hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2014. szeptember 11. csütörtök   08:42
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
The Haunted: Exit Wounds


  Érdekes időket él át a göteborgi metal egyik meghatározó csapata, a The Haunted. A tagság révén akár a stílusteremtő At The Gates utódjának is nevezhető banda ugyancsak sokat tett az ún. göteborgi metal műfajának továbbéltetéséért, eleinte jobb, később egyre furcsább lemezekkel bombázták a hallgatóságot. A gyógyszer a legutóbbi Unseen albumnál gurult el végérvényesen, amit már egyenesen az (egykori?) rajongók elleni támadásként lehetett értékelni.
  Ez a 2011-es lemez a maga mézes-mázos, szirupos, alternatív-pop-grunge-stoner-es szenvedésével szembeköpött mindent, amit a The Haunted képviselt, nem csoda a rajongótábor kiakadása. Nem titok, hogy az ugyancsak meglehetősen furcsa személyiségű Peter Dolving énekes nyakig benne volt ebben az új irányvonalban. Annak rendje és módja szerint ki is alakultak a törésvonalak, aminek az lett az eredménye, hogy Doving és a fele banda, köztük Anders Björler gitáros leléptek a kötelékből. Így az a furcsa helyzet állt elő, hogy a The Haunted törzsét jelentő Björler tesók közül Anders kilépett, Jonas pedig maradt. Ráadásul eddigre – csak hogy fokozzuk a bonyodalmakat – újból mocorogni kezdett az At The Gates, amiben mindketten érintettek, így a The Haunted továbbéléséért nem sokan adtak volna egy lyukas garast...
  Jonas Björler-ék azonban váltig állították, hogy nem kell a The Haunted-ot temetni, és úgy tűnik, mégis igazuk volt. A tagságban maradt Patrik Jensen gitáros mellé hosszas titkolózás után megérkezett Ola Englund gitáros, Adrian Erlandsson dobos (aki a vicc kedvéért szintén szerepel az egyre aktívabb At The Gates-ben is), énekesként pedig visszajött a 2000-es évek fordulóján már pár évet itt töltő Marco Aro. Aro visszacsábítása a lehető legkézenfekvőbb választás volt a csapat részéről, szerintem a rajongóknak sincs ezzel semmi bajuk. A vele készült One Kill Wonder album sem őmiatta kapott meglehetősen vegyes fogadtatást annak idején, a The Haunted Made Me Do It lemez pedig egyenesen a banda történetének csúcsalkotásának számít.
  
  Szóval egy egész jó felállásnak tűnik az újraformálódott The Haunted, az új lemezt pedig azért várta mindenki összeszűkült gyomorral, mert most ugrik a majom a vízbe – vajon folytatódik az előző korong elborult irányvonala, vagy Marco Aro-val újra erőre kap a The Haunted? Az érdeklődők megnyugtatásaként előzetesen kijelenthetem: szerencsére az utóbbiról van szó.
  
  Most már megnyugodva olvashatsz tovább.
  
  Az Exit Wounds album nagyjából onnan folytatja, ahol Marco Aro-val annak idején 2003-ban, a One Kill Wonder idején abbahagyta a banda. És ez most, ebben a kontextusban pozitívumot jelent! Ugyanis most végre azt halljuk egy The Haunted lemezen, amit mindig is hallani akartunk. Nyers, agresszív, arcba mászó, üvöltős, húzós thrash-es és jellegzetesen göteborgi melódiákkal felvértezett, igazán harapós zene 14 tételben (ha a bónuszokat nem számítjuk). Vagyis minden olyan benne van, amit az Unseen-ből hiányoltunk, és semmi olyan nincs benne, amiért az Unseen-t utáltuk. Innentől komolyabb probléma már tényleg nem merülhet fel az Exit Wounds-zal kapcsolatban.
  Igazából csak egyetlen kritikai megjegyzés érheti a korongot, hogy kissé egybefolyik a dalgyűjtemény. A 317 című intro után elkezdenek zúzni a Cutting Teeth dallal és a Ghost In The Machine (avagy a The Manifestation) nótával befejezik. Időközben azért több minden történik, sok a jó svédes gitártéma, vannak köztük egész jól eltaláltak is. Egy kisebb gitárszóló a My Salvation-nél elröppen, de a 4-es számú Psychonaut-ig kell várni, amíg komolyabban kidolgozott szólókra lelünk. A Trend Killer-ben van egy jó adag hardcore-os, Hatebreed-es vonás, de még a Testament-es Chuck Billy is megszólal (bömböl). Az All I Have nótában pedig a Pantera lenyomata található meg. A 9-es sorszámú Temptation-ben hallhatunk először kicsit érzelmesebb éneket (dallamosnak azért túlzás lenne nevezni). Az egyenletes szint miatt a dalokról túl sok mindent nem lehet elmondani, azt a fajta modern thrash metalt halljuk az egész lemez folyamán, jó pár dallamosabb, göteborgos ízű témával egybegyúrva, ami a hasonló ívású svéd bandákat is jellemzi, mint a Carnal Forge vagy a Darkane.
  
