hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2014. december 3. szerda   19:00
nincsen hozzászólás

szerző: Barna
Dark Tranquillity, Amoral, Acyl, Lehmann
2014. november 16., Budapest, Dürer Kert

  A zsúfolt novemberi koncertdömpingben a melodikus death metal hívei is találhattak magunknak várt eseményt, ugyanis a svéd Dark Tranquillity három év után látogatott el ismét hazánkba. A Dürer Kertben megrendezett koncerten három előzenekar tette még tiszteletét a színpadon, amelyek közül a finn Amoral a legismertebb, de a francia Acyl és az olasz Lehmann szintén rászolgált a nézők figyelmére.
  
  Sajnos a korai kezdés miatt teljesen lemaradtam a heavy metalos Lehmann produkciójáról és az orientális elemekkel vastagon tűzdelt Acyl előadásából sem láttam sokat. Az Amoral meglehetősen hosszú koncertjét viszont teljes egészében végig tudtam már követni, bár meglehetősen ambivalens érzéseim voltak a finnek koncertjével kapcsolatban. Az 1997 óta zenélő brigád már több műfajváltozáson átesett, a kezdeti technikás death metal-ból a death/thrash-en át eljutottak a power metalig. Még láttam őket a kezdeti időkben az azóta sajnos feloszlott Dismember előbandájaként és meg kell hogy mondjam, sokkal jobban állt nekik a komplex death metalos zajongás. 2008 óta az énekesük egy zenei tehetségkutatóban feltűnt srác, Ari Koivunen, akinek a dallamos énekhangja alapvetően határozza meg a zenét. Persze el kell fogadni, hogy minden és mindenki változik, de ez a koncert akkor is kissé skizofrén érzést keltett a picit régebbi, hörgősebb és zúzósabb nóták, valamint a színtiszta power metal szerzemények különbözőségéből adódóan. Olyan volt, mintha két különböző banda játszott volna a színpadon. Ettől függetlenül a produkció profi volt, a zenei és vokális teljesítményt illetően nem érhette panasz az Amoral-t. Ugyan én a végére már untam picit a majdnem egy óra hosszúságúra nyúló, több sablonos témával is megterhelt műsort, a rajongók kitartóan lelkesedtek értük a színpad előtt.
  
  A Dark Tranquillity a melodikus death metal egyik meghatározó bandája, szignifikáns szerepük volt a még mindig sokak által kedvelt stílus megalakulásánál. A Construct című tízedik albumuk 2013-ban jelent meg, és még ezen lemez turnéjával jutottak el hozzánk. Már többször jártak nálunk Mikael Stanne-ék és mindig megbízható koncerttel ajándékozták meg a közönséget. Most sem kellett csalódniuk a jelenlévőknek, sőt a háttérvásznon pörgő folyamatos vetítés még egy nagy hangulati pluszt is adott az aktuális fellépésüknek. A körülmények is dobtak az élvezeti értéken, a kitűnő hangzástól kezdve az odaadó, nagy számban jelenlévő közönségig. Pár szám után már egy össznépi örömünnep alakult ki a Dürer Kert nagytermében, gyakorlatilag minden szám között skandálással és vastapssal. A muzsikusokon is látszott, hogy különösen jól esik nekik a kirobbanó fogadtatás, így még nagyobb intenzitással zúzták el a dallamos death metal szerzeményeiket. Különösen Mikael-en látszott a meghatottság, aki a vokálok mellett ezúttal is remekül látta el frontemberi teendőit. A többi muzsikus is magabiztosan teljesített, hiba nélkül adták elő a fogós nótákat. A setlist-re sem lehetett panasz, a Construct öt száma (Endtime Hearts, State Of Trust, The Science Of Noise, The Silence In Between, Uniformity) mellett bőven hangzottak el régebbi szerzemények is, olyan slágerekkel feldobva a programot, mint a Final Resistance, a Treason Wall és a címadó a Damage Done lemezről, a The Wonders At Your Feet a Haven-ről, vagy a ThereIn a Projector-ról. Emellett a 2007-ben kiadott Fiction című albumról is bőven játszottak, innen szintén öt nóta került elő, közöttük az együtténeklős The Mundane And The Magic-el és a fellépést záró Misery´s Crown-al.
  
  A főzenekar színvonalas előadása mellett az előbandák is kitettek magukért, tehát egy kellemes vasárnap esti koncertélménnyel gazdagodhatott minden jelenlévő melodikus death metal rajongó. A Dark Tranquillity egy megbízható koncertbanda, a legközelebbi alkalommal is érdemes lesz ellátogatni a fellépésükre.


Kulcsszavak:
  dark tranquillity     amoral     acyl     lehmann 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

A Dark Tranquillity weboldala

 kapcsolódó helyszín: 

Dürer Kert - Budapest

 kapcsolódó szervező: 

Concerto Music

 kapcsolódó cikkek: 

A Moonspell és a Wolfheart társaságában jön hozzánk a Dark Tranquillity

Amorphis, Eluveitie, Dark Tranquillity, Nailed To Obscurity

Amorphis, Eluveitie, Dark Tranquillity, Nailed To Obscurity a Barba Negra Red Stage-en

Dark Tranquillity, Ensiferum

Ütős vendégzenekarokkal érkezik vasárnap az Ensiferum és a Dark Tranquillity
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
Slaughter To Prevail
Delain, Illumishade
Beast In Black, Gloryhammer
Az indie rock királyai, a The Sherlocks és a DOTE a Dürer kertben
 kapcsolódó fotók: 

DARK TRANQUILLITY - 2014. november 16. Dürer kert - Uniformity Tour 2014

AMORAL - 2014. november 16. Dürer kert - Uniformity Tour 2014

ACYL - 2014. november 16. Dürer kert - Uniformity Tour 2014
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 thornwill    story of the year    dereng    oranssi pazuzu    európai unió    new seed 55    prometheus    víg mihály    the big bunny hall swinger club    emi    paul    clash of  the titans    steve lukather    amputated    crystal fighters    exodus    after crying    hó márton    sleep    counterparts    insane    tóth vera    crosswind    solar scream    blood sweat and tears  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!