hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
magazin [fesztivál]  2018. augusztus 27. hétfő   16:18
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Európai Hidak fesztivál a Müpában – fókuszban a Baltikum és Lengyelország S
2018. szeptember 16-21. Müpa

  Szeptember 16-án startol az záz év története, az északi fény varázsa, „indie pop tündérek” és „arany paraziták”. Komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, kiállítások, irodalmi est és egy izgalmas szimpózium: idén a balti országok – azaz Észtország, Lettország és Litvánia –, illetve Lengyelország kulturális gazdagságára fókuszál a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös rendezvénysorozata, az Európai Hidak. A fesztivál szeptember 16-án Piotr Anderszewski és a Sinfonia Varsovia koncertjével kezdődik, és számtalan különlegességgel várja a látogatókat.
  
  Az Európai Hidak immár hatodik alkalommal válogat az izgalmas kulturális értékekkel bíró országok alkotásaiból: idén ősszel a Baltikum és Lengyelország sokszínűségében merülhetünk el. „Vegyünk példát Bartók Béláról, aki tudományos alapossággal és nagy odaadással kutatta a magyar mellett a szomszédos országok népzenéjét is. Most, hogy egy nagy európai családhoz tartozunk, kezdjünk el ismerkedni új családtagjaink kultúrájával. Ígérem, hogy a balti országok és a lengyelek zenéjének hallgatásakor kincsekre fogunk bukkanni” – mondja Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója. „Európa történetében egy-egy fontos fordulópont gyakran a szabadság ünnepe is: így különösen büszkék vagyunk arra, hogy függetlenségük kikiáltásának 100. évfordulóján, Lengyelország és a balti országok állnak fesztiválunk középpontjában. Érdemes rácsodálkozni e négy ország kivételes kulturális gazdagságára, higgyék el, a felfedezés élménye az egyik legizgalmasabb dolog a világon! – emelte ki Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója.
  
  Szeptember 16-án, a fesztivál nagyszabású nyitókoncerjén a világhírű lengyel zongoraművész, Piotr Anderszewski a Sinfonia Varsovia zenekarával és a kiváló lengyel-orosz dirigenssel, Andrej Borejkóval lép a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadára. A koncerten a 20. századi lengyel és balti zene remekművei mellett egy Kodály-mű is felcsendül majd. A Budapesti Fesztiválzenekar is igazi csemegékkel készül. Szeptember 21-én, 22-én és 24-én az egyik legtöbbet játszott ma élő szerző, az észt Arvo Pärt misztikus művei állnak majd a középpontban, de felejthetetlen élményt tartogat Čiurlionis szimfonikus költeménye a zeneszerző kivetített festményei társaságában, és a lett Pēteris Vasks letisztult, minimalista kompozíciója is. Szeptember 25-én a BFZ kortárs együttese lép színpadra: az észt Tõnu Kõrvits zenéje egy férfi szemén és lelkén keresztül mutatja meg a varázslatosan pulzáló természeti jelenséget, az északi fényt. A koncert szólistája, a portugál Pedro Carneiro számára az észt Erkki-Sven Tüür írt mutatós darabot Ardor (hév, szenvedély, fényesség) címmel. A szintén észt Eduard Tubintól a hipnotikus, szenvedélyes darabok után pedig egy tömör, sötét hangulatú szimfóniát hallhatunk majd. Szeptember 26-án, a BFZ fesztiválzáró barokk koncertje lengyel földre repít, megmutatva számtalan árnyalatot, az üde korai barokk dallamoktól a lélekemelő énekes kompozíciókig. Az itthon kevéssé ismert darabok mellett izgalmasan csengenek majd a korszak német óriása, Johann Sebastian Bach művei.
  
  A fúziós könnyűzene balti üdvöskéi is Budapestre látogatnak szeptember 19-én. A Sus Dungo hat fiatal énekesnője mintha csak egy modern tündérmeséből csöppent volna a színpadra. Az „indie pop tündérnek” is nevezett formáció tagjai ugyanis amellett, hogy mindannyian énekelnek, a zenei paletta szinte összes hangszerét meg tudják szólaltatni: játszanak harmonikán, furulyán, fuvolán, különféle ütős hangszereken, dobokon, gitáron, ukulelén, zongorán és a xilofonszerű metallofonon is. A duóként indult, de mostanra kvintetté bővült litván Golden Parazyth sokoldalúságát pedig kiválóan példázza azon zenekarok sora, akikkel együtt turnéztak: játszottak többek közt az angol szintipop duó Hurts, az elektronikus zenei formáció Underworld, az izlandi techno-downtempo-ambient fenomén Gusgus, a kanadai R&B zenekar Rhye vagy épp a nemrég nálunk koncertező világsztár, Lana del Rey előtt is.
  
