hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
magazin [kiállítás]  2018. augusztus 27. hétfő   15:56
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Kozma klasszik - A Budapesti Műhely és Kozma Lajos
2018. szeptember 5. - december 2. Műcsarnok Kamaraterem

  70 éve hunyt el Kozma Lajos, a világhírű építész-iparművész, grafikus és pedagógus. Tisztelegve a kiváló alkotó előtt, a 2018-as Kozma-emlékév keretében a Műcsarnok, az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Építészeti Múzeum és a BKSzC Kozma Lajos Faipari Szakgimnáziuma együttműködésében nagyszabású programsorozat indul, amelynek célja Kozma sokszínű munkásságának, komplex tervezői attitűdjének bemutatásán keresztül a művészeti (szak)képzés, a kézműipari tradíciók jelentőségének hangsúlyozása.
  
  A programsorozat kiemelt rendezvénye a Műcsarnokban megrendezésre kerülő Kozma Klasszik. A Budapesti Műhely és Kozma Lajos című kiállítás.
  
  Kozma Lajos korai építészeti és grafikai munkáit a Kós Károly munkásságában hangsúlyossá lett népi ihletésű szecessziós törekvések jellemezték. 1911-től Kozma három éven át dolgozott Lajta Béla mellett, majd 1913-ban megalakította a Budapesti Műhelyt, amelynek célja a lakásművészet megújítása volt. Az általa az 1920-as években tervezett jellegzetes karakterű bútorok fogalommá váltak. Ebből az időszakból két lakóháza emelkedik ki: a budapesti Austerlitz-ház (1924) és a gyomaendrődi Kner-villa (1925). A harmincas években – kortársaihoz hasonlóan – stílusa letisztult, a modernizmus irányvonalába illeszkedő épület- és enteriőrtervezés felé fordult, olyan kiváló munkákat hozva létre, mint a budapesti Átrium-ház vagy a Lupa-szigeti nyaralók. Grafikusi és tervezői életműve mellett kiemelkedő szerepet töltött be a hazai iparművészeti szakképzésben és építészképzésben is: az Iparrajziskolában, az Iparművészeti Főiskolán és a Műegyetemen is oktatott. Nemzetközi szinten korának egyik legtöbbet publikált magyar építésze, pályafutása alatt mintegy 70 hazai és külföldi szaklap ismertette építészeti, enteriőrművészeti és grafikai munkásságát, melyek elméleti tevékenységével együtt óriási hatással voltak a kortársak iparművészetére.
  A tárlat az életműnek a szélesebb közönség által eddig kevésbé ismert részére fókuszál: a Kozma alkotói pályájának alakulását meghatározó és hírnevét megalapozó Budapesti Műhely működését, illetve ezzel párhuzamosan végzett grafikusi-könyvművészi tevékenységét mutatja be.
  
  A Kozma vezetésével 1913-tól 1919-ig működtetett Budapesti Műhely egyedülálló vállalkozás volt a múlt század elejének Magyarországán, amely az igényes kézműipar megtartásával a hazai art deco kiemelkedő darabjait hozta létre. A Budapesti Műhely elsősorban bútorok kivitelezésére szakosodott, de készített és forgalmazott egyéb lakberendezési tárgyakat, lámpákat, tükröket, lakástextíliát is – valamennyit Kozma tervezte. A rendkívül igényes megmunkálású berendezési tárgyak az ő alkotói egyéniségét hordozva a reneszánsz, a barokk, az angol neoklasszicizmus, illetve a biedermeier bútorkultúra elemeit a magyar népművészet tradicionális motívumkincsével ötvözték.
  Kozma ez idejű grafikai munkásságának jelentős része a gyomai Kner Nyomdával való szoros szakmai kapcsolatban született. A nyomda 1917-től sorra adta ki Kozma rajzaival illusztrálva kortárs szerzők írásait és a Kner Klasszikusok sorozatot, de a közös munkában született meg a Kner Nyomda egyedülálló tipográfiai sorozata is.
  
