hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
lemezajánló [dvd]  2004. július 14. szerda   12:44
nincsen hozzászólás

szerző: kishell
Pál Utcai Fiúk: Közönséges PUF DVD
koncertfilm DVD

  A Pál Utcai Fiúk húsz éves jubileumi koncertjéről hang és képfelvétel is készült - kazettán, dupla audio korongon és DVD videón is újraélhető a buli. (A dupla CD-ről már korábban jelent meg írás ugyanitt.)
  
  A 130 perces játékidejű koncertfilm úttörő a hazai könnyűzenében, hiszen eddig nem sok magyar előadó büszkélkedhet ilyen kiadvánnyal. Csak úgy, mint az audio lemezeken, a DVD-n is 28 dal található, annyi különbséggel, hogy előbbin a zenekar az Ilyen egy férfi? című dalt érezte odaillőnek, míg utóbbin a Visszafordulnék szerepel ehelyett, de egyébként teljesen megegyezik a két hordozó programja.
  
  A lemezborító nem kapott különösebben igényes dizájnt, elöl-hátul és kívül-belül a nagy koncert kapcsán készült fotóhalomban merülhetünk el, belül a végtelen hosszú köszönetnyilvánítás, vendégzenészek és készítők névsora kapott helyett. (Ahol elfelejtették megemlíteni Bende Csaba fotós munkatársunkat, akinek nevéhez jelentős mennyiségű kép készítése kapcsolódik. Ugyan a menü „kredit” részlegénél a „fotók” pontban előkerül a neve, azért talán mégsem ennyire elhanyagolható a munkája.)
  
  A kiadó és forgalmazói logo (na meg a szerzői jogokra vonatkozó információk) után egyszerű és szép menü fogadja a házimozi és zeneélvezőt - négy fő ponttal : Extrák, Dalok, Koncert és Beállítás. Jó nagy adag különlegességgel kedveskedtek nekünk, például három eddig nem bemutatott PUF videoklippel, a Hajsza, a Nem szerettelek és az Utolsó év című dalokhoz. Meglepő, hogy eddig rejtegették rajongóik elől ezeket az alkotásokat, hiszen a Hajszához készült video különleges igényességű film, a másik kettő pedig igen érdekes színfolt lehet a fiatalabb PUF rajongóknak, ahogy a Nem szerettelek klipben Gyuri (Turjánszki György - gitár, ének) hatalmas sörhasa képbe kerül, vagy Lecsó (Leskovics Gábor - ének, gitár) az Utolsó évben még egy sokkal fiatalosabb, lázadóbb, beatesebb hangon szólal meg, és végignézése után meglepő a koncerten megjelenő lágy és kellemes hangú Lecsó.
  
  Belelapozhatunk a zenekar fotógalériájába is, ahol a kezdetektől a nagy koncertig (csakúgy, mint két menüponttal lejjebb, a zenekar bemutatásakor) korszakokra bontva nézhetjük végig a fellépéseken, közös bulikon, általános élethelyzetekben készült képeket. Feltűnik a zenekar korai szakaszából néhány, a fiatalok számára már valószínűleg ismeretlen arc is, sőt, jópárszor magukra a jelenlegi tagokra is nehéz ráismerni - a jelmezes, vagy csak egyszerűen a szakadt farmernadrágos-bőrcuccos viseletek miatt. A lemezborítók mellett olyan érdekességeket is találunk itt, mint a bizonyos 2003. november 7-i jubileumi koncert háromdimenziós látványtervei.

  A zenekari tagok bemutatása is jól sikerült, még a vendégzenészek zenei múltja és jelene is feltárul előttünk, jól egybevethetően a zenekar bemutatásánál, ahol ügyesen korszakolva követhetjük nyomon, hogyan nőtt fel szépen-lassan a zenekar - ne feledjük, immár több, mint húsz éve zenélnek együtt, így valószínűleg igencsak kivonatolt szöveget olvashatunk itt. A kredit menüpontban pedig végre hely jutott mindenkinek, akinek bármi köze volt ehhez a kaidványhoz.
  
  A hangfelvétel tökéletes minőségéhez nem férhet kétség - a Bootleg.hu magyar-svájci csoport munkája dícséretre és figyelemre méltó. Az „öt pont egyes” surround hangzás kényezteti a füleket. Ezzel kissé szemben áll a film képi világa, ugyanis egy ilyen nagy volumenű feladat sokkal igényesebb kidolgozást kívánt volna meg. Nagyon kevés ponton sikerült a kép és hang közös dinamizmusát összeegyeztetni, a remegő kézikamerákról, a világítás okozta elvakulás-hatásokról és az igencsak meglepő, gyakran a fókusz síkjában bóklászó operatőrökről nem is beszélve. Igaz, nem csak negatívumokat említhetek, hiszen egyébként kristálytiszta képekkel és pontos zenész- és zeneábrázolással segítik a dalok megértését. Sok premier plánt mutatnak nekünk a hangszerekről, inkább hagyják jól megfigyelni a részleteket, sokszor nyugszik meg egy-egy beállításnál a kamera. A fénytechnika hatásai ritkán jönnek jól át a tévénéző felé, de időnként könnyen azon kapjuk magunkat, hogy igencsak elámulunk, hogy egyszerű lámpakezeléssel is mennyi minden elérhető egy koncerten. A sok távoli second és total plán pedig mindig áttekinthetővé és jól befogadhatóvá teszi a színpadot.
  
  Nagy élmény végignézni, vagy talán inkább végigcsodálni a Pál Utcai Fiúk koncertfilmjét, kicsit kiemelkedve a közönségből, néha sikerülhet elkapnunk azon szerencsések életérzését, akik akkor ott lehettek, és élőben tombolhatták végig az azóta hallgató zenekari fellépést. Érdemes elgondolkodni, hogy mégiscsak némi időt kéne szakítani a hangrendszer pontos beállítására, hogy aztán a fotelben kényelmesen elhelyezkedve egy igazán kellemes és hangulatos estét köszönjünk meg a zenekarnak. Akár minden este is.
  
  1. Első dal
  2. Régi évek
  3. Bilincs
  4. Közel az éjfél
  5. Jégkirálynő
  6. Tánc
  7. Tréfa
  8. Nagy rohanás
  9. Nincs menedék
  10. 9. hónap
  11. Utolsó év
  12. Sorozat
  13. Partizán
  14. Egyenesen át
  15. 1.2.3.1.
  16. Második félidő
  17. Szajha
  18. Fiatal lányok
  19. Angyal
  20. Szerelemharc
  21. Kisboygó
  22. Hajsza
  23. Lecsónak jó lesz
  24. Nehéz idők
  25. Félek
  26. Visszafordulnék
  27. Nem szerettelek
  28. Bál



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

PUF

 programajánló: 
2024. május 19.
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
MARCO MENDOZA (USA)
2024. május 25.
Dinamit 45 – Az utolsó jubileum
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
 kiemelt 
MARCO MENDOZA (USA)
  
Az amerikai rock muzsikus május 19-én, pünkösdvasárnap este lép fel Budapesten, a korábban már számos alkalommal letesztelt BackStage Pub színpadán

Megjelent az Elefánt ötödik nagylemeze, a SEMMI
Palaye Royale a Barba Negrában!
Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 rival sons    kötelező közhelyek    penélope cruz    minority sound    total world domination    sons of apollo    alíz csodaországban    jimmy page    csókolom    the carbonfools    burzum    the tartuffe plan    salt    born again    peta    ticketportal    gary lightbody    angertea    kvaen    pribojszki band    chris hemswoth    marko hietala    morgoth    structures (can)    jon hamm  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!