  „Emlékezz a múltadra, de engedd a jövőben élni!” – idézte Uprooting című albumán a Burning Spear együttest a Warsaw Village Band. Ez korántsem csak hangzatos szlogen, hiszen a „varsói falusi banda” mindig is arra törekedett, hogy produkcióiban közös hangra találjon a városi és a falusi kultúra, a múlt és a jövő, az archaikus és a modern eszköztár, illetve a keleti és a nyugati világ, és ebből szeptember 21-én a fesztivál közönségének is ízelítőt adnak majd.
  
  A fesztivál a filmművészet rajongóinak ingyenes filmvetítésekkel kedveskedik. A Riga védői című történelmi film 1919. novemberi eseményeken alapszik, míg Violetta Rotter-Kozera dokumentumfilmjének titokzatos címe – „Please Find - Henryk Mikołaj Górecki” – a lengyel zeneszerző 1990-es évek elején fellángolt hatalmas népszerűségére és egy neki címzett levélből kibontakozó felkavaró történetre utal. A 100 év együtt című művészeti vizualizációs projekt fotókon és dokumentumfilmen keresztül a Litván Köztársasággal egyidős emberek és családjuk visszaemlékezéseit, élettapasztalatait és történeteit osztja meg a nézővel. A 2017-es November című film pedig az észt Andrus Kivirähk regénye, az utóbbi húsz évben bestsellerré lett Rehepapp (magyar fordításban Ördöngös idők) alapján készült.
  
  Az irodalom szerelmeseit a legismertebb lengyel író, Witold Gombrowicz műveire épülő esttel várja a fesztivál. Az előadás alapját a Napló képezi, ám a három dráma, az Yvonne, burgundi hercegnő, az Esküvő és az Operett mellett a Gombrowicz-próza egyik-másik alakját is megidézi Kátai Kinga, Sorbán Csaba, Szalontay Tünde és Sztarenki Pál közreműködésével.
  
  A szeptember 16-án induló fesztiválon különleges installációk, kiállítások és ingyenes koncertek is várják a látogatókat.
  
  Európai Hidak
  
  A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös rendezvénye, az Európai Hidak fesztivál minden évadnyitánynak izgalmas ízt ad. A fesztivál ihletője és mozgatórugója minden évben egy olyan ország, amely sokszínű kulturális kínálattal és komoly zenei hagyományokkal rendelkezik.
  2013 őszén a cseh, 2014-ben pedig a német kultúráé volt a főszerep. 2015-ben osztrák szomszédainkhoz kerülhettünk közelebb, 2016-ban Franciaország, 2017-ben Spanyolország kulturális csemegéi álltak a középpontban. Idén – a hatodik fesztivál alkalmával – a Baltikum és Lengyelország kulturális gazdagsága kerül nagyító alá.
  
  Budapesti Fesztiválzenekar
  
  Fischer Iván saját álmát váltotta valóra, amikor 35évvel ezelőtt Kocsis Zoltánnal együtt megalapította a Budapesti Fesztiválzenekart. Az együttes filozófiájának magja az átélt, igényes muzsikálás, és az új utak keresése. A zenekar munkája a kockázatvállalásról, a kezdeményezésről, az eredeti ötletek megvalósításáról szól, amit a közönség vele együtt élhet át. Minden hangverseny élvezetes felfedezőút a zene feltérképezetlen tájaira, új horizontok felé, ahol a felcsendülő művek váratlanul, a meglepetés erejével hatnak, mintha legeslegelőször szólalnának meg. Az együttest az új és ismeretlen iránti nyitottság, a kíváncsiság és a részletekre történő odafigyelés igénye vezérli. A zenéhez való innovatív hozzáállás, a zenészek elhivatottsága, a megalkuvás nélküli igényesség eredményeképpen a BFZ – legfiatalabbként – bekerült a világ tíz legjobb szimfonikus zenekara közé. Kiváló hangversenyeiket, találékonyságukat, egyedi hangjukat számos elismeréssel jutalmazták. A zenekar két Gramophone-díjat („zenei Oscart”) nyert, és Grammy-díjra is jelölték. A világ legjelentősebb hangversenytermeiben elért sikerei mellett fő küldetése, hogy hazai közönségét szezononként több mint hetven koncerttel szolgálja ki. Mindezen túl a BFZ egyre többször lép fel alternatív helyszíneken – idősotthonokban, elhagyott zsinagógákban, kórházakban, nevelőotthonokban, börtönökben és iskolákban –, ahol közvetlen kapcsolatot teremthet közönségével.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
NOT_FOUND
Műfaji és földrajzi határokon átívelő élményeket hozott a negyedik Bartók Tavasz
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
Tavasz, muzsika, Európa
Női fókusz - Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath, Marilyn Silverstone
A Tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen újjászületett!
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 jude law    csakazértis    pintér gábor    sebők    colin o donoghue    szabad európa rádió    mech    rango    flowers of whores    ned evett    todd phillips    szerk alatt!!!!    szegedi ifjúsági napok    shape of despair    akusztika    fit for an autopsy    hangsúly    the amazing spider-man    pribojszky mátyás    mole listenig pearls    zack snyder    heidenfest 2010    run with the hunted    howl    notimefor  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!