  A Kozma-emlékév keretében, a kiállítás ideje alatt a Műcsarnokban kétnapos konferenciát rendezünk, amelynek előadói Kozma Lajos életművét, illetve a hazai iparművészeti oktatás és faipari szakképzés helyzetét elemzik.
  
  A tárlat kísérőprogramjaként a Kozma Lajos Faipari Szakgimnázium több alkalommal kreatív workshopot tart a Műcsarnok tereiben.
  
  KOZMA EMLÉKÉV 2018
  Kozma Lajos építész-iparművész, grafikus és művészeti oktató halálának 70. évfordulójára szervezett programsorozat az Iparművészeti Múzeum, a Műcsarnok, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ és a BKSzC Kozma Lajos Faipari Szakgimnáziuma együttműködésében.
  
  Családi napok – Kozma után szabadon
  a BKSzC Kozma Lajos Faipari Szakgimnáziuma szervezésében
  Műcsarnok, Előadóterem
  2018. szeptember 29-30., 10:30 – 13:00.
  
  Kreatív élményt nyújtó DIY workshop a Műcsarnokban, Kozma Lajos építész, belsőépítész, bútortervező, grafikus összművészeti látásmódjának szellemében.
  Az alkotni vágyó gyerekek és felnőttek Kozma motívumvilágát felhasználva készíthetnek fajátékokat, ékszereket vagy akár ülőbútort is.
  
  KOZMA Konferencia
  Műcsarnok, Előadóterem
  2018. október 8–9.
  
  A Műcsarnok-beli kiállításhoz kapcsolódó konferencia a Design Hét egyik kiemelt eseménye lesz. Az első nap témája Kozma Lajos rendkívül gazdag és sokszínű életműve. Az előadások az alkotó pályáját a Lajta Béla irodájában eltöltött éveitől a Budapesti Műhelyen és jelentős grafikai művek létrehozásán túl az art decóval ötvözött ún. Kozma-barokkon át egészen a látványos modernista villák, üzletek és bérházak korszakáig követik végig. A szervezők a második napot a Kozma számára mindig nagyon fontosnak tartott szakoktatás témájának szentelik. Céljuk a design ízlésformáló és gazdasági értékteremtő szerepének, a művészeti (szak)képzés és a kézműipari hagyományok jelentőségének hangsúlyozása. Az előadók az iparművészeti szakoktatásban a közelmúltban történt változásokról beszélnek és bemutatják a legfrissebb szakmai sikereket, követendő példákat.
  
  KOZMA Nyitott Műhely - DIY workshopok Kozma szellemében
  
  A BKSzC Kozma Lajos Faipari Szakgimnáziumában:
  2018. október 12. 16:00 – 19:00
  
  Kortárs design bútorkiállítás és kreatív élményt nyújtó DIY workshopok a Budapesti Komplex SzC Kozma Lajos Faipari Szakgimnáziumában.
  A Download Design bútoraiból nyílt kiállítás megtekintése mellett az alkotni vágyók Kozma Lajos építész, belsőépítész, bútortervező, grafikus összművészeti látásmódjának szellemében, Kozma motívumvilágát felhasználva készíthetnek fajátékokat, ékszereket és Download Design gyerekbútorokat szerelhetnek össze.
  
  A Műcsarnok Előadótermében:
  2018. október 11. 17:00 – 19:30
  
  Kreatív élményt nyújtó DIY workshop a Műcsarnokban, Kozma Lajos építész, belsőépítész, bútortervező, grafikus összművészeti látásmódjának szellemében.
  Az alkotni vágyó gyerekek és felnőttek Kozma motívumvilágát felhasználva készíthetnek fajátékokat, ékszereket vagy akár ülőbútort is.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 veréb    mtv hungary    ivan &the parazol    lowest creature    irish    brutal assault    war is the answer    anna karenina    kyuss    joseph gordon-levitt    swashbuckle    zöld pardon    hans zimmer    headbanger    die apokalyptischen reiter    inception    daniel radcliffe    inferia    enochian theory    a dilemma    a félszemű    subliminal merger    thornwill    purified in blood    fish!  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!