes szakmai kihívásként és egyben emberi megmérettetésként tekint. A világszerte bevett gyakorlatot a művészetet támogató kooperációnak látja, amelyhez elengedhetetlenül szükséges a kvalitás, és az a nyitott hozzáállás, mely számára alapvető. Mindezt jól mutatja, hogy a muzikalitásáról és pozitív kisugárzásáról ismert karmester hét éve tartó munkája során úgy erősítette meg a Pannon Filharmonikusok szakmai pozícióját, hogy az általa átvett zenekar erősségeire építve vonzott még külföldről is haza fiatal tehetségeket. A művészi önkifejezést segítő dirigensi szerepet felvállaló Bogányi a nálánál idősebb Maestro fő szerepét a szintetizáló jellegű szakmai feladatok előtérbe helyezésében, és a fiatal művészek szakmai horizontjának még magasabb szintre emelésében látja, amely mellett kettejük más-más zenei érdeklődése gazdagítani fogja a zenekari repertoárt is.
  
  „Boldog vagyok, hogy Magyarországon először mutathatunk abban példát, hogy két vezető karmester irányítja egy zenekar következő három évadát. Ez a példa nem ismeretlen a nyugati zenekari kultúrában, Gibert Varga a PFZ-hez való szerződtetése egy lépést jelent előre a nemzetköziség útján.” – foglalta össze a sajtótájékoztatón Bogányi Tibor vezető karmester
  
  A zenekar Művészeti Tanácsának elnöke, Morvay Ágnes szerint a Pannon Filharmonikusok 2003-as megújulását követően Gilbert Varga a negyedik művészeti vezető, aki az igazgató felkérésére, de a társulat kezdeményezésére és támogatása mellett szerződött a folyamatos szakmai fejlődést igénylő és produkáló együttes élére. A Pannon Filharmonikusok közel száz muzsikusa számára a Maestro Gilbert Vargával közösen megfogalmazott célok és a várt eredmények új művészi perspektívát nyújtanak.
  
  „Egyszerre élvezhetjük majd Gilbert Varga elképesztő tapasztalatának, letisztult és rendkívül konkrét hangzásképének és ennek megszületésére irányuló, megalkuvást nem tűrő szakmai munkájának, illetve Tibor lendületes, szuggesztív személyiségének és hihetetlen tehetségének minden előnyét.” – foglalta össze a Művészeti Tanács elnöke.
  
  A Pannon Filharmonikusok szakmai építkezésének és közönségsikerének letéteményese maga az 1811-ben alapított, és 16 évvel ezelőtt megújult Társulat, amely Pécs város, és Magyarország kiemelkedő produktuma. Dr. Páva Zsolt polgármester az együttes jövőjét a színvonalának emelésében, és a működési hatókör, ezzel együtt a közszolgálati feladatok nemzetközi kiterjesztésében, a nemzeti kulturális nagyköveti szerepkör elérésében látja.
  
  „Különböző módon, de együtt dolgozunk azon, hogy a több mint 200 éves hagyomány folytatódjon.” – erősítette meg szavaival a város vezetésének támogatását a polgármester.
  
  Pécs büszke arra, hogy a várost támogató Modern Városok Kormányprogram keretében 2019-ben a Társulat művészei bérrendezésben részesülnek, és az állami támogatás a Maestro honoráriumának fedezetére is keretet nyújt. Mindezek fényében egyértelműen elmondható, hogy Maestro Gilbert Varga Pécs város korábbi nemzetközi karmestereinek sorába illeszkedve tovább erősíti a város kulturális rangját mind országosan, mind a nemzetközi kulturális szcénában.Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2018. november 20.
NIGHTWISH koncert - 2018. Budapest Arena (Papp László Budapest Sportaréna)
2018. november 27.
August Burns Red - The European Phantom Anthem Tour
2018. november 29.
Ismét meglepi közönségét a hegedűvirtuóz - Lajkó Félix: Elsősorban zene
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Borisz Berezovszkij a Zeneakadémián
Felrázta az operavilágot Fischer Iván új fesztiválja
Demeter / Haris | Tulajdonság-energia-mezők
Kolozsi Angéla - Punktum!
MORPH Kalmár János ˑ Mata Attila ˑ Szabó Tamás
Gaál József - Vezeklések kora
Tasi Csaba orgona-diplomakoncert
Schallinger-Foidl Artúr orgona-diplomakoncert
 kiemelt 
Postmodern Jukebox - Welcome to the Twenties 2.0 World Tour
  
A közelgő 2020-as évek beharangozására, a híres idő visszapörgető ‘Postmodern Jukebox’ néven ismert zenei formáció körbe fogja járni a bolygónkat 2019-ben a ‘Welcome to the Twenties 2

Gus G az A38-on - Fearless European Tour 18
Dead Daisies - Welcome To Daisyland – EU Winter Tour 2018 - Barba Negra Music Club
Avantasia- Moonglow World Tour 2019 - Budapesten is
Dead Can Dance 2019-ben Budapesten
 friss hozzászólások 

A rock ötven árnyalta - The Dead Daisies (2)
Satyricon, Suicidal Angels (3)
Könyvtárban forgatott klipet az Emma Undressed (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto Music
Hammer Concerts
Livesound Productions
VilágVeleje Produkció

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 drone    kállai jános    zorall    crazy town    steve-o    rosa parks    kispál attila    henry rollins    anna phoebe    hanna    vinny appice    prosectura    jan rechberger    kiss erzsi    tranker kata    dehumanized    don gatto    jorge salán    dreamworks    eejit midget    we are the ocean    dreyelands    emily blunt    neaera    ana venus  

img_up/1611/bannerc96814ea.gif
Copyright 2000-2018 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!