hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2018. május 14. hétfő   20:24
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
Agregator: Semmiből – A Semmin Át


  Nagyon nehézkes körülmények között tudott megjelenni a legújabb Agregator nagylemez, a Semmiből – A Semmin Át. A legutolsó, igen ütős teljes album, az Emberség óta 8 év telt el, és ez alatt számos nehéz helyzetet kellett átvészelnie a zenekarnak. 2012-ben tragikus hirtelenséggel elhunyt a csapat basszusgitárosa, Liviczki Roland, aki jellegzetes fazonjával a kezdetektől biztos pontja volt a zenekarnak. 2016-ban pedig kilépett a bandából a dalszerzésben kulcspozíciót elfoglaló Szabó Dávid gitáros. Az Agregator szívósságát hűen tükrözi, hogy mindezek után is képes volt feltámadni poraiból és valahogy rendezni a sorokat.
  A hosszas vajúdás után végre 2017-re megszülető új album, a Semmiből – A Semmin Át még Szabó Dávid keze nyomát viseli, de az Agregator 20 éves fennállása már önmagában meghatároz egy olyan jellegzetes zenei világot, amiből valószínűleg akkor sem tudnának túlságosan kilépni, ha nagyon akarnának. Ennek megfelelően ha röviden kellene jellemezni az új korongot, azt lehetne mondani: jellegzetes, mi több, tipikus Agregator album lett. Annak minden pozitív és negatív felhangjával együtt.
  
  Pozitív, mert a rajongók kizárt, hogy csalódnának a lemezben. Nyers, harapós riffek, amelyekben lépten-nyomon felütik a fejüket különféle melodikus témák, ahogy azt a skandináv mesterek tanították. Mindez megtoldva Tass jellegzetesen sötét, nyomasztó hangulatú dalszövegeivel. A bivaly megszólalást Köteles Leandernek köszönhetjük.
  Negatív, mert a „tipikus” egyben azt is jelenti: nem kirívó, nem kiemelkedő. Én az Emberség albumot rengetegszer hallgattam, ma is azonnal ezt teszem be, ha Agregatort van kedvem hallgatni. Ott nagyszerű dalokat raktak össze, amelyek hallgattatták magukat, jó értelemben vett slágerparádé volt az egész lemez. De a 2012-ben kijött Az Eredendő EP is tetszett, mert ott még tovább mentek azokkal a dallamos énekes betétekkel, amelyek kifejezetten frissítően hatottak, ráadásul még jól is álltak a zenekarnak. Bíztam benne, hogy ez a vonal még inkább teret nyer a mostani nagylemezen, ami minden értelemben egy továbblépést jelenthetett volna nekik.
  
  Ehhez képest a Semmiből – A Semmin Át lemezt egy kicsit biztonsági játéknak érzem, amiből egy kicsit több fantáziával még többet is ki lehetett volna hozni. Jók a dalok, működik az, amit már jó pár éve rutinosan nyomnak. De azok után, hogy volt nekik egy Emberség című lemezük, egy kicsit visszalépésnek érzem a mostanit.
  Az első szám, a Vérnász máris megmutatja, milyen egy jellegzetes Agregator nóta. Jó lüktetése van a dalnak, de mégsem vált különösebb kedvenccé. A gitárszóló viszont szépen kidolgozott. Már itt az első dalnál átjön, mennyire masszív hangzást hozott össze Leander a csapatnak.
  A második tétel a Hol A Senki Jár címet kapta, jófajta skandinávos dalfolyam, amit a játékos gitárriffek és a dobmunka dominálnak. Kifejezetten jól megírt nóta, ami egész biztos, hogy koncerten is működni fog. Az Égő Bokrok Kertje folytatja a melodikus death metalos riffeket, majd lassabb, menetelős tempóba vált. Érdemes megfigyelni, Tass refrénje alatt miket játszanak a gitárosok. A dal közepe felé még nyugisabbá válik a tempó, Mikus Tamás pedig egy rá szintén nagyon jellemző szövegmondásos rész után durvítja be ismét a nótát, amely egy gitárszólókban dúskáló befejezést kapott, amit a ritmusszekció is masszív breakdown-okkal megtámogat.
  
