hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2017. február 27. hétfő   16:18
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
A világ első számú jazzbőgőse Budapesten - Ron Carter
2017. március 25. MOMKult

  Igazi jazzlegenda érkezik Budapestre március 25-én: Ron Carternél autentikusabban kevesen képviselhetnék az egyetemes jazztörténetet; összesen több, mint két és félezer lemezen hallhatjuk bőgőjátékát, melyet a májusban 80 éves művész rögzített. Nemcsak lemezeinek számával, hanem művészi minőségében is az első számú jazzbőgős a világon, aki pályája során többek között Miles David Quintetjében játszott Herbie Hancock, Wayne Shorter, Tony Williams és persze a legendás jazztrombitás partnereként. Többszörös Grammy díjas művész, aki a ’60-as évektől kezdve egészen napjainkig aktív szereplője, alakítója a jazzéletnek.
  
  Minden bizonnyal teljes volna az a jazzlexikon, amelyet csak a partnereiből szerkesztenének meg. Nagyjából időrendben sorolva: Tommy Flanagan, Gil Evans, Lena Horne, Bill Evans, B.B. King, Dexter Gordon, Wes Montgomery, Bobby Timmons, Eric Dolphy, Cannonball Adderley, majd öt éven át Miles Davis együttesének tagja, majd pedig Archie Shepp, Herbie Hancock, Antonio Carlos Jobim és mások kedvenc bőgőse.
  
  Ron Carter 1963-ban csatlakozott Miles Davis együtteséhez, elsőként a Seven Steps to Heaven című albumon tűnt fel. A ’60-as években a Blue Note Records által kiadott több Hancock, Williams és Shorter felvételen közreműködik, ahogyan visszatérő bőgőse a Sam Rivers, Freddie Hubbard, Duke Pearson, Lee Morgan, McCoy Tyner, Andrew Hill, Horace Silver lemezeknek is, amelyek szintén a Blue Note-nál láttak napvilágot. 2012-ben a Down Beat Jazz Hall of Fame elismerést kapta, így hivatalosan is bekerült a jazzlegendák közé. 1993-ban a Legjobb instrumentális jazz zenekar kategóriában Grammy díjat nyert, amit egy második Grammy követett 1998-ban a Round Midnight című film zenéjéért.
  
  Középiskolás korában klasszikus zenei pályára készült, csellistaként nagy tehetségnek tartották. Azonban klasszikus zenei szerződésekkel kapcsolatban akkoriban afro-amerikai származása miatt nem táplálhatott vérmes reményeket. A jazzmuzsikusok viszont nyitottan fogadták, ő pedig maradt a nagybőgőnél, amit addig csak kiegészítő kereseti forrásnak gondolt. „Megtalálni a jó hangokat, ennyi az egész” - ezt szokta mondani a riportereknek és tanítványainak. Fél évszázada pedig arra sem kell legyen gondja, hogy munkát keressen: több meghívást kap, mint amennyinek eleget tud tenni. 1972 óta saját szerzeményeit általa vezetett kisebb vagy nagyobb együttesekkel és kamarapartnerek társaságában is előadja.
  Rendszeresen tanít és mesterkurzusokat tart világszerte. A következő zenészgenerációk számára több zenei témájú könyvet és tankönyvet írt. Számos egyetem tiszteletbeli professzora, éveken át a legendás Monk Institute of Jazz művészeti igazgatója, jelenleg Professzor Emeritusa. A francia állam nemrégiben a legmagasabb művészeknek járó állami kitüntetéssel ismerte el.
  
  A március 24-26-a között megrendezett Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Richard Gallianoval, a tangóharmonika egyik legismertebb művészével lép színpadra duóban.
  
  A tangóharmonikának nincs még egy ennyire elkötelezett és elismert művésze, mint az olasz származású francia, Richard Galliano. A legnagyobb szólisták választják partnerüknek, mint Chet Baker, Toots Thielemans és Philip Catherine, stb. Az argentin mester, Piazzola tanácsára a valse-musette és más tradicionális városi népzenék felé fordult, tovább gazdagítva zenei tárházát, ezután a sikerek egymást érték. Daniel Humair-rel és JeanFrançois Jenny-Clarke-kal trióban, alkalmilag pedig Jan Garbarek, Martial Solal, Gary Burton és a Brussels Jazz Orchestra voltak társai, majd Piazzola, később Nino Rota filmzene-szerző előtt is lemezzel tisztelgett. Kvartettje Gonzalo Rubalcabával, Charlie Hadennel és Mino Cineluval tovább öregbítette hírét, egyik legújabb projektje pedig Vivaldi feldolgozásokra épül.
  
  Galliano és Carter 27 évvel ezelőtt hoztak létre először közös produkciót: Panamanhattan című, Párizsban rögzített duó-albumuk óriási siker lett, kifinomultságának, eleganciájának és választékosságának köszönhetően. Azóta nagyobb zenekarokkal is dolgoztak együtt, de a példátlanul sikeres duó most újra egy színpadon játszik és a vadonatúj, An Evening With Ron Carter & Richard Galliano című lemezük repertoárjára alapozott műsorával a Get Closer Jazz Fesztivál meghívására Budapestre látogat, hogy egy minden bizonnyal emlékezetes koncertet adjon a MOMKult nagyszínpadán március 25-én.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Sting újra Budapesten
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 lizzy borden    venom    tribute    anti-flag    beyond fear    in flames    billy lunn    noctiferia    megadeth    az igazi kaland    magashegyi underground    exodus    heidenfest 2010    the horibillies    suicide rockers    the word alive (usa)    mitch lucker    jarolics tamás    lunarsea    a papháború a vámpírok ellen    jared leto    first memories    christoph waltz    adrenaline mob    rupert grint  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!