hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
magazin [fesztivál]  2018. április 26. csütörtök   04:20
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
nagy sikerrel zárult a 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál


  24 nap, 269 program, 17 magyarországi premier és több ősbemutató – telt házas előadások és koncertek, egy nagy sikerrel debütáló fesztiválmagazin, emlékezetes pillanatok. Vasárnap többek között Fesztiválzáró Promenáddal, majd rendhagyó helyszínen, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es terminálján A varázsfuvola előadásával ért véget a 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál. A gazdag fesztiválprogramot hatalmas érdeklődés kísérte, a hazai és nemzetközi közönség Budapest legfontosabb előadóművészeti helyszínein, koncerttermeiben, színházaiban, galériáiban, múzeumaiban, és természetesen a főváros utcáin és közterein is találkozhatott a fesztivál művészeivel, programjaival. 345 nap múlva, 2019. április 5-én pedig kezdődik a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál.
  
  Az idei eseménysorozat színes programkínálatában komoly zene, opera, jazz, könnyű- és világzene, táncművészet, színház, népzene és néptánc, képzőművészet és divat is helyet kapott. A programokat minden várakozást felülmúló érdeklődés kísérte, több eseményre már hónapokkal a fesztivál kezdete előtt elkeltek a jegyek.
  
  Az ünnepi Liszt-oratóriummal, a Szent Erzsébet legendájával nyitó fesztiválon kiemelt szerepet kapott a zongoraművészet: a hangszer olyan nemzetközi és hazai csillagai nyűgözték le a fesztiválközönséget estéről estére, mint Rudolf Buchbinder, Yefim Bronfman, vagy épp a kamaraformációban érkező Yuja Wang. Szűnni nem akaró tapssal és álló ovációval ünnepelte a közönség a „zongora királynőjét” Martha Argerich-et, elkápráztatta a hallgatóságot a 2018-ban Grammy-díjjal elismert fiatal titán, Danyiil Trifonov, Farkas Gábor pedig elképesztő teljesítményt nyújtott Liszt Ferenc maratoni, 3,5 fél órányi Zarándokévek ciklusát megszólaltatva.
  
  A fesztiválélményhez évről évre szervesen hozzátartozik, hogy számtalan produkció a Budapesti Tavaszi Fesztiválon debütál, vagy itt látható-hallható először hazánkban. 2018-ban a fesztiválon mutatta be új koreográfiáját Foltin Jolán, új művel szerepelt a Duna Művészegyüttes, ebben a formációban első ízben állt színpadra együtt a DJ Bootsie Trio és a Talamba, de először láthatta Magyarországon a közönség többek között Bodó Viktor A szecsuáni jólélek című előadását, Wayne McGregor Autobiography című alkotását, Kovalik Balázs Hasse-rendezését, és a Neue Oper Wien legújabb produkcióját is.
  Lemezbemutatók követték egymást a legkülönbözőbb zenei műfajokban: új albumát mutatta be a fesztiválon többek között az InFusion Trio, a Balázs Elemér Group, és The Questions című vadonatúj lemezét hozta el a Budapestre a Grammy-díjas jazzlegenda, Kurt Elling is.
  Volt más jellegű bemutatkozás is a fesztiválon: 2018-ban először jelent meg a BTF Magazin. A kétnyelvű kiadvány a művészek és a látogatók körében is nagy sikert aratott, a tizenötezer példányban megjelent lapot elkapkodták az olvasók. A költészet napján, a fesztivál részeként kerültek ki a főváros utcáira a POKET projekt különleges könyvautomatái is.
  
  A 38. Budapesti Tavaszi Fesztiválra érkező világsztárok sorra kiemelték, milyen fantasztikus helyszíneken léphettek színpadra: Emmanuelle Haïm például nem csupán a Zeneakadémia csodálatos tereiről, de a magyar alkotókhoz való személyes kötődéséről és Kocsis Zoltánról is mesélt a hazai újságíróknak.
  A művészek elismeréssel beszéltek arról is, hogy milyen kiváló a fesztivál közönsége, ráadásul több alkotó számára marad különösen emlékezetes a 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál: Ákos dupla teltházas koncerttel ünnepelte 50. születésnapját a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, de a City of Birmingham Symphony Orchestra is itt, Budapesten köszöntötte fel a zenekar vezetőjét, a fiatal karmesternőt, Mirga Graľinytė-Tylát. A Magyarországon először fellépő, szintén születésnapját ünneplő káprázatos énekesnőt, Natalie Dessay-t pedig a színpadon lepte meg a Happy Birthday dallamaival zenésztársa, Philippe Cassard zongoraművész.
  
  Idén is nagy érdeklődés kísérte a „fesztivál-a-fesztiválban” programokat és sorozatokat is, így a 70 helyszínen 135 programot felvonultató Budapest Art Weeket, az akusztikus koncerteket és gyerekprogramokat felsorakoztató Akvárium Tavasz Teraszt és a PONT Fesztivált, valamint az első alkalommal megrendezett, régizenei koncertsorozatot, a Zsabó Fesztivált is.
  
  A hazai és a nemzetközi sajtó egyaránt elismerően beszélt a programról és a fesztivál összetéveszthetetlen hangulatáról. A Budapesti Tavaszi Fesztivál az elmúlt közel négy évtizedben Európa egyik legfontosabb összművészeti seregszemléjévé vált, olyan nagy presztízsű, elismert programsorozattá, amely a nemzetközi művészeti szcéna kiválóságait és a hazai kulturális élet legjobbjait emeli programjába, egyben megnyitja az európai fesztiválszezont, átadva a stafétát a régió további nagy kulturális eseménysorozatainak. Mindez folytatódik a következő évben is, és a szervezők – a Müpa, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ és a Magyar Turisztikai Ügynökség – idén ismét a fesztivál zárásával egy időben jelentik be a következő évi eseménysorozat dátumát és első neveit.
  
  2019-ben a kulturális tavasz, azaz a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál április 5-én kezdődik majd Muszorgszkij Hovanscsina című művével, a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek előadásában, Kovács János vezényletében, és a fesztivál olyan hazai és nemzetközi kiválóságokat köszönthet majd a programjában mint a nagyszerű máltai tenor, Joseph Calleja, Snétberger Ferenc gitárművész, vagy épp a Theater Basel Balettegyüttese.
  
  A jegyvásárlás az elsőként bejelentett programokra 2018. április 25-én indul a www.btf.hu weboldalon. A kulturális tavasz 2019-ben is a Budapesti Tavaszi Fesztivállal kezdődik majd, a visszaszámlálás elkezdődött.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 death by stereo    la casa fantom    godsmack    jinjer    blur    rózsaszín pitbull    volt 2011    squash bowels    the new black    pet the preacher    bleubird    apey    laibach    the ocean    adni jó    damnon albarn    zechs marquise    swashbuckle    men in black    nikson    james newton howard    jövő háza    agnostic front    subscribe    flamedrop  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!