hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
beszámoló [buli]  2018. július 29. vasárnap   16:13
nincsen hozzászólás

szerző: Monyó
EFOTT ´18
2018. július 10-16. Velence

  Idén július 10 és 16 között rendezték az immár másodszorra is 6 napon át tartó Efott fesztivált. Összességében több mint 115.000 fesztiválozó csapatta, immár 43. alkalommal, ez a létszám pedig a tavalyi rekord 111.000 fős megjelenést is túlszárnyalta. Idén népszerűbbek voltak az early bird jegyek, ezért kezelhető hosszúságú sorok voltak a helyszíni jegyértékesítő konténereknél. Maszlavér Gábor fesztiváligazgató rengeteg sportos, kulturális, turisztikai és gasztronómiai programot ígért. Lássuk ezek részleteit.
  
  A szervezést részben – házigazdaként - az ELTE vállalta, akik igyekeztek populáris csapatokat, minél több műfajból meghívni. Zsinórban negyedszerre tartották Velencén a korábban mindig vándorló Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóját, így jogosan azt gondolhatnánk, hogy honfoglalás történt, de nem ígérték biztosra, hogy jövőre is marad a tó szomszédságában a fesztivál.
   A Velencei tó partja ideális helyszín volt, hogy ne csak zenei programok legyenek a kínálatban. A strandolás mellett lehetett wakeboardozni, tartottak strand vizilabda bajnokságot, röplabda meccseket illetve bárki kipróbálhatta ügyességét a vízi játszótéren vagy jógázhatott SUP deszkán, a vízen. Lovas kocsis bortúrára kísérte az érdeklődőket a Fish, a Hősök és a Kozmix is.
  
  Aki nem szeretett volna messzire menni a nedűért, helyben is kóstolhatott több pincészetből is a Borudvarban. A drótszamarak kedvelőinek indult közös tekerés budapesti és székesfehérvári indulással is. Akinek ez kevés volt, akár bérelt bringával is körbe biciklizhetett a tó körül. Kevésbé gyakorlott sportolók nézhették a vb meccseit óriás kivetítőn, hallgathattak stand-up comedyt vagy éppen népzenét, illetve meglátogathatták az egyetemek és a különböző civil szervezetek sátrait.
  Adrenalin függőknek készültek vidámparkkal és bungee jumpinggal is, aminek hosszú percekig tanulmányoztam a pszichológiáját... Akit zavart a tiszta ruházat, mehetett colorpartira is, minden délután. Vidéki helyszín lévén, autentikusak voltak a kihelyezett szalmabálák. Idén gondoltak a gyerekekre is. Belépésük 14 év alatt ingyenes volt, és animátorok igyekeztek őket lekötni, míg a szülők lazulnak.
  
  Az időjárás kegyes volt, nem esett az eső, de hajnalban jó volt előszedni a pulóvert a hátizsákból. Hajnalra már ruha fedte a korábban pecsenyére sült testrészeket, de így is le a kalappal a hölgyek előtt. Néhány szett teljes mértékben alkalmas volt a nyugalom megzavarására, de egy fesztiválon ez így is van rendjén. Bízzunk benne, hogy sok szépreményű kapcsolat köszönhető ezeknek.
  A tájékozódás könnyedén ment. Papír alapon is elérhető volt a programfüzet, de több helyen is volt térkép, a színpadoknál pedig ki voltak írva a fellépők egész hétre. Tavalyhoz képest a fesztivál terület immár 20 hektárra bővült. Készült egy új út a nagy színpadhoz, ami nagyban könnyítette a tömeg mozgását a koncertek végeztével. A sátrazók is nagyobb helyet kaptak. Gyengébbek kedvéért volt információs pont. Idén is volt ingyenesen letölthető Efott applikáció, a mai kor fiataljai számára. A rendezvényen csak fesztiválkártyával lehetett fizetni. Előnyeként emelték ki, hogy nem kell bajlódni a visszajáróval. Nem bajlódtunk vele...
  
  Éhes és szomjas valószínűleg nem maradt senki, mert igen változatos streetfood kínálat állt össze. Aki kevésbé kedveli a műfajt, találhatott elemózsiát a fesztivál marketben, ami egészen este 10 óráig tartott nyitva. Újdonságként már vegán ételek is elérhetőek voltak, aminek bódéjánál nagyjából annyian álltak, mint a szomszédos zsíros kenyér árusnál. Szintén pozitív diszkrimináció a hölgyek irányába, de drogéria is működött, bár kevésbé hosszú nyitva tartással. Szempilla spirál nélkül nem maradt senki sem, szerencsére.
  Összesen 20 zenei helyszín volt, viszonylag kis területen, ezért az áthallások néha jelentettek problémát, de cserébe nem kellett sokat gyalogolni. A nagyszínpadon négy koncert volt a valódi fesztiválnapokon, mert most már minden valamire való fesztivál mínusz napokkal kezdődik, és a nulladik nappal folytatódik... Nézzük hát sorban.
  
