hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2004. július 27. kedd   13:54
nincsen hozzászólás

szerző: András
Wall of Sleep: Slow But Not Dead
Psychedoomelic

  Többnyire szokás a Wall of Sleep kapcsán a Mood zenekarról beszélni, ahol három tag is zenélt, de én ezt most megspórolnám mindannyiunknak, mert a lényeget remélhetőleg mindenki tudja (illik tudni), a Wall of Sleep meg úgyis önmagáért beszél. Önmagáért beszélt már az Overlook the All EP is, meg az összes, tényleg ünnepszámba menő koncert is, hát miért lenne másképpen pont ezzel az idei év elején megjelent nagylemezzel? Elmond mindent, amit szűk háromnegyed órában ez a banda elmondhat, az pedig nem kevés, de mennyire hogy nem kevés!
  
  Megannyi hangulaton vezet keresztül magabiztos kézzel, markáns zenei megoldásokkal ez az album, a nyitó Far Away From Sunrise nyers, feszes középtempóban gördülő ízes perceitől a lassú, monumentális, méltóságteljesen révedező I Sleep zárásáig. A doom műfaj persze kulcsszó a Wall of Sleep-pel kapcsolatban, de badarság volna egyetlen jelzővel elintézni ezt a felvételt, hiszen kézzelfogható, füllel hallható bizonyítéka annak, hogy mennyi mindent takarhat ez az egyetlen szó. A Sysyphus Downhill Ride összhangban a szöveg témájával - egy vonulósabb, cammogósabb tétel, karakteres bőgőfutammal, és emlékezetes, a messzeségbe lebegő énektémákkal felkavart refrénnel. A Thats Why egy gyorsabb, majdhogynem punkrockos hatású vadulás, ami klasszul ráz fel az előző dal okozta merengésből, és érdekes kontrasztot alkot az utána soros Soil-lal, amely gyönyörű, zenélő dobjátékkal és puha basszusdallammal kísért finom verzéket váltogat az egész lemez legszebb refrénjével, a közepén pedig egy szerénységében óriási Hammond gitár összjáték bontakozik ki. A The Very Same ismét egy középtempójú nóta, amely a refrénekben nagyszerű lendületet véve hengeredik tova a gitároktól és az énekdallamtól húzva. A lemez utolsó harmadába a rövid, instrumentális 0050 vezet át, egy naplemente-hangulatú téma, amit követően az Ornaments of Heaven-ben le is száll a sötétség. Igazi morózus, lassan mozduló, mázsás súlyú tétel, öles riffekkel és hömpölygő gitártémákkal, amely sokfelé úsztatott énekdallamokkal árad, a végén pedig egy méretes gőzfelhőket eregető pöfögő zakatolásba csap, ami alól újabb izgalmasan muzsikáló dobütemek bukkannak elő a hetedik perc környékén. Az igazhitű doomstereknek minden bizonnyal ez, és a már említett I Sleep a legnagyobb kedvence, de nem szabad a kettő között kiterjeszkedő Inside Garden-ről sem megfeledkezni. Ez egy, a hangulatot kellemesen oldó, szabadon szárnyaló, akusztikus gitárral színesített (ezen részeknél némiképpen Led Zeppelin-ízű), a végén pedig nagyszerű szólóval megfejelt tétel, újabb ékessége a lemeznek.

  Doom zenét lehet akár egészen puritán módon is játszani, ehelyett a Wall of Sleep azonban remélem, ez a fentebbiekből is kiderült egy roppant gazdag, bár pillanatig sem tolakodó, ízlésesen sokszínű megközelítésben alkot a műfaj keretei közt. Az egyes dalokból igyekeztem kiemelni a szerintem legfontosabb, legjellegzetesebb, legszebb vonásokat, de fontosnak tartom leszögezni, hogy a kifinomult megoldások mindenütt jellemzőek a lemezre. Óriási muzikalitásról tanúskodik és még véletlenül sem szürkül el egy percre sem a ritmusszekció (Szolcsányi Szabolcs dobos és Marek Ferenc bőgős) munkája, hatalmas gitárszólók díszítik a magával ragadó riffeket és harmóniameneteket a Füleki Sándor és Greff András alkotta gitárpárostól, Holdampf Gábor énekes pedig őszinteségtől pezsgő, szívből szóló dallamokkal teljesíti ki a nótákat. S ahogyan azt már egy koncertbeszámolóban megjegyeztem, belengi, sőt áthatja az egész albumot valami megfontolt, érett világlátás, úgy zeneileg, mint szövegileg. Még ha fájdalommal, bánattal kelnek is életre egyes dalok, még ha elégedetlenségről is tanúskodik némely szöveg, akkor is mindig ott van bennük valami olyan bölcsesség és türelem, amire én csak felnézni tudok, s ami miatt külön is jólesik feltenni rendszeresen ezt a lemezt, mert ennek révén sokszorosát téríti vissza a meghallgatására szánt időnek. Főképpen ezért ajánlom mindenkinek.
  
  1. Far Away from Sunrise
  2. Sysyphus Downhill Ride
  3. Thats Why
  4. Soil
  5. The Very Same
  6. 0050
  7. Ornaments of Heaven
  8. Inside Garden
  9. I Sleep



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Wall of Sleep

Psychedoomelic

 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
Sabaton: The Last Stand
 kiemelt 
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
  
Szólókarrierje újabb különleges mérföldkövét mutatja be május 19-én Anneke van Giersbergen: a Heavy Strings turné keretében többek között Maiden, Sabbath és Guns klasszikusokat ad majd elő félig akusztikus, vonósnégyessel és zongorán kísért hangszerelésben

Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 djabe    mike portnoy    michelle rodriguez    ir    ahumado granujo    hard charger    snow patrol    s beard    tracedawn    joana amendoeira    we are the ocean    kontroll    tyson    vályi péter    black francis    neckbreaker’s ball    moratorium    novembers doom    gloryful    gentleman    skyforger    dance or die!!!    a38 hajó    twitching tongues    sad kolibries  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!