hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
film [film]  2016. szeptember 19. hétfő   17:32
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Mészáros Márta ma 85 éves
Jelenleg legújabb filmje, az Északi fény utómunkálatain dolgozik

  Ma ünnepli 85. születésnapját Mészáros Márta, Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas forgatókönyvíró-rendező, aki jelenleg az Aurora Borealis - Északi fény utómunkálatain dolgozik. A film világpremiere az alkotók reményei szerint egy A kategóriás fesztiválon lesz és 2017 tavaszán kerül a hazai mozikba Törőcsik Mari, Tóth Ildikó és Törőcsik Franciska főszereplésével. A nemzetközileg is elismert alkotó több támogatást kér a női rendezőknek!
  
  Az Örökbefogadás (Arany Medve, Berlinale 1975), a Kilenc hónap (FIPRESCI-díj, Cannes 1977) és a Napló gyermekeimnek (Zsűri különdíj, Cannes 1984) forgatókönyvíró-rendezője ma ünnepli 85. születésnapját. „Jó egészséget kívánok magamnak, és remélem, hogy még csinálok jó filmeket! Azt kívánom, a nők legyenek szabadok, önállóak és több teret kapjanak az élet minden területén! Szeretnék több nőt látni a Parlamentben és remélem, a nők és férfiak közötti fizetési különbségek is hamarosan eltűnnek.” – nyilatkozta Mészáros Márta.
  
  A nemzetközileg is elismert rendezőnő 1935–1946 között a Szovjetunióban élt. Moszkvában az Össz-szövetségi Állami Filmfőiskolán szerzett filmrendező diplomát 1956-ban. 2011 – ben megkapta a Magyar Filmkritikusok Életműdíját, 2013-ban a Prima Primissima díjat, 2016-ban pedig a Pulai Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját, az Arany Arénát.
  
  Legújabb, immár 26. alkotása, az Aurora Borealis - Északi fény forgatása tavaly decemberben zárult le. Nyáron befejezte a film vágását, jelenleg a digitális effekteken végzik az utolsó simításokat. A film világpremiere az alkotók reményei szerint egy nagy múltú, európai A kategóriás fesztiválon lesz és 2017 tavaszán kerül a hazai mozikba Törőcsik Mari, Tóth Ildikó és Törőcsik Franciska főszereplésével.
  Az Aurora Borealis két idősíkon futó, fordulatokban gazdag családtörténet, amely anya és lánya kapcsolatának mélységeit boncolgatja. A Bécsben élő sikeres ügyvéd, Olga (Tóth Ildikó) idős anyja, Mária (Törőcsik Mari) váratlanul kómába esik. Amíg Mária élet és halál közt lebeg, Olga egy mélyen elhallgatott titokra bukkan. Az egyre szenvedélyesebb kutatás az ´50-es évek háború utáni Európájába vezeti vissza, ahol útja végén ő maga áll: egy olyan ember, akit korábban nem ismert. A film szokatlan helyzetekben, női érzékenységgel beszél az identitásválságból adódó drámai helyzetekről, a széttöredezett Európa háborúi okozta, soha nem gyógyuló sebekről, az elmúlásról, valamint a hazugságok és elhallgatások leleplezésének felszabadító erejéről.
  
  A forgatókönyvet Mészáros Márta, Pataki Éva és Jancsó Zoltán közösen jegyzik. A film operatőre Piotr Sobocinski. Az Aurora Borealis - Északi fény a Filmteam gyártásában készül, producere Major István, társ-producere Gül Togay.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
Történelem, társadalom, cukiság – ezek lesznek a JUNO11 Distribution tavaszi filmjei
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 nick mccarthy    tiga    fading circles    trabant    twilight of the gods - allstar bathory tribute    marathon zenekar    scary guyz    edge of paradise    mary elizabeth winstead    török ferenc    budapest    wasting light    enter shikari    worning    bring me the horizon    marian cosma    petőfi rádió    cannabis corpse    danny barker    dudás zsombor    apocalyptischen reiter    edvin marton    david ellefson    macbeth    trent reznor  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!