hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2016. augusztus 2. kedd   15:53
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
12. Újbuda Jazz Fesztivál
2016. szeptember 1-6. Újbuda

  Idén tizenkettedszer kerül sor a kortárs improvizatív zenék egyik legfontosabb hazai fesztiváljára, az Újbuda Jazz Fesztiválra. Az Újbuda Önkormányzata által támogatott, két XI. kerületi kulturális intézmény, a MU Színház és az A38 Hajó által létrehozott fesztivál évek óta komoly nemzetközi fellépőket mutat be, mellettük a magyar szcéna jelentős képviselői lépnek fel. Szeptember elején közel egy héten át Újbuda Jazz Fesztivál Budapesten!
  
  Rodrigo Amado Motion Trio (P); Jü
  2016. szeptember 1., csütörtök 20:00
  A38 Hajó Koncertterem – Petőfi híd budai hídfő
  
  Jegyár: 3000 Ft, elővételben: 2500 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón.
  
  A Rodrigo Amado Motion Trio a kortás portugál ‒ és tágabban az európai ‒ improvizatív zene egyik legkomolyabb vállalkozása. Az utóbbi évtizedben Lisszabon az egyik legfontosabb kortárszenei központ lett, nem kis részben a neves Clean Feed kiadó révén, amit Amado segített létrehozni. Maga a Motion Trio rendkívül nyitott szellemű kezdeményezés, amelyben Amado robusztus, Sonny Rollinson edződött frázisait nagyszerűen egészíti ki Miguel Mira sokoldalú csellójátéka és Gabriel Ferradini erőteljes dobolása. A trió tavalyi lemeze számos szavazáson és szakmai listán az év legjobbjaként végzett.
  
  A zenekar tagjai:
  Rodrigo Amado: szaxofon
  Miguel Mira: cselló
  Gabriel Ferradini: dob
  
  A Jü az elragadtatás zenéjét játssza: sokszor szigorúnak tetsző, néha kifejezetten repetitív örvénylésből kibontakozó, kinyíló témáik, a pszichedelikus és noise rockból, némi folkból és telivér, power dzsesszből egyszerre táplálkozó kompozícióik hihetetlen energiákat hordoznak. A zene egyszerre idézi a látszólag különböző indíttatású műfajok egymásra találásának aranykorát, de a Jü a nyilvánvaló reminiszcenciákon túl korántsem a késő hatvanas, kora hetvenes évek fúziós zenéinek felidézésében utazik. A hangszerek lehetőségeinek kitágítása által a folyamatos jelenből egyenesen a jövőbe röpítik a transzba ejtett közönséget: olyan produkciót nyújtanak, amely ideális esetben a befogadónak a zenéről vallott gondolkodását is megváltoztatja. Letisztult, erős programot adnak elő, ahol a mégoly szellemes improvizációk egy pillanatra sem feszítik szét a kompozíciók kereteit – a trió felállás megkívánta szigorú dinamikai és hangnembéli egység egyszerre készteti fegyelmezettségre a három kreatív zenészt, ugyanakkor lehetőséget is nyújt arra, hogy kihozzák magukból a legjobbat.
  
  A trió tagjai:
  Mészáros Ádám: gitár
  Hock Ernő: basszusgitár
  Halmos András: dob
  
  Peter Brötzmann solo feat. Miklós Szilveszter (D/H)
  BIO - Budapest Improvisers Orchestra
  2016. szeptember 2., péntek 20:00
  MU Színház – Kőrösy József u. 17.
  
  Jegyár: 1800 Ft, elővételben: 1300 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók a MU Színház honlapján, illetve személyesen a MU Színházban.
  
  Peter Brötzmann vitathatatlanul az európai free jazz legkiemelkedőbb muzsikusa: a hatvanas évek szabad improvizációs hullámának motorja, képzőművészként a Fluxus mozgalom egyik vezéralakja, akinek művészi érdeklődése nem ismer semmiféle megkötést. Az 1968-as Machine Gun című lemeztől (ami a free jazz történetének egyik legfontosabb albuma) a nyolcvanas évek zajrock- és heavy metal-kísérleteiig számtalan irányzatban alkotott maradandót. Brötzmann rengeteg formációnak tagja, vezetője, zenei-szellemi iránymutatója, a nagyszabású, tucatnyi tagot számláló produkcióktól az intim duókig. Ilyen Miklós Szilveszterrel, a vajdasági származású fiatal művésszel alakított kettőse is. Miklós tanulmányait hegedűn kezdte, majd dobra váltott és az itthoni és nemzetközi jazzélet egyik fontos alakjává érett.
  
