hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
előzetes [fesztivál]  2018. szeptember 17. hétfő   16:54
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Ólafur Arnalds, Guillaume Perret, Masego, a Flat Earth Society és Dean Brown
A könnyűzene és a jazz utánozhatatlan előadói a CAFe Budapesten

  A kortárs könnyűzenei- és jazzszcéna legjobbjai varázsolják el a közönséget október 5-21. között a 27. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon. A hazai, illetve nemzetközi művészek sorában olyan világszerte ismert előadókat köszönthet a közönség, mint az izlandi zseni, Ólafur Arnalds, a francia szaxofonos és zeneszerző, Guillaume Perret, a 20 éve alapított Flat Earth Society vagy többek közt a hazai BJC Big Band.
  
  Ha CAFe Budapest, akkor világsztárok, ráadásul számtalan olyan ikonikus alkotó, akik legfrissebb munkájukat hozzák el Budapestre. Ennek jegyében az izlandi zenei zseni, Ólafur Arnalds például augusztusban megjelent, re:member című vadonatúj lemezével érkezik a Müpába.
  A CAFe Budapest könnyűzenei helyszíneinek sora ismét bővül, és az idén csatlakozó Akácfa utcai koncerthelyszín, az Instant rögvest páratlan line-uppal nyit: érkezik például a filmzeneszerzőként is aktív belga jazz-zenész, Nathan Daems és basszusgitáros-zeneszerző honfitársa, Filip Vandebril együttműködéséből „kivirágzó”’ Black Flower. Az Instant színpadára lép a két éve alakult, de sikert sikerre halmozó Mongooz And The Magnet, a több hangszeren játszó szenegáli előadóművész-komponista, Ibaaku és jön a Swing à la Django, Horányi Juli és Fodor Máriusz is. A már megszokott helyszínek közül az A38 Hajóra érkezik a The Walking Dead vagy a The Revenant zenéjét is jegyző amerikai zongorista, Chad Lawson. Ugyanitt a balti fesztiválfókuszhoz illeszkedő Girls in Pearls is különleges estét ígér, majd az észt duót követően a német Lilly Among Clouds csap a húrok közé, az estet pedig a Hegyi Dóra (Ohnody) közreműködésével színpadra álló mïus produkciója zárja. Az A38 Kiállítótermébe érkezik majd a mindössze 31 éves rendkívüli zongorista, zeneszerző, zenekarvezető Shai Maestro és triója. Különleges zenei világában a tradicionális jazz találkozik a kortárs zeneszerzés és improvizáció formabontó elemeivel. Persze az Akvárium Klub sem maradhat ki a fesztiválhangulatból: jön a dél-afrikai gyökerekkel rendelkező, amerikai–jamaikai származású, zsigeri tehetségű előadóművész, Masego, akinek karakterét sokan Pharrell Williams, Michael Jackson és Jamie Foxx fúziójának látják. Szintén az Akvárium ad majd otthont a 3. Budapest Ritmo világzenei fesztiválnak is, ahol a csak itt hallható produkciók mellett szakmai programok és a feltörekvő tehetségeket bemutató showcase várja a műfaj rajongóit.
  
  A francia szaxofonos és zeneszerző, Guillaume Perret igazi felfedező, hangkutató, aki a legkülönfélébb elektronikai eszközökkel – pedálokkal, effektekkel – felszerelkezve lép át mindenféle műfaji konvenciót, mi pedig stílszerűen a TRIP hajón csatlakozhatunk hozzá ezen a különös zenei utazáson. Szőke Gábor Miklós, a monumentális köztéri állatszobrairól ismert szobrász lenyűgöző csepeli stúdiója is megnyitja kapuit, és számos egyéb program mellett olyan zenei formációkat lát vendégül a Dante XXI. háromnapos programsorozat keretében, mint a DJ Bootsie Quartet, a Volkova Sisters, a Vágtázó Halottkémek és az egyik legkreatívabb zenész-producer, iamyank improvizatív projektje, az Atreyu’s Horse.
  