  Az Egésztől Innen, Mindenen Túl címet viselő tételt már az első másodperctől kezdve szétcincálják a gitárszólókat, aztán egy egyenesebb vonalú dal kerekedik ki belőle. Ebben a szerzeményben jó pár vendégművész, barát hallatja hangját, név szerint: Binder Laura, Ficzek András, Rieckmann Tadeusz (Dalriada), Cseh István (CasketGarden), Dudás Gábor (Reason, Green Men), Széles Zsolt (Christian Epidemic) és Tóth Balázs (Tesstimony). Nekik köszönhető, hogy itt egy pillanatra azok a dallamos énekes betétek felvillannak, amiket úgy hiányoltam erről a lemezről.
  A Mivégre? ismét tipikus Agregatoros riffeléssel indít, egészen a refrénig igazából semmi izgalmas nincs benne – olyan rutinmunkának érzem a zenekar részéről, amilyet kisujjból ki tudnak rázni bármikor. A refrén után következő gitárszóló viszont pazar. A Styx Folyó Hídján című dalban Tass ismét szöveget mond, de ez itt annyira nem jön be nekem, aztán persze bömböl ahogy kell. Ennek a nótának is a gitármunka az igazi erőssége.
  
  A hetes számú tétel, a Nem Hiszem sem újítja meg kifejezetten az Agregator zenei világát. Vannak benne jól eltalált részek (ismét a gitármunkát kell méltatni), de nem érzem különösebben kiemelkedő dalnak. Jó még A Semmin Át, amely egyfajta ars poeticája a lemeznek, tételmondata a legutolsó sor: „megyünk tovább”! Úgy legyen.
  A lemezt záró Zaj egy lassabb, melankolikus témaként indul, aztán egy szaggatott tempójú, tipikus melodic death metalos dal kerekedik ki belőle.
  
  Kétségtelenül nem egy és nem kettő jó pillanat van a friss Agregator nagylemezen, de egy Emberség album után én egy kicsit többre számítottam tőlük. Lehet, hogy az elvárásaim voltak túl nagyok, sőt az is lehet, hogy nem is fair ilyet elvárni azok után, amiken az utóbbi években keresztülment a zenekar. Mert egyébként semmi gond nincs a Semmiből – A Semmin Át lemezzel, több olyan nótát is megírtak, amelyekkel bátran frissíthetik a koncertprogramjukat. Nem tudom, hogy a gitártémák és -szólók még Szabó Dávidtól, vagy a jelenlegi tagságot jelentő Csóra Miki – Katona Rajmund duótól származnak-e, de ezen a téren jó pár villanást hallhatunk. A dalok egységes színvonalúak, ezzel sincs gond, de talán pont ez az egységesség az, ami végül kiugró momentumoknak se nagyon ad helyet.
  A Semmiből – A Semmin Át album legnagyobb erénye, hogy egyáltalán megjelent. Olyan viszontagságokon átmenni, mint amik az Agregatort sújtották az utóbbi években – a legtöbb zenekar feladta volna. Tassék azonban felszívták magukat és kitartásuk mindenképpen megérdemli az elismerést.
  
  
  Felállás:
  Mikus „Tass” Tamás: ének
  Csóra Miklós: gitár
  Katona Rajmund: gitár
  Loderer László: basszusgitár
  Racs Attila: dob
  
  Agregator: Semmiből – A Semmin Át
  1. Vérnász
  2. Hol A Senki Jár
  3. Az Égő Bokrok Kertje
  4. Az Egésztől Innen, Mindenen Túl
  5. Mivégre?
  6. A Styx Folyó Hídján
  7. Nem Hiszem
  8. A Semmin Át
  9. Zaj
  



Kulcsszavak:
  agregator     semmiből a semmin Át 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó előadók: 

Agregator

 kapcsolódó cikkek: 

Fekete Zaj Osztálykirándulás – Agregator, Sollen - IV. Zajképek Kiállítás

Death Friday, S8 Underground Club - Agregator, Days of Loss, Wrath of Azazel

Rockmaraton 2016 - 1. rész

Agregator: új kiadvány és tagcsere

Arch Enemy, Drone, Agregator
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
Sabaton: The Last Stand
Roar: Délibáb demo
Borbély Mihály: Polygon - Theodosii Spassov, Lukács Miklós, Dés András
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 black procession    sacha baron cohen    volbeat    kylesa    velvet revolver    kortársak    the black box revelation    nofx    zzz    tosca    dark moor    radics béla    jeszenszky istván    swallow the sun    solar scream    seth rogen    suicide rockers    magyar rádió gyermekkórus    kerekes anna    crossing eternity    sziládi mónika    jürgen von knoblauch    doro pesch    hell-vill    halycon way  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!