hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
film [filmszemle]  2004. április 2. péntek   10:55
nincsen hozzászólás

szerző: troppauer
Michel Vaillant - Fék Nélkül
Hazai bemutató: 2004. április 8.

  Még ki sem heverhették azt a vasasos motorost, a lóerőszeretőknek máris érkezett egy újabb bőgő masinás megnéznivaló. Ugyanolyan piciny sztorival, pedig az ennek alapjául szolgáló képregény több mint negyven éve íródik, viszont b(pontpontpont)aszott nagy tuninggal. Két valami autós csapat egy kitérdekel a franciákon kívül ralli nemtudommelyik osztályában rivalizál egymással, aztán a végén óriási meglepetésre a címszereplő Vaillantosok nyerik meg a legebb versenyt és nem a másikosok.
  
  Közben pedig szigorúan követve az amerikás előképeket szanaszét kavarognak az események, meg sokszor és látványosan a ralliautók is, a szokásos hóban-sárban-satöbbiben. Azt hiszem bőven törölgethették a homlokukat azok a szerencsétlen kaszkadőrék.
  A forgatókönyv írói viszont nem szakadtak bele a nagy gondolkodásba, legtöbbször elég hihetetlen de legalább jó sablonos fordulatokkal taszajtgatják előre a meséjüket.
  A nagymenő csapat egy rettentő gonoszra vázolt, valójában meg csak egy kis semmitelen ellenféllel ádázkodik végig száz percet, akik tisztességes versenyben amúgy sem tudnák soha, sehol sem legyőzni őket. Ettől aztán az úgyis várható győzelmük értéke még megebb kicsinyül.
  
  A gonoszkák addig persze sokat szabotálnak, sőt még krimiznek is nagyokat, lesz emberrablás és egy gondatlanságból elkövetett ölés is például, de rendőrt még véletlenül sem hívnak soha. Egymás között rendezgelődnek inkább, de ilyen meg nincs.
  Van például olyan, hogy egyszer rajtakapnak valakit, hogy piszkálja a kerekeiket. És gondolják persze, hogy de biztos nem csinált semmi rosszaságot, úgyhogy csak dorgálják egyet szóban, aztán elengedik. Utána meg elszáll a kocsijuk, de akkor már nem keresik fel, hogy bántsák kicsit, mert már közben odébb ment a történet. Vagy amikor kiszabadítják a papájukat az elrablóitól, nem ám szólnának, hogy azért ez már egy kicsit durva volt, simán visszamennek megnyerni a kis versenyüket, ezzel szerezni nekik bosszúból bosszúságot.
  Aztán a leghülyeségebb ilyen mégis a végén lesz, amikor az egyik ellenpilóta túljátszásiból véletlenül meghalasztja az egyik barátjukat. Ő meg büntiből kap egy nagyon nagy pofont, és?
  Lehetne még sorolni bőven a hasonló botorságokat, csak minek?..
  
  Nem az első és valószínűleg nem is az utolsó mozi volt, ahol a franciák ilyen téren túliparkodták a tengerentúli példaképeik eszetlenségét mégis valahogy megint szimpatikusabb a végeredmény, mint ahogy ezek után várhatnánk.
  Egyrészt technikában már jó ideje felérik amazok színvonalát, a korábbi elég fapados akciófilmjeik után végre ők is képesek bármit ugyanolyan látványosan előadni. Biztonsággal mondják fel az akcióleckét, sokszor extrém és nagyon hatásos felvételekkel operálnak. Viszont bátran mernek kísérletezni is, összességében ettől sokkal fantáziadúsabb lesz az egész, mint a tucatilyenekben lenni szokott. Képesek a kötelező pengeéles képeket a legváratlanabb pillanatokban elmaszatolni, szétművészkedni akár, de ezt mégsem azon a manapság divatos szemet bántó módon teszik.
  
  A blődli történet mögött meglepetésszerűen már megint Luc Besson áll, aki egyre pofátlanabbul könnyelműsködik el könyveket a populariti kedvéért, viszont odarak némi szívet is a ráció mellé, amitől valahogy egyből emberibbnek tűnik az egész.
  A szereplőkkel nem nagyon nyúltak bele, de nagyon mellé sem tudtak nálunk jobbára ismeretlen színészek hozzák azt a nem olyan túl sokat, amit várnak tőlük.
  Állítólag kábé négyszáz reklámfilm és egy nagyjáték után Louis-Pascal Couvelaire kapta feladatképpen a rendezést, és végül is megoldotta. Korrekt munka, akik általában szeretik az ilyesmiket, azok valószínűleg élvezni fognak. Gondolom aztán nemsokára kijön DVD-n is, még extrábban, meg majd pc-játékon, mivel ezek a rallisok eléggé menni szoktak. Aztán jövőre pedig megnézzük a folytatást.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
Történelem, társadalom, cukiság – ezek lesznek a JUNO11 Distribution tavaszi filmjei
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 pet needs    necropolis    zechs marquise    horibillies    péterfy bori    shades of grey    solar scream    frontside    fit for an autopsy    kaszás géza    kelet-nyugat    spirit of pink floyd show    keepers of jericho    világgödör    1349    carcass    szesztay dávid    red riding hood    hrutka róbert    retarded fish    vortex    animations    pantera    pokolgép    ana moura  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!