  Természetesen a jazzrajongóknak is nagy pillanatokat ígér az ősz legjobb 17 napja. A Franciaországban született, de tízéves korától az Egyesült Államokban élő utánozhatatlan gitáros, Dean Brown olyan klasszisokkal koncertezett, mint az itthon is közkedvelt Marcus Miller, Billy Cobham, a Brecker Brothers, vagy George Duke. Zenei stílusára a fúziós kifejezés szó szerint jellemző, hiszen játékában egyaránt fellelhetőek a rock, a latin és a funk stílusjegyei. Brown most épp öttagú formációjával turnézik világszerte és velük érkezik Budapestre is, rögtön duplázva egyet a Budapest Jazz Club színpadán. A kubai jazz-zongorista Marialy Pacheco temperamentumos játékát latin, ezen belül is a kubai folk és a helyi jazz tradíciók alakítják, a kritikusok szerint pedig pont ez teszi őt igazán egyedivé, nem véletlenül lett ő a Montreux-i Jazzfesztivál zongoraversenyének első női győztese. Október 19-én a Budapest Music Center közönségét készül elvarázsolni! A Pesti Vigadóban pedig az autentikus magyar népzene és a fúziós, kísérletező jazz ad egymásnak randevút a világszerte ismert, Grammy- és Kossuth-díjas Sebestyén Márta, valamint Káel Norbert és a Jazzical Trio közös koncertjén.
  
  Szinte nincs olyan zenei stílus, amelyből a 20 éve alapított Flat Earth Society ne merítene, legyen szó punkról, klasszikus modernről vagy épp experimentális avantgárdról. A felállásában big bandet idéző belga együttes kétségtelenül az európai jazz egyik legprominensebb képviselője, koncertjük felejthetetlen szórakozást ígér. A hazai jazzélet egyik meghatározó együttese, az invenciózus zenét játszó jazzformáció, a Transform Quintet 20. születésnapja alkalmából zenei anyagának legjavából válogat október 18-án a Budapest Jazz Clubban. A régi slágerek mellett pedig új, korábban nem hallott dalokkal és meglepetésvendégekkel is készülnek. A BJC Big Band hazánk legkiválóbb zenészeiből alakult, vezetője Csizmadia Dávid trombitás: a leghíresebb, eredeti big band hangszerelésű darabokat vették repertoárjukra és rendszerint Magyarországon nem, vagy csak ritkán játszott műveket szólaltatnak meg. Maynard Ferguson-emlékestjük pedig igazi csemege lesz. Nagy öröm, hogy a magyar jazzélet meghatározó generációit és a roma népzene csillagait egyesítő East Gipsy Band hét év után új lemezzel jelentkezik, Bridge of Cultures címmel, az pedig még nagyobb öröm, hogy az albumot a fesztiválon mutatják be, október 8-án az Uránia Nemzeti Filmszínház színpadán.
  A Rafael Mário Trió zenéjében a balkáni ritmika és a mai hiphop egyaránt meghatározó, október 7-i koncertjükön első, saját szerzeményekből álló My Hope című lemezükről is játszanak majd. De mellettük további fiatal magyar jazztehetségeket is a fesztivál fellépői között találunk: a többszörösen díjazott nagybőgős, Bögöthy Ádám triójával zenél, méghozzá saját szerzeményeket, feldolgozásokat.
  A csapat zenei világát és a tagok sokszínűségét hűen tükrözi a Nexus LineUp elnevezés. Az általuk játszott dallamok összeköttetést teremtenek a modern, kortárs, illetve a tradicionálisabb hard bop, swing stílusirányzatok között.
  A hazai zenei élet mainstream és underground legjobbjai mozgókép formájában is jelen lesznek a fesztiválon, hiszen – immár harmadik alkalommal, de első ízben a CAFe Budapest részeként – jön a zenei videók országos szemléje, azaz a 3. Magyar Klipszemle, ahová idén rekordszámú, több mint 600 nevezés érkezett. A legjobb klipekről természetesen a zsűri és a közönség is szavaz, a győztes bandákat és videókat pedig az Anker’tben ünnepelhetjük majd október 11-én.
  
