hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2018. április 13. péntek   09:09
nincsen hozzászólás

szerző: Ákos
Első napsugarak Brazíliából - Angra
2018. április 10., Barba Negra

  A vájtfülű zenerajongók izgalommal várták az április 10-ei kissebfajta progresszív metál fesztivált, hiszen az est fénypontja a hazánkba első ízben látogató Angra volt. De ne szaladjunk ennyire előre, mert már az előzenekarok is igazi csemegét ígértek. Az már előre látszott, hogy a szervezőknek sikerült egy igen színvonalas listát összeállítani. A bandák névsora azért volt imponáló, mert várható volt, hogy inkább erősíteni fogják egymást, mint sem az legyen a lényeg, hogy ki nyom el kit.
  
  A fél hetes érkezésemkor még csak úgy húsz fő lehetett a rock kocsmában, de az első fellépő, az olasz Ravenscry már javában melegítette a nézőket. A lassan 10 éves banda már három nagylemezzel büszkélkedhet, amik meglehetősen progresszív elemekre épülnek. Igazán üdítő volt egy progresszív bandát női énekessel hallani, Giulia Stefani hangja jól illeszkedett az együttes koncepciójába.
  
  Rövid átszerelést követően a Ravenscry női báját egy pillanat alatt ledózerolta az amerikai székhelyű Halcyon Way. A szintén három nagylemezes banda már az első ütemekkel egyértelművé tette, hogy kompromisszumot nem tűrnek, ezt talán azért is érezhettem, mert olyan volt mintha két frontemberrel álltak volna ki. Steve Braun személyében egy nagyon jól képzett klasszikus metál torkot ismerhettünk meg, aki mellé felnőtt a brutális hörgő hangokért felelős első gitáros Jon Bodan.
  Stílusuk igazán eklektikus, egy kicsit olyan érzésem volt, mintha a stílusjegyeket beraknánk egy mosógépbe, alaposan kicentrifugáznánk, és a végén kapunk valami olyat, amit csak az ördög tudja hogy miért, de tetszik. Azért elsőre nehezen emészthető volt, de hosszas figyelés után úgy éreztem akarom még hallgatni őket. A rövidke koncert gerincét a már négy éves Conquer album adta, amiről felcsendült az Eviscerate the Morning Sun, a Hatred My Cause, a Home és a rám talán a legnagyobb hatást gyakorló Save Your Tears. Ez a koncert számomra abszolút hozta a ronda, de finom érzést.
  
  Ahogy egyre többen lettünk elérkeztünk az este egyik fénypontjához, a most éppen Operation: Mindcrime néven futó másik Queensrÿche-hoz. A lényeg hogy Geoff Tate-nek hívják az énekesüket. Harmadik ízben volt szerencsém látni a már Grammy-díjra is jelölt énekest, aki mindig is lenyűgözött a hangja mellett a stílusával is. A koncert igazából egy best of Queensrÿche volt azzal a plusz töltettel, amit Geoff színpadiassága, valamint átélése adott hozzá. Most is úgy festett a nagy öreg, mintha egy füstös jazzbár tulajdonosa lenne. Már az elején felcsendültek olyan klasszikusok, mint a Revolution Calling, az Operation: Mindcrime, a Speak vagy a Breaking the Silence.
  Fantasztikus volt látni a művészt munka közben, hiszen az improvizációnak tűnő dallamok nagyfokú tudatossággal voltak összerakva. Olyan érzés volt, mintha mozaik darabok hullottak volna percről percre a szemünk elé, de csak a végére álltak össze egy remekművé. Az egyik ilyen mozaik darab volt az I Don´t Believe in Love és az utolsó elem, az Eyes of a Stranger is. Jó volt látni hosszú idő után ezt az igazi legendát, aki olyan tehetséges fiatalokkal vette körbe magát, mint a szintetizátoros Bruno Sa. Bruno olyannyira fel volt töltve energiával, hogy a saját bulija után rögtön beállt vendég zenélni az Angrába.
  
