hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2015. szeptember 8. kedd   17:01
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Bea1991 (NL); morningdeer Liveurope
2015. október 5., hétfő, A38

  Két, egészen különleges énekesnő, mindketten az intim, személyes hálószobapop és az elektronika határvidékéről. A rejtélyes holland díva, Bea1991, akinek füstös artpopja elbűvölte a Vice vagy a Guardian kritikusait is, illetve Dányi Krisztina, azaz morningdeer, aki idén jelentette harmadik nagylemezét.
  
  Beáról, vagy ahogy magát nevezi, Bea1991-ről a művésznevébe foglalt születési évén kívül nem sokat lehet tudni. A 23 éves dalszerző-énekesnő gondosan homályba borítja életrajzi adatait, csak annyi biztos, hogy Amszterdamban él. Valósággal a semmiből robbant be első EP-jével, és a fantasztikus atmoszférájú, az elektronikát, art-popot, smooth jazzt, triphopot egészen egyedi módon ötvöző Breadwinner előtt leborultak a legmenőbb magazinok. A Dazed, a Fader, a Vice (pontosabban a Noisey) euforikus kritikákban ünnepelték „Amszterdam új hangját”. Tegyük, hozzá, Bea teljesen megérdemli a hájpot: nagyon kevés ilyen tudatos, okos, mégis érzéki produkció létezik manapság.
  
  Bea hangjáról és hangvételéről eszünkbe juthat Sade, zenéjében ott bujkál valahol a nyolcvanas évek smooth jazzpopja. Ugyanakkor van az egész jelenségben valami naiv kislányosság, a művésznő Tumblrjét elborítják a nyuszik, animált vizslák, béna animgifek és homályos, szinte tárgynélküli amatőrfotók. Ezzel együtt Bea időnként bepróbálkozik a szexistennő imidzzsel, testhez tapadó húsdresszben vagy fehér frottírtörülközők között elomló femme fatale-ként fotóztatva magát.
  
  ”Nem segít, ha kategorizálsz, a címkék félrevezetnek” - mondja egy interjúban, pedig sokan (az említett magazinok) úgy ünneplik, mint a korszellem megtestesítőjét. Bea pont attól zseniális, hogy 23 évesen pontosan tudja, mit akar, elképesztően érett anyagokat jelentet meg, és magabiztosan játszik imidzsével, anélkül, hogy gigantikus, amerikai típusú PR-gépezet lenne mögötte. Nem véletelen, hogy elég hamar megtalálta igazi szellemi-művészi társát a hozzá hasonlóan autonóm Dev Hynes, azaz Blood Orange személyében - tényleg az ő attitűdje és zenéje áll a legközelebb Beáéhoz. Hynes több interjújában az egekig magasztalja Beát, aki egyébként a következő Blood Orange-lemezen is közreműködik.
  
  Dányi Krisztina dalszerző-énekesnő 2010-ben kezdett morningdeer név alatt felvételeket készíteni. Az art-rock, barokk pop és lo-fi zajzene határmezsgyéjén mozgó első albuma, a Days 2011-ben jelent meg.
  
  Makrohangból ismert Nagy Gergő, valamint Godzsák Dávid közreműködésével. Új számai leginkább St. Vincent, Regina Spektor, a korai CocoRosie vagy a Hálószobaprojektjét négytagú együttessé alakítva rövid, ám annál sikeresebb koncertsorozattal lépett élőben a közönség elé, 2012 nyarán viszont már fel is oszlatta kvartettjét, és új hangzáson kezdett dolgozni. Ennek eredménye a Concert on a Twig című lemez, amely 2013 nyarán jelent meg Japánban, Nagy-Britanniában és Amerikában a Whereabout Records gondozásában.
  
  Az első kettőhöz hasonlóan Krisztina a 2015 májusában megjelent harmadik lemezét, a poposabb, de még mindig bátran kísérletező, elektronikával erősen átitatott Blue for B-t is egymaga alkotta, némi produceri segítséggel: a Radiohead hangulatait juttathatják eszünkbe. Ezzel együtt megújult koncertzenekara is, és A38-as fellépése igazán különleges élmény lesz majd.
  
  A zenekar tagjai
  Dányi Krisztina: ének, gitár
  Bolcsó Bálint: elektronika
  Gyányi Marcell: basszusgitár
  Halmos András: ütőhangszerek
  
  Lemezek
  Days, 2011
  Concert on a Twig, 2013
  Blue for B, 2015
  
  Jegyár: 1900 Ft, elővételben: 1500 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó helyszín: 

A38 Hajó - Budapest

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Sting újra Budapesten
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
Sting Budapesten- Egy újabb felejthetetlen koncert a Budapest Arénában
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 koós réka    flogging molly    bródy jános    incantation    bridge & tunnel    vader    wilhelm scream    morning star     sam worthington    shakespeare    nyughatatlan    black blitz    talizman´s    warfect    tesla    life of pi    cowboyok és űrlények    dodheimsgard    metalmania    pacino    taking dawn    frankenstein    hobo blues band    the dead lay waiting    bohemian betyars  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!