  -1. nap
  Ez a hetijegyesek beköltöző partija volt, akusztikus koncertekkel, tábortűzzel, családias hangulattal. Igazi kemping buli, amit a szervezők nosztalgiának szántak, azokból az időkből, mikor csak néhány százan voltak az Efotton, a kezdeti években. Volt Blaha akusztik, Magashegyi akusztik, és természetesen vb elődöntő.
  
  0.nap
  A retró folytatódott a Kozmixszal, Spigiboyjal. Nyitott a Muzsika Szigete is, ahol a népzene kedvelői rophatták hajnalig. A lényeg itt is a házibuli feeling volt még.
  
  1.nap
  Csütörtökön indult a valódi fesztivál, a maga klasszikus értelmében. Fellépett a nagyszínpadon Szabó Balázs bandája, a Dub Fx, Jessie J és a Brains. A sátorba szorult Bye Alex, a Honeybeast, a teltházas Irie Maffia, a fesztivál kedvenc Belga, a fekete bugyit villantó Anna & the Barbies.
  A koncertek egy órásak voltak, de mindenképp jó hangulatban teltek. A hip-hop színpadra átnézve Animal Cannibals nótákat skandáltak a fiatalok. Mindenki nagy tapsot kapott. A rock színpadon a Hollywood Rose zenekarba futottam bele. Külsőleg hozták az elvárt formát, de azért nagy fába vágták a fejszét. Slash csak egy van...
  
  2.nap
  Pénteken Rúzsa Magdi melegítette a nagyszínpadot, aki idén először volt a fesztivál fellépője. Utána jött a Wellhello, John Newman, majd a Punnany Massif, akik tavalyhoz képest kinőtték a sátrat. Zsúfolva volt a placc szinte végig. Valószínűleg a látogatók zöme kedvelte az összes fellépőt. A Wellhello dalait is természetesen fújták kívülről a fiatalok. Felszabadultan táncolt a közönség, még a hátsó sorokban is.
  A sátor romantikájában zenélt a 30Y és a Magashegyi Underground. Bíborkája tündérlány volt, mint mindig. A rock színpadon Ganxsta Zoleeés a kartel mutatta meg, ki a fasza gyerek, míg a hip-hop színpadon a szomszédban a Hősök csapatták.
  
  3.nap
  Szombatra a Margaret Island érkezett, akiket a Kowalsky meg a Vega váltott. Őket követte a Halott Pénz, akik szerintem a leghangulatosabb koncertet tolták le a fesztivál alatt. Nyilván ez adódik a közönség összetételéből is, de az utolsó sorokban is énekeltek, és táncoltak. Máris énekelte, hogy valami van a levegőben, ami reggel szétszed. A hölgyek mondjuk úgy is néztek ki. Majka & Curtis zárta a nagyszínpad programját.
  A sátorban volt a Mary PopKids, majd a Lóci játszik, amelyik a másik személyes kedvenc koncertem volt a fesztiválon. Remek szövegek, és táncos hangulat. Három diplomás bölcsész Lóci szerint, nincs ezen mit szégyellni. Őket követte Ivan & the Parazol, aki paprikás hangulatban volt egy kicsit már a beállásnál is. Reméljük, csak épp nem volt jó napja. Később ő is jelentkezett, mikor megkérdezte, ki szerelmes épp. Az meg már nem semmi.
  A hip-hop színpadnál ismét meglepődtem, mert a mai fiatalság kívülről fújja Sub Bass Monster szövegeit. Kicsit azon is meglepődtem, ahogy megemberesedett, de aztán rájöttem, hogy én sem úgy nézek ki, mint amikor először láttam. Így aztán: Gyulafi...rátóóót.
  
  4.nap
  Vasárnapra kicsit elfáradtak a fiatalok, de azért nem lehetett panasz. Tematikus rock napot állítottak össze a szervezők. A nagyszínpadon osztozott a Leander Kills, a Tankcsapda, a Volbeat és a Depresszió. Természetesen a fiúk ölébe ültek a lányok, mert nem fértek el a Tankcsapda koncertjén. Az új albumukról is hoztak számokat, de nem maradtak ki a klasszikusok sem. Valahogy nekem hiányzott belőle az a kis plusz, ami magával ragadott volna. Sátrazott Péterfy Bori & Love Band és a The Biebers. A rock jegyében a tó előtt nyomta az Esti Kornél és az Intim Torna Illegál is.
  A fesztivál hétfőn délelőtt 10-kor zárta kapuit. Addigra már az elektromos zenei sátor is elcsendesedett, pedig a hajnalok legnépszerűbb helyszíne volt, zsúfolásig tömve a napfelkeltében. Összességében: jó volt a hangulat ez alatt a néhány nap alatt szinte végig. Aki akart, kiszakadhatott a valóságából egy kis időre. Ahogy a fesztivál jelmondata is hirdeti: csak szabadon...
  


