hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
film [filmszemle]  2004. február 25. szerda   14:54
nincsen hozzászólás

szerző: imeta
Az utolsó szamuráj (The Last Samurai)
Hazai bemutató: 2004. február 26.

  A film 154 perce alatt többször eszembe jutott Kevin Costner hasonló témájú, hosszúra nyúlt eposza, a Farkasokkal táncoló. A két film közötti rokonság (sajnos?) nem merül ki abban, hogy azonos történelmi idősíkon játszódik.
  
  Az amerikai polgárháború után, 1865 körül Nathan Algren százados (Tom Cruise) a számára teljesen ismeretlen Japánba utazik, a császár hadseregének egyik kiképzőtisztjeként. Jelenlétének egyetlen célja, hogy leverjen egy lázadó csoportot, akik nem hajlandók követni a fiatal császár nyugat felé nyitó politikáját. A lázadók vezére, Katsumoto (Ken Watanabe), a császár tanítója volt, a szamurájok évszázados szabályai szerint él és harcol. Első csatájuk végzetesnek bizonyul: a felkészületlen hadsereget szétkergetik a szamurájok, a századost pedig magukkal viszik, a hegyek közé.
  
  A tél beköszöntével járhatatlanná válnak a faluba vezető utak, így Algren kényszerből ugyan, de egyre közelebb kerül hozzájuk, megismeri kultúrájukat, harcmodorukat, szellemiségüket. S amint az a filmben elhangzik: bár teljesen megérteni nem tudja a világukat, megragadja a helyből áradó szellemi erő.
  
  A velük tőlőtt idő után képtelen visszatérni a hadseregbe, Katsumoto mellé áll, és a szamurájokkal indul harcba a nyugati világgal, és egész addigi életével szemben. Idő közben naplót vezet, kigyógyul az alkoholizmusból, szerelmes lesz és mindenkit túlél.
  Mi más is kellene egy újabb, hollywoodi hőseposzhoz, és Tom Cruise felemelkedéséhez?
  
   Úgy tűnik, Edward Zwick rendező mindent egyetlen filmbe akart sűríteni, történelmet, régi mítoszokat, erkölcsi tanulságot, és látványos harci jeleneteket. 154 perc alatt vannak olyan pillanatok, mikor sikerül is neki.
  
  Vitathatatlan a film hangulata, a csodálatosan fényképezett tájak, a színben tobzódó képek visszarepítik a nézőt az 1800-as évek Japánjába. Akárcsak a keleti kultúra precíz megjelenítése, tárgyaiban, viseletében, szokásaiban. Bár, manapság a korhűség szinte alapvető elvárás.
  
  Tom Cruise karaktere is kellemes meglepetést okoz, legalább is a film első felében. A Különvélemény, vagy az MI féle sorozat-akciófilmek után úgy tűnik, ki akart bújni a sematikus jóképű amerikai szerepkörből. Szinte üdítő negatív szerepkörben látni, még akkor is, ha tudjuk, hogy a végére úgyis megváltozik.
  
  Sajnos a jó kezdés után jelenléte szinte ránő a mozira, és a film közepétől már semmi olyasmit nem kapunk, amit ne láttunk volna ezerszer a jó öreg nindzsa filmekben: a főhős megtanul kardot forgatni, verekedni, meditálni és jövőbe látni, hogy végül mindenkin bosszút álljon.
  
  Az utolsó fél óra sajnálatomra teljes vásznú giccsbe fullad, (lásd. Braveheart, Hazafi, Pearl Harbor stb.) ami tökéletesen példázza, mennyire képtelenek szakítani Amerikában a profitközpontú gondolkodásmóddal.
  
  A befejezés számomra magával rántotta a filmet, minden addigi értékével és pozitívumával együtt a süllyesztőbe. (éppen, mikor kezdtem megbocsátani azt az óriási szemkápráztatást, miszerint is Tom Cruise képes egyetlen tél alatt szamurájjá képezni magát, és megérteni a busido lényegét, miközben oly földi halandóknak, mint nekem, öt hónap alatt sem sikerült egy szabályos gurulást megvalósítani aikidon.)
  
  A film azért élvezhető, és sikeres, hiszen minden korosztály megtalálja benne azt, amire vágyik. Csodaszép tájak, egy csipetnyi romantika, látványos harci jelenetek, elguruló fejek emelik meg adrenalin szintünket, feltűnnek régi barátaink, a fekete ruhás lopakodók (nindzsák), és mindezek alatt Hans Zimmer talán egyik legkiforrottabb zenei aláfestését élvezhetjük. (Gladiator, Pearl Harbor, Az őrület határán)
  
  Ám ha választanom kéne, bár nem a kedvencem, inkább Kevin Costner-re voksolnék. Meg a farkasára. Hitelesebb. És ami fontosabb, hihetőbb.
  
  Szereplők: Ken Watanabe, Tom Cruise, Billy Connolly, Koyuki, Timothy Spall, Tony Goldwyn
  Írta: Edward Zwick, John Logan, Marshall Herskovitz
  Rendezte: Edward Zwick



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

The Last Samurai

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
Történelem, társadalom, cukiság – ezek lesznek a JUNO11 Distribution tavaszi filmjei
Egy hónap múlva kezdődik a 14. Frankofón Filmnapok
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 scary face    nibutra    junkies    fegyelmező részleg    gama bomb    starset    crazy town    smash into pieces    bécs    rise and fall    royal flush    dimmu borgir    biffy clyro    when death comes    a dog called ego    kate nash    dave mustaine    mary elizabeth winstead    turisas    loch vostok    lgt    tőzsdecápák    mercenary    villámtolvaj    needless  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!