hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2018. június 14. csütörtök   19:21
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Jazzanova (D); Shaibo
2018. szeptember 28., péntek 20h A38 Hajó

  Tíz év után végre ismét új lemezzel jelentkezik a berlini downtempo-nujazz kollektíva, a Jazzanova. A soult, bossanovát, szvinget táncos elektronikával vegyítő csapat harmadik, The Pool című albuma június 29-én jelenik meg, a zenekar pedig ennek turnéján tér vissza az A38 Hajóra szeptember 28-án, az Újbuda Jazz Fesztivál keretében.
  
  A Jazzanova DJ- és producerkülönítménye a kilencvenes évek végi nagy nujazz-downtempo hullám egyik elindítója volt. Ez volt az időszak, amikor mindent elsöpörtek a klaszsikus jazz-sztenderdek elektronikus újraértelmezései, lebegős szvingek keveredtek acides ritmusokkal, bossa novák lassú hiphoppal. Kruder & Dorfmeister, a Thievery Corporation, a Masters At Work, Ursula 1000, a Trüby Trio és természetesen a Jazzanova voltak a mozgalom elindítói, munkásságuk eredménye pedig a Blue Note, a Prestige, az Impulse és egyéb klasszikus jazzkiadók megnyíló archívumai, remixek és stílusgyakorlatok végtelen áradata.
  
  A Jazzanova érdemei elévülhetetlenek abban, ahogy a dzsessz visszaszivárgott oda, ahonnan a harmincas-negyvenes években elidult: a táncparkettekre. Az 1995-ben alakult társaság mindig is jóval több volt, mint egyszerű zenekar. Inkább egyfajta életérzés köré szerveződött kollektíva volt: nem véletlen, hogy kiadó-terjesztő-ügynökséghálózatukat is Sonar Kollektivnek nevezték el. Összebútoroztak a vezető német nujazz-kiadóval, a Composttal is, saját labelt hozva létre, és két-három év alatt egy teljes életművet remixeltek-írtak-hangszereltek-válogattak és kurátorkodtak össze. A Jazzanova nélkül nem lehetett elképzelni semmilyen DJ Kicks-, Saint-Germain-des-Prés Café-, City Lounge-, Café del Mar-, Future Sounds of Jazz- vagy Gilles Pterson Worldwide-kiadványt. Nem csoda, hogy szinte a nujazz-hullám végéig, 2002-ig kellett várni az első nagylemzre: az In Between majdhogynem egy nagyszerű korszak lezárása és érett, kései mesterműve.
  
  A következő lemezre öt, az azután következőre (az indén júniusban megjelenő The Poolra) még tíz évet kellett várni. Közben persze nem pihent a kollektíva, kiadóján, koncerjein, remixein és elszórt felvételein keresztül tartotta magasra a soullal-funkkal-jazzel bélelt elektronikus tánczene zászlaját. Hat évvel ezelőtt Paul Randolph-fal az A38 Hajón is megfordultak, a koncertről készült felvétel hamarosan elérhető lesz az A38 Vibes YouTube-csatornán.
  
  Az új lemez, a Pool június 29-én jelenik meg, és az eddig kijött két kislemez alapján a Jazzanova lendülete semmit sem kopott. Friss, üde kveréke a funkos urban tánczenének, a klasszikus, szvinges dzsessznek és magával ragadó soulnak. Felemelő, laza, vidám, táncos dzsessz: a Jazzanova szeptember 28-án új nagylemezét mutatja be az A38 Hajón, az Újbuda Jazz Fesztiválon!
  
  A zenekar tagjai:
  Axel Reinemer: programozás, ütősök
  Jürgen von Knoblauch: programozás, kütyük
  Alexander Barck: programozás, kütyük
  Stefan Leisering: billentyűsök, ütősök
  Claas Brieler: programozás, kütyük
  
  Lemezek:
  In Between, 2002
  Of All the Things, 2008
  The Pool, 2018
  
  A Shaibo, ez az energikus és friss csapat olyan üde színfolt a hazai popzenében, mely elkötelezett az igényes zenei megszólalás mellett, de nyitott más művészeti ágakra is. A zenekar stílusa a funk dögösségét egyesíti a rock erejével, a szívszorító artpopot a dzsessz kifinomultságával. A tagokra hatásssal volt például a Hiatus Kaiyote, Erykah Badu, Q-Tip vagy a Red Hot Chili Peppers, de a cél inkább egy jellegzetesen „shaibós” irányzat megteremtése. A Shaibo alig pár napja tartotta nagyon látványos lemezbemutató koncertjét az A38-on: a Naked Feet című debütalbum egy érett, ígéretes, fiatal zenekar bemutatkozása.
  
  A zenekar tagjai:
  Szigeti Zsófi: ének
  Cseh Péter: gitár
  Nyitrai Péter: basszusgitár
  Klausz Ádám: dob
  
  Lemezek:
  Naked Feet, 2018



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó helyszín: 

A38 Hajó - Budapest

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Sting újra Budapesten
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
Sting Budapesten- Egy újabb felejthetetlen koncert a Budapest Arénában
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 mick jagger    nofx    sturle dagsland    deep in the woods    mary popkids    prong    óriásgonzó    weedeater    pokolgép    kósza band    cillian murphy    gyöngyössy bence    stereomilk    affliction    reason-x    Óriás    ripoff raskolnikov    at the gates    silenus    csak kép    jake e. lee    human error    g    csakazértis    dreyelands  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!