  Este kilenc körül már egy erős fél ház várta a hazánkban még sohasem fellépett Angrát. A nemrégiben megjelent legújabb albumuk az ØMNI szolgáltatott apropót ahhoz, hogy a brazil legendák végre hozzánk is eljussanak. Az 1991-es alapításukhoz képes többször átalakultak, de most úgy tűnt egy jól összeszokott társaság érkezett meg hozzánk. Könyörtelen lendülettel csaptak a húrokba, melyet csak fokozott a nemrég nálunk járt Fabio Lione tökéletes tenor hangja. Az mélységek és magasságok között úgy ugrált a Nothing To Say és a Travelers of Time számokban, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga. De igazán az Angels and Demons című szerzeményben lubickolt, mivel mint tudjuk a misztikus világ nem is áll olyan messze az ő munkásságától. Ezt követte még néhány kemény szám, úgy mint a Newborn Me, a War Horns vagy az Acid Rain.
  Arra lehetett számítani, hogy ezt a tempót nem lehet végig tartani, de amivel az alapító Rafael Bittencourt lepett meg bennünket, arra bizony nem. Egy szál akusztikus gitárral visszarepített minket az Angra gyökereihez és eljátszotta a Lullaby for Lucifer és a Gentle Change című szerzeményeket.
  Még fel sem ocsúdtunk ebből a zenei nyalánkságból, Fabio máris visszarántott a jelenbe a Final Light dallal, amivel kapcsolatban be kell vallanom, hogy borsódzott a hátam a hallgatása közben. Marcelo Barbosa dobszólóját követően egyre jöttek vissza a tagok, akik közül mindenképpen meg kell említenem Marcelo Barbosa személyét. Azt hogy Marcelo jó barátságban van a hangszerével már az elején lehetett látni, de úgy festett a színpadon mint egy capoeira oktató, aki széles fehér mosolyával minden bizonnyal elrabolta az összes női rajongó szívét.
  A műsor folyamába bekerült Fabio bevallása szerint az egyik személyes kedvence, a Fireworks lemezről a Lisbon, amely során kiteljesedhetett az olasz frontember líraisága. Egy rövid szusszanás után jött a ráadás, ami igazi örömzenélésbe torkollott, a Rebirth, a Carry On és a Nova Era alatt a laza profizmus és a szórakoztatás volt a legjellemzőbb.
  
  Bár lehettünk volna többen is megünnepelendő az Angra első fellépését Magyarországon, de azért az érezhető volt, hogy a végére a brazilok és a magyar közönség nagyon egymásra találtak. Az biztos, hogy aki megváltotta a belépőjét a koncertre, az a végén elégedetten mehetett haza, azzal a reménnyel hogy nemsokára újra láthatja majd az Angrát.


Kulcsszavak:
  geoff tate     angra 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó cikkek: 

Kamelot, a Kissin Dynamite, a Dynazty, Geoff Tate és még sokan mások, a H-music szervezésében

Geoff Tate: így játszik akusztikusan Queensryche-ot

Geoff Tate: Rockenfield-del és DeGarmo-val akár Queensryche tribute bandát is alapíthatnánk

Angra: Budapesten a brazil zenekar!

Angra, Geoff Tate - Operation Mindcrime, Halycon Way, Ravenscry

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
Slaughter To Prevail
Delain, Illumishade
Beast In Black, Gloryhammer
Az indie rock királyai, a The Sherlocks és a DOTE a Dürer kertben
 kapcsolódó fotók: 

GEOFF TATE´S OPERATION MINDCRIME - 2018. április 10. BARBA NEGRA

ANGRA - 2018. április 10. BARBA NEGRA
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 demians    john frusciante    kraanium    jeroen tel    lars ulrich    battle beast    pentagram    newborn    chronicle    beyond the bridge    bőrgyári capriccio    neurotic    michael caine    a sötét lovag    backpackers’ spring    escape the fate    bankrupt    búvópatak    off with their heads    víg mihály    mickey rourke    infinity    biters    john frusciante    blasted mechanism  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!