hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
magazin [útikalauz]  2018. június 6. szerda   17:29
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Bemutatjuk a Baltikum Szilícium-völgyét


  Ha valaki megkérdezi, hova érdemes idén utazni, biztosan nem számít arra, hogy az egyik elsődleges javaslatunk Lettország. Pedig több szempontból is ideális úti cél, és nem csak nyáron: vannak gyönyörű homokos tengerpartjai, miközben sokszínű kultúrája, lenyűgöző épületei és rohamosan fejlődő üzleti élete mellett sem érdemes elmenni. A Baltikumba Budapestről legkönnyebben az airBaltic heti háromszor közlekedő, közvetlen rigai járatával juthatunk el.
  
  Miért ragaszkodnánk a sokat látogatott európai városokhoz, amikor sokkal izgalmasabb alternatívák közül is választhatunk? Riga, illetve Lettország éppen ilyen. Mintha csak a Szilícium-völgybe csöppennénk
  
  Ki gondolná, hogy a Baltikum egyik legszebb országa hasonlóságot mutat a napsütötte Kaliforniával? Amellett, hogy remekül el van látva homokos tengerpartokkal, a balti államokban az utóbbi időben tapasztalható startup boom mentén is hasonló sikersztori rajzolódik ki, mint a Google-nek és a Facebooknak otthont adó Szilícium-völgyben. Az Ask.fm-et és az Infogramot jegyző Lettország is magasabb fokozatra kapcsolt, és tavalyelőtt a parlament új törvény és adórendszer elfogadásával tette még vonzóbbá az országot az induló vállalkozások és a befektetők számára. A térségpezsgő üzleti életét segíti, hogy a főváros könnyen megközelíthető az airBaltic járataival, amely kiváló átszállást biztosít a balti régió országainak fővárosába.
  
  Tele történelemmel és kultúrával!
  
  A lett főváros, Riga nemcsak üzleti szempontból jó választás a kontinensen, kikapcsolódásra is kiválóan alkalmas. ARiga-csatorna és Daugava közt elterülő, gyönyörű óváros az UNESCO Világörökség része, macskaköves utcácskáin, a Hanza-városokra jellemző házak között akár napokig is el lehet andalogni. Semmiképp se hagyjuk ki a Szent Péter-templomot – amelyet először 1209-ben említettek a feljegyzések –, de igazi kuriózum a híres, eredetileg a XIV. században megépült Feketefejűek háza is, amely a nőtlen kereskedők céhének székháza volt. Ha felfedeztük magunknak a XIX-XX. század fordulóján épült lenyűgöző szecessziós épületegyütteseket és Európa egyik legnagyobb piacát, ne felejtsünk el tájékozódni az aktuális programokról sem, hiszen a lettek e téren is egész nyáron kitesznek magukért.
  
  Június 6. és 27. között például minden szerdán ínycsiklandó street food várja a Kalnciema negyedbe látogatókat, akik egy finom pohár bor és kellemes zene mellett, szabadtéren élvezhetik a lett vendégszeretetet, sőt a gyerekeknek is mindig akad valamilyen izgalmas program. Aki pedig kíváncsi Lettország mezőgazdasági termelőinek és kézműveseinek portékáira, június 22-én mindenképpen látogasson el a Līgo! Piacra. A kultúra és a népzene szerelmeseinek nem érdemes kihagyniuk a Lett Dal- és Táncfesztivált, ahova az ország minden tájáról érkeznek énekesek és táncosok: több tízezer résztvevő gondoskodik a felejthetetlen hangulatról.
  
  Ha kiszakadnánk a városi forgatagból, irány a vasútállomás, ahonnan csupán 20 percnyi vonatozással elérhetjük a tengerpartot. Tippünk Jūrmala, Lettország legkedveltebb tengerparti üdülőhelye és a Balti-tenger egyik legszebb partszakasza, ahol lágy homokos és – a tenger, illetve a part tisztaságát jelző – kék zászlós strandok, friss levegő, hatalmas fenyőerdők, gyógyfürdők és wellness-szolgáltatások gondoskodnak a maximálisan pihentető kikapcsolódásról. Sőt, itt található Észak-Európa legnagyobb aquaparkja, de számos izgalmas kulturális intézmény is. Vétek lenne kihagyni például a kontinens egyik legegzotikusabb autómúzeumát, a háromszintes Rigai Motormúzeumot, ahol az állami parádékon használt tekintélyes elnöki limuzinoktól a versenyautón át Brezsnyev Rolls Royce-áig mindent megtalálunk. Nagyobb gyerekekkel kötelező!
  
  Innen a Baltikum más városait is egyszerűen elérhetjük
  
  Ha már Rigában vagyunk, érdemes a Baltikum többi részét is felfedezni.Az elmúlt években többször is a világ legpontosabb légitársaságának választott airBaltic járataival könnyedén átruccanhatunk Észtország fővárosába, Tallinnba, ahol Rigához hasonlóan varázslatos Hanza-házak várnak, de a Toompea negyed és a városfal is életre szóló élmény. A litván főváros, Vilnius is kihagyhatatlan – részben ma is fallal övezett belvárosa 1994 óta a Világörökség része –, de a mindössze 15 ezer fős lakosságú Palangába, Litvánia legnépszerűbb tengerparti üdülőhelyére is átrepülhetünk.Sőt, a Baltikumon kívül a mesés orosz város, Szentpétervár is könnyen és kényelmesen elérhető az airBaltic járataival.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 alesana    gravefruit    escape the fate    as they burn    shell beach    panic radio    zöld darázs 3d    green hornet    oneheadedman    walking with strangers    the karate kid    une misére    nils petter molvaer    gábor andrás    thirty seconds to mars    aaron eckhart    infected mushroom    novarock 2012    leander risingleander    che sudaka    guns n’ roses    pixelhősök    joystix    gájer bálint    checkpoint charlie  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!