  Fellépők:
  Peter Brötzmann: szaxofon
  Miklós Szilveszter: dob
  
  A Budapest Improvisers Orchestra kilenc fiatal merész vállalkozása arra, hogy eltörölje a kortárs komolyzene és az improvizatív zene közti határokat. Műsorukon experimentális zenei kompozíciók, szabad improvizációk és saját darabok egyaránt szerepelnek. Cage, Wolff, Cardew, Stockhausen ‒ ritkán halljuk ezen szerzők műveit jazz-zenészek előadásában. De ugyanolyan ritkán látunk klasszikus zenészeket szabadon rögtönözni ‒ pedig a kortárs zenei kompozíciók gyakran eltörlik a határokat. A zenekar grafikus kottákat, instrukcióalapú darabokat is játszik. A tagok között egyaránt vannak kortárs zenét játszó klasszikus zenészek és a free jazz színtérről ismert improvizatív játékosok.
  
  Tagok:
  Ajtai Péter: bőgő
  Bartek Zsolt: klarinét
  Bolcsó Bálint élő elektronika
  Kertész Endre: cselló
  Kovács Gergely: ütőhangszerek
  Kováts Gergő: szaxofon
  Rubik Ernő Zoltán: zongora, tárgyak
  Tijana Stankovic: hegedű
  Váczi Dániel: szaxofon
  
  Kassák; NARTCore
  2016. szeptember 2., péntek 20:00
  A38 Hajó Koncertterem – Petőfi híd budai hídfő
  
  Jegyár: 3000 Ft, elővételben: 2500 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón.
  
  A Kassák projektben négy zenész és egy színész vállakozik arra, hogy Kassák Lajos válogatott verseit egy rendhagyó esten mutassa be. Zenéjük hűen követi a szabadverseiről ismert költő műveinek attitűdjét. A megzenésítések között találunk melodikus, dalszerűen szerkesztett struktúrákat, a verseket követő szabad improvizációkat és konceptuális, avantgárd dalokat. Az eklektikus zenekar által megszólaltatott zene illik Kassák feszültséggel teli, ellentmondásos személyiségéhez, és a személyesség, a versek megélése kerül a középpontba. A versek zömét a projekt ötletgazdája, Harcsa Veronika válogatta ‒ akinek Lámpafény című albumán is szerepelt egy Kassák-feldolgozás.
  
  Fellépők:
  Harcsa Veronika: ének
  Keszeg László: szöveg
  Márkos Albert: cselló
  Benkő Róbert: nagybőgő
  Pándi Balázs: dob
  
  A NARTcore duót összetartó erő ‒ a tagok szerint ‒ az alkotó gyűlölet. A trombitával és különböző hangkeltő tárgyakkal bűvészkedő Meggyes Ádám és a szaxofonos, kütyümágus Kováts Gergő kettőse egyedülálló szónikus utazásra viszi a hallgatót. Sosem nyugvó asszociatív hangfolyam, amely újabb és újabb felületeket talál a bombázásra. Rengeteg ötlet, játékosság, kedvesség és kegyetlenség a legzártabb monológtól a legnyitottabb párbeszédig.
  
  Fellépők:
  Meggyes Ádám: trombita, tárgyak
  Kováts Gergő: élő elektronika, szaxofon
  
  Dresch Quartet
  Benkő Róbert - Kováts Gergő duó
  2016. szeptember 3., szombat 20:00
  MU Színház – Kőrösy József u. 17.
  
  Jegyár: 1800 Ft, elővételben: 1300 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók a MU Színház honlapján, illetve személyesen a MU Színházban.
  
