hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
magazin [színház]  2016. szeptember 29. csütörtök   22:13
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Táncbemutatók és színházi premierek a CAFen


  A CAFe fesztivál mindig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy ne csak a fület, de a szemet is kielégítse. A számtalan zenei esemény mellett a mozgás és a színház szerelmeseinek is temérdek programlehetőséget kínál a fesztivál 17 napja.
  
  A Szegedi Kortárs Balett a kilencvenes évektől napjainkig a kortárs tánc világának meghatározó szereplője nemcsak hazai, de nemzetközi szintéren is. Az elmúlt években a mozdulatok kidolgozottsága mellett a táncművek drámai erejének, gondolati mélységének, táncszínházi kifejezési eszköztárának finomodása, témáiknak változatossága, gazdagodása jellemzi produkcióikat. Október 10-én a Müpában debütál legújabb darabjuk, az eARTh. Ebben Juronics Tamás egy igazán mai és aktuális témát jár körül: az emberiség kíméletlenül tönkreteszi környezetét és csak idő kérdése, míg ezzel elpusztítja saját magát is. Górecki 4. szimfóniája alapvető létkérdések feltevésére sarkallja a nézőt. Egyszerre zengeti meg az univerzumot és szólal meg a legemberibb hangon. A kettő közötti feszültségből születik meg a valódi dráma, amelyben az élet igazságát, szeretetét hirdeti, számunkra pedig a művészet örök felelősségét sorsunk alakításában.
  
  Bartók Béla két táncszínpadi művet írt: A fából faragott királyfi táncjátékát és A csodálatos mandarint. Utóbbira készített friss koreográfiát Vincze Balázs, amit október 7-én a fesztivál nyitókoncertjének második felvonásában láthat a közönség a Pécsi Balett előadásában. Az előadáson a Nemzeti Filharmonikusok működnek közre, Kocsis Zoltán vezényletével. Szintén Bartók zenéje ihlette meg Horváth Csabát, aki az 5. vonósnégyes és a Concerto mozgásszínházi lehetőségeit tárja fel. Október 21-én a Várkert Bazárban a Forte Társulat mellett a Bujtor Kvartett és a Hungarian Studio Orchestra zenéjét hallhatják a nézők.
  
  A német Familie Flöz előadásaiban a humor, a bábok, a pantomim és a komédia egyesül. A négytagú társulat több mint két évtizedes fennállása óta mintegy 34 országban lépett fel, a szakma számtalan elismerését tudhatja magáénak. Az Infinita a születésről és a halálról, illetve az addig eltöltött életről szól. A színészek groteszk és karikatúraszerű, gyakran szürreális, bizarr, félelmetes hatást keltő maszkokat viselnek, hol csecsemőket, hol aggastyánokat jelenítve meg. A darab megdöbbentő eredetisége többek közt abban rejlik, hogy a csecsemőkben éppúgy képes bemutatni az időseket, mint az időskori szomorúságban a gyermeki mesevilágot. Október 11-én és 12-én a Müpában találkozhat velük a CAFe közönsége.
  
  Október 14-15-én a Trafóban vendégszerepel a kínai kortárs tánc egyik legkeresettebb együttese, a TAO Dance Theatre. Az alapító-koreográfus Tao Ye előadásai következetesen csak számokat kapnak cím helyett, annak érdekében, hogy a legcsekélyebb mértékben se befolyásolja a néző fantáziáját. A 6&7-ben Tao az emberi test, mint vizuális forma lehetőségeit kutatja, a történetmesélés minden kényszerétől mentesen. Az előadások zenéjét a kínai indie folk zeneszerző, Xiao He komponálta.
  
  A lengyel Cloud Theatre A Short Outline of Everything (A mindenség rövid vázlata) című darabjukban nem kevesebbre vállalkozik, mint a világ történetének elmesélésére október 15-én az Átrium Film-Színházban. A különleges látványvilágú – minden ízében élőben előadott – produkció a színház, a film és a legkülönbözőbb vizuális művészetek egyedi kombinációja.
  
