hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
magazin [cd]  2017. március 13. hétfő   15:31
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Marozsán Erika- Nem dobban a szív


  Az idei tavasz egyik meglepetéseként, friss hangulataként jelenik meg Marozsán Erika legújabb lemeze, Nem dobban a szív címmel, melynek bemutató koncertje március 17-én lesz az Uránia Nemzeti Filmszínház színpadán. Ezt megelőzően március 1-jén ugyancsak az Urániában sajtóbeszélgetést tartunk, amire szeretettel várjuk újságíró kollégáinkat.
  
  Marozsán Erika színházi és filmes szerepei mellett immár másodszor készített önálló lemezt. A lemez zeneszerzőjével Födő Sándor „Fodo”-val hozták létre az ez alkalomra írt dalokat. A szövegek - Marozsán előző lemezéhez hasonlóan - most is ismert költőkkel, dalírókkal „kollaborálva” születtek, Szabó T. Anna, Borda Réka, Novák Péter, Fodor Sándor, Lackfi János, Varga Lívius, Kardos-Horváth János, Jónás Tamás voltak a „cinkostársak” a lemez születésénél. A 14 dal stílusában is egy megélhető, kalandos utazás, a balladák, az olykor populárisabb hangzású songok, a lírai hangvételű, nőies érzékenységű sanzonok, és a progresszív, alternatív zenei irányokat követő, politikailag is fűtött dalok világán keresztül. Akusztikus gitárok, zongora, mandolin, a népiesebb hangzású ukulele, klasszikus cselló, - ami olykor a basszusgitár funkcióit is ellátja -, ütőshangszerek és harmonika mellett dobprogramok teszik a hangzást izgalmasan maivá, megcélozva a szélesebb közönség ízlését is. Födő Sándor „Fodo” különleges hangzású zenéit a Fodo Sound stúdióban rögzítették. A felvételek hangmérnöki munkáit, valamint a hangdesignt, masteringet, szintén a sokoldalú „Fodo” készítette.
  
  Marozsán Erika a késztetésről és a dalok születéséről:
  Magamnak is fölteszem gyakran a kérdést, vajon mi késztetett arra, hogy ismét mikrofon mögé álljak és dalokat hívjak elő, sajátos szenvedéllyé gyúrva költők- szövegírók nekem szánt szavait és zeneszerzők dallamait? Talán a színészi függetlenség vágya, vagy mert a zene gyerekkorom óta fontos számomra? Esteleg a kihívás, hogy a gyomorszorító félelmet legyőzve, odaálljak a magányos mikrofon mögé a színpadon, mint egy extrémsport-kedvelő ? Bár interpretálója vagyok csak a megszületett daloknak, valamifajta gondolatátvitel dolgozhatott, mert minden szó mintha az én belső, zajos vívódásaim leképzése lenne. A zenei fonalat Sándorral közösen, egymást inspirálva vettük fel, és tekergettük, de én csupán a háttérben, mint egy mindenbe belekotyogó árnyék voltam jelen. Íme hát, boldogan nyújtom át a sok óra gyümölcsét, kóstoltassék.
  
  A közreműködők portréi:
  Marozsán Erika:
  Több, mint 40 hazai és külföldi filmben szerepelt, a Színművészeti Egyetem után a Székely Gábor vezette Új Színházba szerződött, később Kaposváron folytatta pályáját. Magyarországon legutóbb a Bozsik Yvette rendezte Cabaréban lépett színpadra, és a nagysikerű HBO-s sorozatban a Terápiában játszott. Első lemezét Juhász Gáborral és Jónás Tamással készítette, Szakíts, ha tudsz címmel. A lemezt komoly kritikai és közönségsiker övezte. Eddigi munkásságáért A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki.
  
  Födő Sándor „Fodo”:
  Édesapja, Födő Sándor mellett, a magyarországi zenei élet vibráló környezetében nőtt fel. Sándor is zenész lett, nem is lehetett volna más útja. Bár zongorán tanult éveken át, mégis az ütőshangszerek világa vált az igazi otthonává. Újabban a zeneszerzés felé kalandozik, és máris Artisjus és Fonogram díjas, többszörös platina- és aranylemez tulajdonosa. Olyan könnyedén csordogál belőle a dallam, mint egy íróból a szó. Stílusokon átgördülő zeneszerzői játékossága olyan, akár egy hazárdőré, szeret kockáztatni, ugyanakkor eleget tenni a kihívásoknak. Minden hangszer “meghajol előtte”, a szolgálatába áll. A hangfelvevő készülékeken is játszik, nem csupán hangmérnök, hanem a diódákon is zenél.
  