  Dresch Mihály a hazai jazz emblematikus alakja, a magyar népzene és a jazz ötvözésén alapuló, egyéni zenei világot képviselő muzsikus. Tizenhét évesen kezdett el komolyabban muzsikálni, Johnny Griffin játékának hatására választotta hangszerének a szaxofont. Kezdetben elsősorban a klasszikus amerikai fekete jazz, valamint a gospel és a spirituálé iránt érdeklődött. A nyolcvanas évek elejétől kezdve rendszeresen koncertezett neves hazai jazzmuzsikosokkal. Első kvartettjét 1984-ben alapította, melynek a kilencvenes évek közepéig gyakorta változott a felállása, hosszabb-rövidebb ideig tagja volt Grencsó István, Baló István, Benkő Róbert, Geröly Tamás, Lajkó Félix, Kovács Ferenc, Szandai Mátyás, Hock Ernő, Lukács Miklós és Horváth Balázs. A Dresch Quartet a műfaj olyan kimagasló nemzetközi alakjaival dolgozott együtt, mint Archie Shepp John Tchicai, Roscoe Mitchell, Chico Freeman, David Murray, Dewey Redman és Chris Potter.
  
  A zenekar tagjai:
  Dresch Mihály: szaxofon, fuhun
  Baló István: dob
  Lukács Miklós Lukács: cimbalom
  Horváth Balázs: nagybőgő
  
  Benkő Róbert nagybőgős pályája kezdete óta a legérzékenyebb és legprogresszívabb improvizatív zenei irányzatokhoz ragaszkodik. Éveken át a Dresch Quartet tagja volt, játszott Szabados György M.A.K.U.Z. formációjában, és rengeteg egyéb együttesben. Aktuális társa, Kováts Gergő budapesti jazz tanulmányai alatt fokozatosan a free jazz majd a szabad improvizácó felé fordult. Stabil tagja a hazai kicsiny, de kitartó (és növekvő) szabadzenei közösségnek, hangszeres és elektronikus zenészként. Legújabban azon munkálkodik, hogy zenészpartnereivel együtt addig nem tapasztalt területre evezzenek, ezáltal egyre többet megismerve az improvizáció lényegéről.
  
  Fellépők:
  Benkő Róbert: nagybőgő
  Kováts Gergő: szaxofon
  
  Krispel-Kern-Quehenberger trió (A)
  Vár Be Q
  2016. szeptember 3., szombat 20:00
  A38 Hajó Koncertterem – Petőfi híd budai hídfő
  
  Jegyár: 2000 Ft, elővételben: 1500 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón.
  
  Didi Kern és Philipp Quehenberger az osztrák kísérleti színtér két sűrűn foglalkoztatott alakja: az előbbi a Bulbul, a Broken Heart Collector és a Fuckhead „emberi ritmusgépe”, aki szinte bármilyen zenei műfajban otthon van, legyen az noise, rock, technó vagy free jazz. A billentyűs Quehenberger szintén nagyon széles skálán mozog, szólózenészként sötét, súlyos elektronikus zenét gyárt, és energiával teli pszichoaktív fellépéseiről híresült el. A két örökké új utakat kereső zenész állt össze Markus Krispellel, a bécsi szaxofonossal, akinek „kiterjesztett” játékstílusa megpróbálja a végletekig kiaknázni a hangszer minden lehetőségét.
  
  A trió tagjai:
  Markus Krispel: szaxofon
  Didi Kern: dob
  Philipp Quehenberger: billentyűsök
  
  A Vár Be Q (Várallyay Benedek Quartet) zenekar 2015 elején alakult a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium jazz-tanszakos növendékeiből. Főként Várallyay Benedek saját szerzeményeit játsszák közösen kialakított koncepció szerint. Újító és egyben hagyományőrző zenei elképzeléseik által hoznak létre olyan instrumentális zenét, amely érdeklődésre tarthat számot a fiatalabb és idősebb generációk körében egyaránt. Zenéjükben a meghatározó jazzalapot bluesos, funkys és népzenei (magyar és balkáni) hatások szövik át. Céljuk minél több helyre eljutni, és eljuttatni az általuk képviselt minőségi, fogyasztható és értéket képviselő zenét.
  
  A zenekar tagjai:
  Cseke Dániel: szaxofon
  Pál Gábor: basszusgitár
  Várallyay Benedek: gitár
  Zombori Attila: dob
  
  Leimgruber-Demierre-Lehn trió feat. Ajtai Péter (CH/D/H)
  Grencsó István - Dukay Barnabás duó
  2016. szeptember 4., vasárnap 20:00
  MU Színház – Kőrösy József u. 17.
  
  Jegyár: 1800 Ft, elővételben: 1300 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók a MU Színház honlapján, illetve személyesen a MU Színházban.
  
