hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2004. május 9. vasárnap   13:33
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
Edguy, Brainstorm, Nocturnal Rites
2004 április 6, Petőfi Csarnok

  A power metal rajongói igazi sztárcsapatokat üdvözölhettek ma a Petőfi Csarnokban. A svéd Nocturnal Rites talán a legkevésbé ismert a címben szereplő trióból, noha ígéretes tehetségek. A Brainstorm nevével illik minden power metalosnak megismerkednie, végtelenül profi és igényes lemezeik szerintem sokak kedvencévé válhatnak (én magam is így jártam). Ráadásul a banda már visszatérő vendég nálunk, jártak már itt az Iced Earth előzenekaraként. Az Edguy pedig talán nem szorul különösebb bemutatásra, jelenleg legújabb albumukkal, a Hellfire Club-bal turnéznak. A zenekar frontembere, Tobias Sammett pedig amúgy egy zenei géniusz, az ő nevéhez fűződik az Avantasia: Metal Opera project is.
  
  A Nocturnal Rites lépett először színpadra, viszont meglehetősen gyér érdeklődés fogadta őket. Pedig jól játszott a svéd csapat. Igényes power metal, kellemes gitárszólók, kiváló énekhang, lehetne sorolni. Eredetiség persze nem volt sok a zenéjükben, de maga a stílus is tipikusan olyan, amelybe nem sok újítást lehet hozni. Az alaphangulatot viszont kiválóan megadták, érdemes volt végighallgatni az előadásukat.
  
  Jómagam a Brainstorm fellépésétől vártam a legtöbbet a mai estén, remek albumaik csak úgy duzzadnak az energiától, és amúgy is híresen jó koncertbanda a német zenekar. Ahogy felcsendült a távol-keleti dallamú intro, én máris izgalmi állapotba kerültem, hiszen tudtam hogy az egyik a kedvenc dalommal, a Shivas Tears-szel fognak nyitni. Valahogy az utóbbi időkben rákaptam az ilyen keleties dallamvezetésű metal zenékre, nagyon bejönnek ezek az egzotikus tekerések.

  Szóval a Shivas Tears máris főnyeremény nálam (vártam, hogy a másik indiai jellegű csoda, a Maharaja Palace is előkerül, de erre legnagyobb sajnálatomra a mai este folyamán nem került sor). De ha az intro-ból nem derül ki számomra, hogy miről van szó, fel sem ismertem volna a dalt! A hangzás nagyon gyérre sikeredett a Brainstorm-nál is, és később az Edguy-nál is (Furcsa, hogy az első előbanda kapta a legjobb erősítést). A dalok szinte felismerhetetlenek voltak, a számok közepe felé, egy-egy elcsípett riffből vagy a refrénből lehetett rájönni, hogy éppen mit játszanak (kedves hölgyismerősömmel néha csak találgattunk). És ez bizony a koncert élvezhetőségét erőteljesen befolyásolta! Mindez meg is látszott a közönségen. Én azt vártam, hogy szétszedik a termet, olyan őrületes hangulat lesz majd, de némi headbangelésen és csápoláson kívül különösebb nyomulás nem volt tetten érhető. Szerintem 5 méteres körzetemben én voltam a legvadabbul zúzó egyén. Viszont a Brainstorm zenészeinek emberközeli, nyílt, barátságos viselkedése végül ahhoz vezetett, hogy a jó hangulat, az élvezet mégis kiütközött a koncert folyamán. Az örökké vidám Andy B. Franck énekes pillanatok ujjai köré csavarta a népet. Néhány magyar nyelven betanult mondata nagy üdvrivalgást eredményezett. És arról se feledkezzünk meg, hogy fantasztikusan énekel!
  
  A műsor gerincét az új Soul Temptation album adta, olyan eszeveszett jó dalokkal, mint a Highs Without Lows, Fornever, The Leading, de elhangzott a Blind Suffering is az eggyel korábbi Metus Mortis-ről. Véleményem szerint power metal körökben az egyik legjobb banda a Brainstorm, az említetteken kívül melegen ajánlott megismerkedni korábbi albumaikkal is (Ambiguilty, Unholy).
  