Kulcsszavak:
  életképek     volbeat     magashegyi underground     belga     dub fx     fish     anna & the barbies     30y     jessie j     punnany massif     depresszió     leander kills     esti kornél     kowalsky meg a vega     intim torna illegál     péterfy bori & love band     ivan & the parazol     lóci     tankcsapda 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó előadók: 

Depresszió
Fish!
Tankcsapda

 kapcsolódó cikkek: 

FISH!: maradunk a nem létező középen

A Fishing on Orfű bemutatja: Happy Fisherman Camp

Depresszió – Jön az ezredik koncert, új klip, lemezbemutató turné

Cimbaliband Remaster koncert, vendég: Csorba Lóci és Maszkura

Volbeat, Skindred, Bad Wolves
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Beast In Black, Firewind
Robbie Williams - A fenegyerek újra Budapesten
Palaye Royale koncert a Barba Negra Red Stagen
Heaven Shall Burn, Trivium, Obituary, Malevolence
Bullet For My Valentine, Jinjer, Atreyu
Budapesten járt a nők bálványa Michael Bublé
Accept, The Iron Maidens
Alestorm, Gloryhammer, Wind Rose, Rumahoy
Nightwish, Beast In Black, Turmion Kätilöt
„ Az ám, hazám” 44. HOBO karácsony
Simply Red
Amorphis, Eluveitie, Dark Tranquillity, Nailed To Obscurity
Gary Moore emlékest 2022
 kapcsolódó fotók: 

ÉLETKÉPEK - 2018.július 11-15. EFOTT 2018 - VELENCE

VOLBEAT - 2018.július 11-15. EFOTT 2018 - VELENCE

MAGASHEGYI UNDERGROUND - 2018.július 11-15. EFOTT 2018 - VELENCE

BELGA - 2018.július 11-15. EFOTT 2018 - VELENCE

BELGA - 2018.július 25-28. FEZEN

DUB FX - 2018.július 11-15. EFOTT 2018 - VELENCE

FISH - 2018.július 11-15. EFOTT 2018 - VELENCE

ANNA & THE BARBIES - 2018.július 11-15. EFOTT 2018 - VELENCE

30Y - 2018.július 11-15. EFOTT 2018 - VELENCE

30Y - 2018.július 25-28. FEZEN
JESSIE J - 2018.július 11-15. EFOTT 2018 - VELENCE
| PUNNANY MASSIF - 2018.július 11-15. EFOTT 2018 - VELENCE
| DEPRESSZIÓ - 2018.július 11-15. EFOTT 2018 - VELENCE
| LEANDER KILLS - 2018.július 11-15. EFOTT 2018 - VELENCE
| ESTI KORNÉL - 2018.július 11-15. EFOTT 2018 - VELENCE
| ESTI KORNÉL - 2018.július 25-28. FEZEN
| KOWALSKY MEG A VEGA - 2018.július 11-15. EFOTT 2018 - VELENCE
| INTIM TORNA ILLEGÁL - 2018.július 11-15. EFOTT 2018 - VELENCE
| PÉTERFY BORI & LOVE BAND - 2018.július 11-15. EFOTT 2018 - VELENCE
| IVAN & THE PARAZOL - 2018.július 11-15. EFOTT 2018 - VELENCE
| LÓCI JÁTSZIK - 2018.július 11-15. EFOTT 2018 - VELENCE
| TANKCSAPDA - 2018.július 11-15. EFOTT 2018 - VELENCE
 kiemelt 
Warbringer, Evil Invaders, Schizophrenia - thrash metal buli a Barba Negra Blue Stage-en
  
Súlyos riffek, lábdobok döngése és tekerős szólók várják a thrash metal rajongóit április 7-én Budapesten! Az amerikai Warbringer, a belga Evil Invaders és a brazil Schizophrenia zenekarok három órányi őrületes koncerttel kápráztatják el a Barba Negra Blue Stage közönségét - mindezt akár 666 Ft regisztrációs jegy ellenében! A Warbringer hatvan percnyi tombolást ígér az érkezőknek

Skillet - Day of Destiny Tour 2023
Electric Callboy - Tekkno Tour 2023
Ismét Budapestre érkezik a Guns N´ Roses
A Counterparts új albumával tér vissza a Dürer kertbe - a turné vendégei a Kublai Khan TX, a Dying Wish és a Paleface
 friss hozzászólások 

Telling Secrets: magyar hátterű csapat bontogatja a szárnyait a tengerentúlon (2)
Megjelent a Hickory zenekar új dala (2)
Nemzetközi játszótér az MTV-vel - Kiállítás világszerte az MTV Swatch Playground alkotásaiból (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 nvyllund    virgin steele    téglás zoli    agregator    csempészek    coliseum    impro school    redrum inc.    six feet under    akkezdet phiai    aetrigan    melting clouds    atticus ross    30y    számos pasas    sick room    gryllus dorka    ensign    zoolander 2    howl    kenneth branagh    blues    vizet az elefántnak    road zenekar    mesevilág  

r45
Copyright 2000-2023 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!