  A svájci-német formációt három improvizátor alkotja. Leimgruber a Quartet Noirral az európai improvizatív zene egyik kulcsfigurája, Demierre elsősorban a hangok térbeli viszonyait kutatja, Lehn pedig az élő elektronikus zene egyik nagy úttörője. A zenészek kiemelt figyelmet szentelnek a térnek, melyben a hangzások megszületnek. Az adott térben rögtönzött zene magán viseli a tér sajátságait, feltárja akusztikai lehetőségeit, mivel ‒ bizonyos értelemben ‒ annak hanglenyomatán és formáján alapszik. Ezúttal a radikális, fiatal generáció egyik fontos alakjával, az A.M.P. alapítójával, Ajtai Péterrel lépnek fel.
  
  
  A zenekar tagjai:
  Urs Leimgruber: szaxofon
  Jacques Demierre: zongora
  Thomas Lehn: analóg szintetizátor
  Ajtai Péter: nagybőgő
  
  Grencsó István ezúttal egy különleges duóval lepi meg az improvizatív zene iránt fogékony közönséget. A közismerten sokoldalú, kísérletező művész ezúttal Dukay Barnabással, hazánk egyik legegyénibb kortárs zeneszerzőjével ad duó-kamarakoncertet. Dukay egészen egyedi zenei világára kompozíciói esetében kimért pontossággal megszerkesztett és eljátszott darabok jellemzők. Ugyanakkor – ennek látszólag teljesen ellentmondva – a valós idejű komponálás, az improvizáció éppen ennyire fontos része munkásságának, hiszen Dukaynál az idő a zene alapeleme, így az azzal történő spontán játék hihetetlenül izgalmas kihívások elé állítja a zeneszerzőt. Természetesen ezek az improvizációk nem a jazz „hagyományos” rendjén alapulnak, s a free-jazz világához sem sorolhatók, hanem az egyes közreműködők saját zenei világával koherens módon minden alkalommal más-más, egészen speciális zenei struktúrákat hoznak létre.
  
  Fellépők:
  Dukay Barnabás: zongora
  Grencsó István: szaxofon
  
  Föllakzoid (CHI); Makrohang, Törzs
  2016. szeptember 5., hétfő 19:30
  
  A38 Hajó Koncertterem – Petőfi híd budai hídfő
  
  Jegyár: 2500 Ft, elővételben: 1900 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón.
  
  A különleges hangzású chilei trió, a Föllakzoid egyfajta „kozmikus” pszichedelikus zenét játszik. Hét éve kezdett együtt játszani három gyerekkori barát a chilei fővárosba, eleinte egyfajta trance produkcióként. Aztán ahogy egyre jobban elmélyültek a zenélésbe, úgy építették be muzsikájukba az Andok ősi zenéjét, a kortárs kísérleteket és alakították ki egyedülálló, gazdagon rétegzett, mégis minimalista stílusukat. Pszichedélia, rock, progresszív törekvések, jazz és folk keveredik a Föllakzoid zenéjében, és kristályosodik ki az együttes tavaly megjelent harmadik nagylemezén.
  
  Tagok:
  Domingo García-Huidobro: gitár
  Juan Pablo Rodrigues: basszusgitár, ének
  Diego Lorca: dob
  
  Az A38 Hajó 2014-es Talentométer tehetségkutatójának győztese a 2013-ban alakult makrohang. Instrumentális zenéjükben különböző műfajokat kevernek, ha mindenképpen be kellene valahogy skatulyázni, a kísérletezős jazz, noise- és postrock érdekes hibridjeként jellemezhetnénk legjobban. Elszállós szférák, techno veretések, tört ütemek, galád kettőnégyek és megkínzott gitárzajok járnak kéz a kézben.
  
  Tagok:
  
  Nagy Gergely: gitár
  Gyányi Marcell: basszusgitár
  Czirják Tamás: dob



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Sting újra Budapesten
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 a dilemma    royal hunt    absent distance    admiral’s arms    indian    destroy the carrot    while heaven wept    goatwhore    frankenstein    we butter the bread with butter    gurszky péter ádám    ion dissonance    nadir    kells    fish!    brutal assault    haemorrhage    horda    téglás zoli    intim torna illegál    refused    h.power    jack black    metsatöll    leander kills  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!