  Az 1956-os események 60. évfordulójára több előadás is fókuszál a CAFe alatt. Október 18-án a Várkert Bazárban Gergye Krisztián Egy ünnepi színjáték -…´56-´16 című új produkciójában nemcsak Magyarország, hanem – a hasonlóságokra összpontosítva – a tágabb régió kommunistaellenes forradalmai, felkelései is fókuszba kerülnek. Október 22-én az Erzsébetligeti Színházban az ország vezető hivatásos táncegyüttesei és zenekarai, valamint a legkiválóbb amatőr néptáncegyüttesei részvételével megszülető emlékelőadás is 1956-os forradalmat és szabadságharcot, valamint annak történelmi környezetét idézi fel az ´56- Egy nép kiáltott című produkcióban.
  
  Az olaszországi Teatro Potlach közel negyven éve kutatója és megújítója a színházművészetnek. A Pino Di Buduo alapította társulat interkulturális és multimédiás előadásaival világszerte komoly hírnevet szerzett. Október 10-én a Millenárison Shakespeare szigete című előadásukat mutatják be. A darab erőteljes vizuális utazás a drámaíró teremtette világokba. Olyan ismert szereplők jelennek meg a színpadon, mint Rómeó és Júlia, Othello és Desdemona, Hamlet és Ophelia, illetve Caesar és Brutus. A karakterek egy álomszerű virtuális világban mozognak, így az újszerű dramaturgiában a legmodernebb technikai találmányok is kiemelt szerepet kapnak.
  
  A fővárosi színházak is a CAFe idejére időzítették bemutatóikat, amelyek a fesztivál után is repertoáron maradnak. Alföldi Róbert legújabb rendezésre, az október 7-én a Budapest Music Centerben debütáló II. Edward a politika és a magánélet veszélyes keveredéséről szóló mű. A 16. századi angol író, Christopher Marlowe drámája egy gyenge uralkodó története, aki trónra lépése után a nemesség akarata ellenére hazahívja számkivetett barátját Ez a „NemShakespeare” – ahogy Ionesco „Makbettjét” is nevezte Alföldi – a CAFe Budapest programjának egyik legígéretesebb darabja lesz!
  Október 8-án népmesekincsünk egyik legismertebb és talán legnépszerűbb darabját, A csillagszemű juhászt gondolja újra Markó Róbert a Budapest Bábszínházban. A Pinceszínházban október 9-én az anyai ágon magyar, apai ágon iráni gyökerekkel büszkélkedő francia szerző, Yasmina Reza leggyakrabban színpadra kerülő darabját, a Művészetet mutatják be, Lux Ádám, Megyeri Zoltán és Quintus Konrád főszereplésével. Október 9-én a Trafóban Kálmán Eszter a műfajok keveredésével kísérletezik A tó című legújabb darabjában. Szintén a Trafó ad otthont a spanyol Agrupación Señor Serrano társulat vendégjátékának, akik október 21-22-én egy igazi westernt visznek színpadra, Egy ház Ázsiában címmel. A Vígszínház Házi Színpadán október 16-án Kincses Réka elő magyarországi bemutatóját, A Pentheszileia Programot láthatják a nézők. Az Átrium Film-Színház október 20-án a Matei Vişniec Dada Cabaret című darabját mutatja be a dadaizmus 100 éves évfordulójának alkalmából, a Maladype Színház, valamint Farkas Gábor Gábriel és zenekara koprodukciójában. Lenin szerepében Kútvölgyi Erzsébetet láthatja a közönség. Az Örkény Színházban Eörsi István Emlékezés a régi szép időkre című könyvének történetét állította színpadra október 21-én. Október 22-én pedig Gogol életművét dolgozzák fel a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház, Gogoliáda címmel.
  
