hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2015. február 24. kedd   18:04
nincsen hozzászólás

szerző: Concerto
Ensiferum: új lemezzel tér vissza a finn folk metal csapat
2015. március 15., vasárnap 18h, Club 202



  One Man Army címen adta ki a korábbiaknál természetesebb hangzással, analóg eszközökkel rögzített új stúdióalbumát az Ensiferum. A lemez borítóját Havancsák Gyula készítette. A tavasszal induló turné állomásai között Budapest is szerepel: a finnek március 15-én játszanak a Club 202 színpadán, az Insomnium és az Omnium Gatherum társaságában.
  
  Az Ensiferum (latinul kardhordozó) immár két évtizede képviseli az epikus hangvételű, népzenei hatásokkal beoltott death metal zenét a heavy metal színtéren. Az együttes 1995-ben, trióként alakult Markus Toivonen gitáros vezetésével, jelenleg pedig többek között az October Falls, a Rapture, a Norther, a Barathrum és a Sinergy egykori és jelenlegi tagjaiból áll. Több jól sikerült demo után 2000-ben jelent meg a zenekar nevét viselő debütáló albumuk, mely az akkoriban javában zajló viking metal mozgalom egyik fontos lemeze lett.
  
  Az együttes a kezdetektől hangsúlyt fektetett arra, hogy konzisztens és átütő keverékké olvassza össze a fémes gitárhangzást különböző finn népzenei hangszerek, így a cimbalomszerű kantele, a duda, a bodhrán nevű kézidob és a tekerőlanthoz hasonló nyckelharpa hangjával. Ezt a keveréket az énekes-gitáros Petri Lindroos vészjósló hörgésének és Sami Hinkka basszusgitáros énekbetéteinek párosa teszik teljessé.
  
  Az elmúlt években az Ensiferum sikereinek csúcsára ért, hiszen a világ szinte minden szegletébe eljutott: Európa és Észak-Amerika mellett Ausztrália, Dél-Afrika, Kína, Latin-Amerika is felkerült a turnék során sikeresen meghódított régiók közé. Nemrég csatlakoztak a Metal Blade kiadóhoz, melynek gondozásában február 24-én jelenik meg hatodik, One Man Army című új lemezük. Az elsősorban analóg eszközökkel rögzített album felvételei 2014 őszén zajlottak Anssi Kippo producer (Children Of Bodom, Impaled Nazarene, Entwined) közreműködésével, Finnországban.
  
  
  
  Sami Hinkka így nyilatkozott a lemezkészítés folyamatáról: „A zeneszerző időszak elhúzódott, ahogy az lenni szokott. Ilyenkor minden akkordot és hangjegyet jól átrágunk, mielőtt véglegesítenénk, hogy biztosak legyünk a jó eredményben. A lemezre felkerülő dalok számát igyekeztünk kordában tartani, és körültekintően összeválogatni a használni kívánt hangszereket. A munka tehát hosszú volt és kemény, de cserébe felejthetetlen pillanatokkal, élményekkel lettünk gazdagabbak. Az analóg felvételnek köszönhetően a hangszerek mindegyike ténylegesen meg lett szólaltatva, és a lemezen is úgy hallatszik, ahogy a valóságban, vagyis a hangzás nincs módosítva, effektezve. Természetesen használtunk számítógépeket is a munka során, de amit lehetett, azt analóg eszközökkel oldottuk meg. Ennek köszönhetően a hallgató jobb hangzást és természetesebb élményt kap, ami szerintünk sok metal albumról hiányzik manapság. A lemez olyan hatást kelt, mintha élőben hallanánk a zenekart játszani, és azt gondolom, hogy maga a zene is bölcsen és magas szinten lett megkomponálva, így igazán büszkék vagyunk rá.”
  
  A lemez külalakját tekintve is új szintre lép: a zenekar az Annihilator, a Tyr, az Elvenking és a Statovarius borítói kapcsán jól ismert magyar tervezőt, Havancsák Gyulát kérte fel az Ensiferum a One Man Army grafikai arculatának megtervezésére. Hinkka véleménye szerint Gyula fantasztikus munkát végzett: „Nem is lehetnénk elégedettebbek az eredménnyel. Hálásak vagyunk Gyulának a rengeteg türelemért, amellyel bevont minket a munkába, most először igazán részesei lehettünk az alkotómunkának.
  
  Az albumhoz kapcsolódóan a zenekar egy különleges, Suomi Warmetal címre keresztelt EP-t is közreadott, melyen négy feldolgozás hallható: a Barathrum Warmetal, az Iron Maiden Wrathchild, a Uriah Heep Lady In Black és a Judas Priest Breaking The Law című dalának egy-egy átírt változata. Az albummal kapcsolatos összes információt, és a megrendelhető pólók és lemezváltozatok listáját megtaláljuk a oldalon.
  
  A hamarosan induló turné Európát és az Egyesült Államokat is érinti – Budapestre március 15-én érkezik a csapat, méghozzá két, már jól ismert és kipróbált finn banda kíséretében. Az Omnium Gatherum nyitását követően az Insomnium lesz hallható, ők a Shadows Of The Dying Sun című tavaly megjelent albumukat mutatják be. A turnén Ville Friman helyett Kari Olli játszik majd gitáron – a csapat While We Sleep című dalához készült videó itt látható:
  
  
  
  a Concerto Music bemutatja: One Man Army Tour 2015
  2015. március 15., vasárnap 18 óra
  Budapest, Club 202
  Ensferum, Insomnium, Omnium Gatherum koncertek
  Belépő: 4500 Ft, a koncert napján 5500 Ft.
  
  Jegyek kaphatók a Ticketportal és a Ticket Expressz hálózatában,a CD Pince, Hammer Zenebarlang, Headbanger üzletekben, valamint a Club 202-ben és www.concerto.hu oldalon.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó helyszín: 

Club 202 - Budapest

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
Dan Patlansky Budapesten
Új dallal jelentkezett az Esti Kornél - Semmi se ment meg minket egymástól
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Megint Budapesten koncertezik Sting
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 cate blanchett    csak szexre kellesz    prostitute disfigurement    dead poet society    into darkness    amott    robert downey jr.    sorsügynökség    james lomenzo    kobra and the lotus    smici     adam sandler    tv manci    war-head    barack obama    vam design center    heights    bono    wagner    szakcsi    fran palermo    rosie huntington-whiteley    indiana jones    killchain    tündértantra  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!