  Alapvetően jobban szerettem volna, ha ők lettek volna a mai est főbandája, és még vagy fél órán keresztül tornáztatják a nyakizmainkat. De sajnos az előadásuknak kb. egy óra zúzás után vége lett. Mindenesetre az is furcsa volt, hogy a búcsúzkodás, közös meghajlás ideje alatt máris benyomtak valami háttérzenét, esélyt sem hagyva a közönség tetszésnyilvánításának, visszatapsolásnak. Véleményem szerint ennyivel illett volna megtisztelni a német bandát, ha már szívüket-lelküket kitették nekünk. Biztos vagyok benne, hogy megfelelő erősítés esetén a Brainstorm eszméletlen hangulatot produkálhatott volna, így viszont csak” egy jó koncertet láttunk tőlük. Remélem minél hamarabb viszontlátjuk őket.

  Az Edguy-ra már jobban feltöltődött a terem, de a teltháztól még bőven messze volt. A technika őket sem kímélte, hangulati szempontból viszont nem volt probléma, a közönség nagyon együtt élt a koncerttel. Végül is a mai este krémjét inkább a hangulati tényező adta. Az Edguy ebből a szempontból is jól vizsgázott. Aki esetleg nem ismeri a zenekart, azt talán megtéveszthetik a tüzes, mozgalmas koncertplakátok. Az Edguy egyáltalán nem egy tipikus metalharcos” együttes, akik annyi fémet hordanak magukon, mint egy átlagos vas és acél nagyker kéthavi forgalma, hanem ők egy életvidám, poénos, könnyedebb, slágeresebb formáció, akik hol átszellemült éneklésre, hol őrült headbangelésre ingerlik az embert.
  
  A gitárosok teljes gőzzel játszottak és a vokálból is kivették a részüket, a dobos is megeresztett egy kisebb szólót, de az igazi látványosság maga Tobias Sammet volt. Az énekesi teljesítménye sem volt rossz (bár nekem úgy tűnt, hogy a vége felé már nem nagyon tud hozni bizonyos témákat), de frontemberi tevékenysége minden képzeletet felülmúlt. Ugrált, kiabált, bohóckodott, szövegelt, lázította” a közönséget, szaladgált. Talán már kissé túlzásba is vitte. Tavaly a Helloween-es Andi Deris borotvaélen táncolt a humor és a fárasztóság között, de talán még sikerült beférnie az első kategóriába. Sammet-et én a mai estén inkább az utóbbiba sorolnám. Ma valóban ő volt a King Of Fools.
  
  Az új lemez nagy slágerével, az Under The Moon-nal kezdett a német csapat, de a későbbiekben is a Hellfire Club volt előtérben. Jött még erről az albumról a Mysteria, The Piper Never Dies, Navigator, a vicces Lavatory Love Machine, és az elmaradhatatlan King Of Fools. Nem lehetett kihagyni természetesen az olyan korábbi slágereket sem, mint például a Vain Glory Opera vagy a Tears Of A Mandrake. Abban megegyeztünk, hogy egy lényeges dal sem maradt ki az Edguy programjából, szóval senki nem lehetett elégedetlen. Remélem, hogy hamarosan ismét vendégül láthatjuk a power metal eme nagyjait (most már a Brainstorm is megérdemelne egy főzenekari pozíciót).



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Concerto

 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 grave maker    wolf shaped clouds    sziget 2012    palya bea    edge of paradise    ac/dc    green zone    rock of ages     ripoff raskolnikov    svoid    borknagar    another dawn comes    bloody roots    weedeater    nicole kidman    brasnyó antal    tirpunk     amanda seyfried    talentométer    till we drop    open air    exivious    social network    adele    kispál andrás  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!