  Szabó T. Anna
  Déry Tibor-, József Attila díjas költő, esszéista, műfordító. Angol Reneszánsz és Barokk Phd programon vett részt. Népies egyszerűséggel átszőtt sorai néha többrétegű bölcsességet, fiatalkora ellenére is sokat látott és tapasztalt, szenvedélyes személyiséget közvetítenek. Mindig könnyed, lebegő stílust képviselve írja felejthetetlen sorait.
  
  Borda Réka
  Ahhoz a generációhoz tartozik, melyet nagyban befolyásolt a virtuális világ. Nagy szerepet vállal az irodalom online popularizálásában, sőt becsempészték a kortárs irodalmat is az oktatásba, a fiatalok közé. Nyelvújító szóképei izgalmassá és egyben divatossá is teszik mindazokat a szövegeket, amiken dolgozik.
  
  Novák Péter
  Színész, énekes, szövegíró, zeneszerző, műsorvezető, koreográfus. A Kimnowak alapító tagja. Zenei ízlése, előadásmódja, vizualitása nagy hatással volt generációkon át a szakmájára és közönségére egyaránt. Óriási népszerűsége ellenére is kísérletező, mindig megújulásra vágyó, termékeny előadó, és szövegíró maradt. Rendezőként és koreográfusként Magyarországon és a határokon túl is bizonyított.
  
  Lackfi János
  József Attila díjas költő, drámaíró, műfordító. A Magyar Írószövetség és a JAK tagja, valamint a Magyar Pen Klub titkára. Magyar Irodalomtörténet tanszéken doktorált. A Belga Kulturális Minisztérium Műfordítói Díjjal jutalmazta. Prolifikus munkássága mellett, fotógráfusként is jelentős sikereket ért el. Hat gyermek édesapja.
  
  Fodor Sándor
  Író, újságíró, publicista. Körmenden, a Rába-parton látta meg a napvilágot, s a kisváros, akár a folyó, gyakran megcsillan írásaiban. Többek között Stég nevű internetes „blogfolyamán” jelennek meg jegyzetei, melyekben kiváló írói stílusa mellett elmélyült elemzőként vizsgálja a világot, néha édesbús hangon, hosszú szófolyamokban fest meg érzéseket, tájakat, korszakokat. Könyvei igazi csemegék a szavak kedvelőinek.
  
  Varga Livius
  A Quimby zenekar alapító tagja, később saját zenekart verbuvált, A Kutya Vacsorája néven. Televíziós személyiségként több műsorban is közreműködött. Végzettségét tekintve pszichológus, diplomáját az ELTE Bölcsészettudományi Karán szerezte. Karcos hangja, fanyar humora, vibráló egyénisége szövegíróként és rapperként is a hazai közönség nagy kedvencévé tette.
  
  Kardos-Horváth János
  Zenész, énekes, dalszerző, zeneszerző. Több zenekar alapító tagja, és közreműködője, mint a Hattyúk Tava, Zuzmók, Kaukázus, Magashegyi Underground, Kafkaz, Gyerekzenék. Kiváló előadó és dalszövegíró. Sajátos, abszurd, kísérletező stílusával, brilliáns humorával, nagynevű előadókat csábított maga köré munkái során, többek között együtt dolgozott Víg Mihállyal is.
  
  Jónás Tamás
  Az egyik legjelentősebb Arany János, Zelk Zoltán-díjas, fiatal költő, író, programozó. Korunk József Attilájaként szokták emlegetni. Az Esterházy Péter adományozta Herder ösztöndíjjal jutalmazzák 2002-ben. Verseiben egy programozó precizitásával ás le a legkeserűbb bugyrok felé, hogy sem magát, sem olvasóit nem kímélve elemezze érzéseit, s adjon számot életéről.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Magyarországon is elindul a MERITA projekt – európai kamarazenei együttműködés
Nemzetközi kiválóságok érkeznek a II. Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválra a Belvárosi Főplébánia-templomba
NOT_FOUND
Műfaji és földrajzi határokon átívelő élményeket hozott a negyedik Bartók Tavasz
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
Tavasz, muzsika, Európa
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 bővebb információk:    hrutka róbert    crescend    woven hand    twitter    carnivore diprosopus    audun kleive    dagoba    prince    mission impossible    disturbed    job for a cowboy    olimpia    the idoru    gumiláb    dead end path    apocalyptica    farrelly    frequency    waking up    Ötödik sebesség    revocation    hawthorne heights    namtar    abhorrence  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!