  Programsoroló
  
  Bartók: A kékszakállú herceg vára / A csodálatos mandarin – bemutató
  2016. október 7., 19.30 - Müpa
  
  Közreműködik: Szántó Andrea, Bretz Gábor – ének, Pécsi Balett, Nemzeti Filharmonikusok
  Díszlet: Szendrényi Éva
  Jelmez: Németh Anikó (Manier)
  Látvány: Bordos László Zsolt
  Koreográfia: Vincze Balázs
  Vezényel: Kocsis Zoltán
  Rendező: Káel Csaba
  
  eARTh – bemutató
  Górecki: 4. szimfónia [A Szegedi Kortárs Balett előadása]
  2016. október 10., 19.00 - Müpa
  Előadják: Bujdosó Anna, Czár Gergely, Csetényi Vencel, Hegedűs Tamás, Hortobágyi Brigitta, Horváth M. Gergő, Kiss Róbert, Stáry Kata, Szigyártó Szandra, Takács Zsófia, Zsadon Flóra, Bocsi Petra, Vincze Lotár, Mai Matsuki
  Fény: Stadler Ferenc
  Díszlet, koncepció: Juronics Tamás
  Jelmez: Bianca Imelda Jeremias
  Koreográfia: Juronics Tamás
  
  Kálmán Eszter: A tó – bemutató
  2016. október 11., 20.00 - Trafó Kortárs Művészetek Háza
  
  Közreműködik: Dányi Viktória, Bercsényi Péter
  Látvány: Kálmán Eszter
  Jelmez: Juhász Dóra
  Fény: Éltető András
  Hang: Rembeczki János
  Zene: Kákonyi Árpád, Friedenthal Zoltán
  Animáció:Juhász András
  Munkatársak: Fazekas Anna, Fábián Gábor Zoltán
  Koreográfus:Vadas Zsófia Tamara
  Dramaturg:Szabó-Székely Ármin
  Rendező:Kálmán Eszter
  
  6 & 7
  A TAO Dance Theater vendégjátéka
  2016. október 14-15. 20.00 - Trafó Kortárs Művészetek Háza
  6
  Zene:Xiao He
  Fényterv: Ellen Ruge
  Fénytechnikus: Ma Yue
  Jelmez:Tao Ye, Li Min
  Koreográfus:Tao Ye
  
  7
  Zene:Xiao He
  Hangterv:Tao Ye
  Fényterv:Ma Yue, Tao Ye
  Jelmez:Li Min, Tao Ye
  Koreográfus:Tao Ye
  
  Egy ünnepi színjáték - …´56-´16 – bemutató
  2016. október 18., 19.30 - Várkert Bazár — Rendezvényterem
  
  Közreműködik:Vizin Viktória – ének, Zombola Péter – zongora, Accord Quartet, Barabás Anita, Bánfalvi Eszter, Bányai Kelemen Barna, Gergye Krisztián, Rétfalvi Tamás, Téri Gáspár
  Zene :Zombola Péter
  Dramaturg:Pályi András
  Librettó:Mátrai Diána
  Festmények:Vojnich Erzsébet
  Fotók:Dömölky Dániel
  AR technológia Artlocator:Udeme Etentuk
  Rendező, koreográfus:Gergye Krisztián
  
  Bartók: Concerto / 5. vonósnégyes - táncjáték
  2016. október 21., 19.30 Várkert Bazár — Rendezvényterem
  
  Közreműködik:Horváth Csaba, Forte Társulat, Bujtor Kvartett, Hungarian Studio Orchestra (koncertmester: Bujtor Balázs)
  Rendező, koreográfus:Horváth Csaba
  Karmester, zenei vezető:Dinyés Dániel
  
  ´56 - Egy nép kiáltott
  2016. október 22., 18.00 - Corvin Művelődési Ház – Erzsébetligeti Színház
  
  Közreműködik:Duna Művészegyüttes, a Magyar Állami Népi Együttes szólistái, a Magyar Táncművészeti Főiskola hallgatói, Bem Táncegyüttes, Budapest, Bihari János Táncegyüttes és Művészeti Iskola, Pilisi Kolibri Táncegyesület, a Katasztrófavédelem Központi Zenekara
  Zenei szerkesztő:Pál István Szalonna
  Szerkesztő koreográfusok:Juhász Zsolt, Mihályi Gábor
  Rendező, koreográfus:Mucsi János
  
  Christopher Marlowe: II. Edward – bemutató
  2016. október 7-9., 19.30 Budapest Music Center — Koncertterem
  