  Az igazán meggyőző az lenne, ha folyamatosan burjánoznának a rögtön visszaidézhető, karakteres momentumok. És ugyancsak igaz az, hogy örülünk Marco Aro-nak, aki a visszaterelte a The Haunted-ot a tőlük megszokott agresszív irányba, viszont azért meglehetősen egysíkú hang az övé. Dolving ugyan jóval sokszínűbben használta a hangját, nála megvolt ez a karakter, de most 2014-ben mégis jobban tudok lelkesedni a nagydarab, vöröslő fejjel üvöltő kopasz fickóért, mint az elvont, torzonborz művészlélekért.
  Pozitív meglepetés lett tehát az Exit Wounds. A The Haunted visszatalált arra az útra, amiért szerettük őket. A dalokban végre ismét megvan a nyers erő és a dinamika, és bár maximálisan élvezhető a korong, igazán lelkesedni maximum azok fognak érte, akik még nem igazán hallottak korábban efféle zenét. Kicsit több izgalomra, kiemelkedő momentumra lett volna csak szükség. Vicces, hogy ilyet fogok most mondani, de erről a lemezről visszatekintve az Unseen vagy a még korábbi The Dead Eye ellenben pont izgalmasnak, változatos megoldásokban bővelkedőnek látszanak. Csak épp annyi van, hogy ettől még az Unseen rossz marad, az Exit Wounds pedig jó.
  
  
  Felállás:
  Marco Aro: ének
  Patrik Jensen: gitár
  Ola Englund: gitár
  Jonas Björler: basszusgitár
  Adrian Erlandsson: dob
  
  The Haunted: Exit Wounds
  01. 317
  02. Cutting Teeth
  03. My Salvation
  04. Psychonaut
  05. Eye Of The Storm
  06. Trend Killer
  07. Time (Will Not Heal)
  08. All I Have
  09. Temptation
  10. My Enemy
  11. Kill The Light
  12. This War
  13. Infiltrator
  14. Ghost In The Machine
  15. As The Poison Sets In (Mediabook Edition Bonus)
  16. The Manifestation (Mediabook Edition Bonus)
  



Kulcsszavak:
  the haunted 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó cikkek: 

At The Gates: Patrik Jensen-nel (The Haunted) léptek fel Wacken-en

Itt egy új The Haunted dal

The Haunted: még idén jön a folytatás

Újra lesz The Haunted?

Metalcamp 2012

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
Sabaton: The Last Stand
Roar: Délibáb demo
Borbély Mihály: Polygon - Theodosii Spassov, Lukács Miklós, Dés András
Begotten Silence: Faces Of Suffering
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 hecate enthroned    megadeth    gifts from enola    the tartuffe plan    aranyember fesztivál    hammer of gods    christina aguilera    funeral for a friend    world war z    the moon and the nightspirit    symphony x    structures (can)    think again    the sisters of mercy    diablo swing orchestra    useme    papa roach    parov stelar    deák bill    maradandó károsodás    kill with hate    the man-eating tree    dave gahan    status quo    myles kennedy  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!