hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
lemezajánló [kislemez]  2016. január 22. péntek   17:27
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
Maeotis: Vérbulcsú


  A folk metal műfajt erősíti itthon a Maeotis nevű zenekar, annak is az epikusabb hangvételű irányvonalát, valóban hazai ízekkel, tehát az ősmagyarok, hunok, avarok időszakának felidézésével. Az Avarok Gyűrűje című korábbi EP-jükhöz volt már szerencsém, ahol a koncepció tetszett, de a profizmus hiánya azért bőven érezhető volt a szerzeményeken. Most itt a folytatás Vérbulcsú címmel, ami talán előrelépést jelenthet.
  
  A felállás változatlan, a zene is halad tovább a megismert úton. A srácok már korábban is ígérték, hogy hagyományosabb hangszerek, színesebb hangszerelés fogja jellemezni az újabb dalokat, ez valóban így is történt. A felvezetéshez például máris dorombot használnak, majd a Vérbulcsú dal is egy könnyed, történetmesélős felütéssel indít. Szépen, észrevétlenül úsznak be a torzított gitárok, majd a hörgős vokállal a keményebb, riffelősebb irány felé megyünk tovább.
  A Horka című szám ismét nyugisan kezd, aztán ebből is egy olyan csata-metalos dal fejlődik ki, amilyennel könnyen le lehet kenyerezni a műfaj kedvelőit. Még súlyosabb, black/death metalos hatások is megjelennek, de azért mindvégig a dallamos gitártémák dominálnak. Újabb dorombos, kántálós átvezetés, majd a Lél kürtje című dal az utolsó a lemezen, amely sztorit Lehel kürtje néven is ismerhetünk. A jellegzetes dallamos gitártémák, blastbeat-ek, hörgős/károgós ének sorakoznak ebben a nótában. Talán itt a leginkább magával ragadó a dallamvezetés, kicsit talán az Amon Amarth szelleme sejlik fel.
  
  Ami komolyabb problémám az anyaggal, az az ének rendkívül gyenge kivitelezése. Mind a dallamos, mind a kántálós, de még a hörgős ének is hallhatóan képzetlen és bántóan hamis. Ez már önmagában sajnos nagyon rányomja a bélyegét a lemezre. A dobhangzás (ami emlékeim szerint a korábbi lemezen sem szólt túl jól) továbbra is idegen testként hat, különösen a sűrű blastbeat-ek esetén. Az összképnek amolyan lágyan egymásba simulónak, együtt lüktetőnek kellene lennie, de a keverés valahogy nem lett az igazi.
  Úgy érzem, a srácoknak kellene egy külső fül, amely segít olyanná formálni az egyébként használható és a választott stílushoz abszolút passzoló ötleteket, hogy valóban magával ragadó tudjon lenni a végeredmény. A maximalizmusra törekvés hiányzik, noha tudom, hogy ez rengeteg, a srácokon kívül álló tényezőn is múlik. Akárhogy is nézzük, ha valaki eljut addig, hogy lemezt jelentet meg, onnantól kinyílt a világ, és bizony állni kell az összehasonlítást bárkivel, a legprofibb, legjobban szóló produkciókkal is. Ezt nevezik piacgazdaságnak. Ugyan nekem mindenképp szimpatikus a csapat, de a haverok általi vállveregetéseknél több kell ahhoz, hogy mindent ki tudjanak hozni magukból, amire ez a fajta zene potenciálisan hivatott lenne. Az út jó, a színesebb hangszerelés sokat hozzátett a zenéhez, de van még hová fejlődni.
  
  
  Felállás:
  Somoskői Viktor: ének, gitár, basszusgitár
  Forró Szabolcs: gitár, vokál
  Tóth Csaba: gitár
  Mohácsi Zsolt: dob
  
  Maeotis: Vérbulcsú
  1. Vérbulcsú
  2. A Horka
  3. Lél Kürtje



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. március 22.
Sari Schorr Budapesten
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
2024. március 23.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
 kiemelt 
Crypta: brazil death metal démonok csapnak le a Barba Negrára áprilisban
  
Második lemezét mutatja be április 12-én Budapesten a Crypta

Március végén érkezik az U.D.O.
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 saint vitus    vodku    arany    system of a down    pete doherty    atreyu    carson coma    esazlesa    stam1na    instant    wings of love    another way    metal blade    kasabian     ulver    jimmy page    fleshgod apocalypse    tom stormy trio    noah & the whale    lost dreams    korzus    gazember lászló    crusted    dave lombardo    crossholder  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!