  Előadják:Fekete Ernő, Jordán Tamás, Gyabronka József, Szatory Dávid, Makranczi Zalán, Radnay Csilla, Patkós Márton, Mihályfi Balázs, Medveczky Balázs, Fábián Szabolcs, Sztarenki Dóra
  Közreműködik:Lengyel Zoltán – orgona, Szűcs Péter – klarinét, Zétényi Tamás – cselló
  Zenei vezető:Gőz László
  Rendező:Alföldi Róbert
  Díszlet, jelmez: Tihanyi Ildi
  
  A csillagszemű juhász - bemutató
  A Budapest Bábszínház előadása
  2016. október 8., 17.00 - Budapest Bábszínház
  
  Díszlet:Cziegler Balázs
  Jelmez:Michac Gábor
  Zene:Zságer–Varga Ákos
  Koreográfia:Fitos Dezső
  Rendező:Markó Róbert
  
  Yasmina Reza: Művészet - bemutató
  2016. október 9., 19.00 - Pinceszínház
  
  Előadják:Lux Ádám, Megyeri Zoltán, Quintus Konrád
  Rendező:Pajer Róbert
  
  Shakespeare´s Island
  A Teatro Potlach vendégjátéka
  2016. október 10., 19.00 - Millenáris Teátrum (E épület)
  Előadják:Claudio De Maglio, Nathalie Mentha, Maurizio Stammati, Gulyás Zsófia, Marcus Acauan, Irene Rossi, Luca Di Tommaso, Francesco Magliocca, Lorenzo Girolami, Andreaceleste Pica, Hector Gustavo Riondet, Mikhailo Snisarenko
  Látvány:Luca Ruzza
  Video:Bernardo Vercelli, Fabio di Salvo – Quiet Ensemble, Natan A. Ruzza Teatro Potlach
  Zene:Raffaello Simeoni Group
  Rendező:Pino Di Buduo
  
  A Pentheszileia Program – bemutató
  2016. október 16., 19.30 - Vígszínház — Házi Színpad
  
  Jelmez::Pusztai Judit
  Dramaturg:Székely Csaba, Vörös Róbert
  Dramaturg-konzultáns:Szász Hanna
  A rendező munkatársa:Egyed Mónika
  Rendező:Kincses Réka
  
  Matei Vișniec: Dada Cabaret – ősbemutató
  A Maladype Színház előadása
  2016. október 20-21., 19.00 - Átrium Film-Színház
  Előadják:Bödők Zsigmon, Huszárik Kata, Farkas Gábor Gábriel, Kútvölgyi Erzsébet, Tanakó Erika, Szilágyi Ágota
  Szöveg:Matei Vişniec
  Zenei vezető:Farkas Gábor Gábriel
  Rendező: Balázs Zoltán
  
  Gogoliáda - bemutató
  Etűdök Alfred Schnittke Gogol-szvit és Szkeccsek című darabjaira
  2016. október 22., 19.00 - Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház
  
  Alkotók:az MKE – Látványtervező Tanszék hallgatói
  Tanárok:Orosz Klaudia – báb, Juhász András – intermédia
  Videó:Juhász András
  Dramaturg:Lőkös Ildikó
  Rendező:Szenteczki Zita, Varsányi Péter
  
  1423
  
  Egy ház Ázsiában
  Az Agrupación Señor Serrano vendégjátéka
  2016. október 21., 20.00 - Trafó Kortárs Művészetek Háza
  Társproducerek:GREC 2014 Festival de Barcelona, Hexagone Scène Nationale Arts Sciences – Meylan, Festival TNT – Terrassa Noves Tendència/CAET, Monty Kultuurfaktorij
  Támogatók:Festival Hybrides de Montpellier, Festival Differenti Sensazioni, Departament de Cultura de la Generalitat, Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música, Institut Ramon Llull



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 amon amarth    goatwhore    bereményi géza    nova rock    flash    hang-súly    1killembrace    oliver stone    the black box revelation    the edge    salt    continoom    tőzsdecápák    sanatorium    tátrai band    obsidian kingdom    black breath    Ízek    cult of grace    smash mouth    rowan atkinson    morre    qss    jonny greenwood    pet the preacher  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!