  Ólafur Arnalds
  2018. október 14., 20.00
  Müpa — Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
  
  Közreműködik:
  Petur Bjornsson, Sigrún Harðardóttir – hegedű, Karl Pestka – brácsa, Unnur Jónsdóttir – cselló, Manu Delago – ütőhangszerek, dob
  
  Black Flower
  2018. október 11., 20.00
  Instant
  
  Mongooz And The Magnet
  2018. október 12., 20.00
  Instant
  
  Ibaaku
  2018. október 13., 20.00
  Instant
  
  Swing à la Django feat. Horányi Juli & Fodor Máriusz
  2018. október 14., 20.00
  Instant
  
  Chad Lawson
  2018. október 11., 20.00
  Instant
  
  mïus / Lilly Among Clouds / Girls in Pearls
  2018. október 6., 19.30
  A38 Hajó — Koncertterem
  
  Shai Maestro
  2018. október 10., 20.00
  A38 Hajó — Kiállítótér
  
  Masego
  2018. október 9., 19.30
  Akvárium Klub — KisHALL
  
  Budapest Ritmo
  2018. október 5-7.
  Akvárium Klub
  
  Guillaume Perret
  2018. október 20., 20.00
  TRIP Hajó
  
  Dante XXI.
  Deszkás atya és a DJ Bootsie Quartet
  Volkova Sisters
  Vágtázó Halottkémek
  Tárlatvezetés és gyermekprogramok
  Atreyu’s Horse
  
  2018. október 12-14.
  Gabor M Szoke Studio
  
  Dean Brown
  2018. október 16., 19.00 és 21.00
  Budapest Jazz Club
  
  Marialy Pacheco
  2018. október 19., 20.00
  Budapest Music Center — Opus Jazz Club
  
  Flat Earth Society
  2018. október 16., 19.30
  Budapest Music Center — Koncertterem
  
  Transform Quintet
  2018. október 18., 20.00
  Budapest Jazz Club
  
  A kvintett tagjai:
  Gyémánt Bálint – gitár, Eged Márton – basszusgitár, Horváth „Tojás” Gábor – zongora, Gálfi Attila – dob, Redő Dániel – ütőhangszerek
  
  BJC Big Band
  2018. október 17., 18.30 és 21.00
  Budapest Jazz Club
  
  A zenekar tagjai:
  ifj. Tóth István – gitár, Fónay Tibor – nagybőgő, Ducsai Szabolcs, Csizmadia Dávid, Pecze Balázs, Koós-Hutás Áron, Puskás Csaba – trombita, Csapó Krisztián, Korb Attila, Varga István, Nagy Viktor Dániel, Abbas Murad – harsona, Meleg Tamás, Nagy Balázs, Dennert Árpád, Elek István, Stencli Tamás – szaxofon, Tálas Áron – zongora, Csízi László – dob
  Művészeti vezető: Csizmadia Dávid
  
  East Gipsy Band: Bridge of Cultures
  2018. október 8., 20.00
  Uránia Nemzeti Filmszínház — Díszterem
  
  Rafael Mário Trió
  2018. október 7., 21.00
  Budapest Jazz Club
  
  Bögöthy Ádám Trió
  2018. október 7., 19.00
  Budapest Jazz Club
  
  Nexus LineUp
  2018. október 7., 20.00
  Budapest Jazz Club
  
  3. Magyar Klipszemle
  2018. október 11., 17.00
  Anker’t



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
Dan Patlansky Budapesten
Új dallal jelentkezett az Esti Kornél - Semmi se ment meg minket egymástól
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 demi moore    no doubt    tonmi lillman    aceldama    trial    sorbon sexual    balaton sound 2012    soilwork    underground magazin    bad religion    the dethroners    tilos az Á    man overboard    bikini    kells    jon favreau    wrong side of the wall    dolor    jon oliva’s pain    vomitous    carson coma    faster    rosa parks    tarja turunen    senses fail  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!