hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
kultúra [program]  2014. augusztus 28. csütörtök   18:15
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Bridging Europe – Európai Hidak művészeti fesztivál
A Müpa és a BFZ Budapestre hozza a német kultúrát

  A Művészetek Palotája (Müpa) és a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) másodszor rendezi meg közösen a Bridging Europe - Európai Hidak művészeti fesztivált szeptember 10. és 16. között. Ezúttal a német kultúra kerül reflektorfénybe. Egy fesztivál, ahol egyszerre találkozhat Brahms és Tony Lakatos zenéjével.
  
  ”Az európai kultúra ereje mindig az itt élő népek együtt élésének és együtt alkotásának egymásra hatásából táplálkozott. Ahhoz, hogy ezen tradíciók alapján kultúránk újraszülessen, párbeszédet kell folytatnunk, találkoznunk kell egymással. Erről szól a Bridging Europe – Európai Hidak fesztivál.” (Káel Csaba)
   „Ez a fesztivál nagyon fontos, és Európa is nagyon fontos. Nem úgy van az, hogy csatlakozunk egy családhoz, és akkor minden rendben lesz, hanem meg kell ismerni egymást. Meg kell szeretni egymást. Ezért döntöttünk úgy, hogy minden évben bemutatjuk egy-egy európai ország kultúráját.” (Fischer Iván)
  
  A Bridging Europe – Európai Hidak művészeti fesztivál idén is izgalmas és sokszínű programmal jelentkezik. A Müpa és a BFZ minden évben más-más, jelentős zenei hagyományokkal rendelkező európai ország kultúráját mutatja be, elsősorban a zene műfaján keresztül. A fesztivál célja, hogy nyitottabbak legyünk egymás iránt, megismerjük és megszeressük egymás sokszínű kultúráját. Az európai párbeszéd elindításához pedig a legszebb nyelv a művészetek nyelve.
  
  A tavaly nagy sikerrel debütált, Csehországra fókuszáló fesztivál után idén szeptember 10. és 16. között a német kultúra kerül a középpontba. A közönség így népszerű vagy éppen kevésbé ismert produkciókat is hallhat Muffattól Brahmson és Weillen át a kortárs zene reprezentánsaiig. Az Európai Hidak fesztiválon a Budapesti Fesztiválzenekar Fischer Iván vezényletével több Brahms-koncertet is ad. A programsorozatban emellett élőben hallható majd Tony Lakatos, Michael Wollny, illetve Nils Wogram és a Nostalgia Trio is.
  
  Bár a híd minden évben más ország kultúrájához vezeti el a fesztivál közönségét, az állandó pillérek egyike egy nemzetközi konferencia, amelynek idei tematikáját a határnyitás 25. évfordulója adja. A kerekasztal-beszélgetés fókusza a történelmi esemény német-magyar gazdasági és kulturális kapcsolatokra gyakorolt hatása lesz. Az összesen 15 programból álló Európai Hidak fesztivált 11 zenei produkció, két szabadtéri, ingyenes filmvetítés, valamint egy német-magyar irodalmi sanzonest is színesíti.
  
  Az Európai Hidak- Bridging Europe programja:
  
  Szeptember 10.:
  Weill-Hauptmann-Brecht: Aki igent mond
  
  Kurt Weill és Bertolt Brecht iskolaoperája a reformpedagógia szellemét tükrözi: a cél az együttes zenélés és színjátszás révén a közösségi élmény és a zenei nevelés összekapcsolása, egyszersmind egy újfajta zenés színházi gondolkodás terjesztése. A kérdés: helyesen döntünk-e, ha gondolkodás nélkül, saját sorsunkért nem vállalva a felelősséget, vakon mondunk igent olyan helyzetben, amikor más választásunk is lehetne.
  
  Szeptember 11.
  A BFZ német kortárs estje
  
  A vakmerő zenerajongóknak ezen a koncerten újszerű élményben lehet részük. A kortárs esten a nézőtér üresen áll majd, hiszen a közönség is a színpadon ülve, a zenészek közvetlen közelében élvezheti a muzsikát. A program fényét Sonia Wieder-Atherton csellóművész emeli.
  
  Szeptember 12.
  A BFZ nagyzenekari estje
  
  Ezen az estén két újító elme találkozik: Johannes Brahms és Fischer Iván. A német zenei óriás III. és IV. szimfóniáját hallgathatják meg a klasszikus zene szerelmesei.
  
  Szeptember 12.
  Berlin Songs
  
  Ezen a keserédes koncerten a legszebb német kuplék, dalok és slágerek csendülnek fel. Utazás lesz ez a
  weimari varieték és lokálok világába, Marlene Dietrichtől Nina Hagenig.
  
  Szeptember 13.
  Berlin terasz
  
  Úttörő nosztalgia! Az ezen a délutánon fellépő két fiatal német hármas a legmodernebb zenei utakat feltárva tekint a múltba. Nils Wogram harsonás a reneszánszát élő Hammond-orgonával és dobbal teljes csapata már tíz éve eleveníti fel a legízesebb jazz-funk és soul jazz hagyományait. Mindhármukat hazájuk legfigyelemreméltóbb muzsikusai között tartják számon.
  
  Szeptember 13.
  A BFZ nagyzenekari estje
  
  Ezen az estén két újító elme találkozik: Johannes Brahms és Fischer Iván. A német zenei óriás III. és IV. szimfóniáját hallgathatják meg a klasszikus zene szerelmesei.
  
  Szeptember 13.
  Tony Lakatos Quintet
  
  Számunkra az ötvenöt éves szaxofonzseni mindig magyar marad, még ha Németország úgy tekint is rá, mint egyik legkiemelkedőbb szólistájára.
  
  Szeptember 13.
  Kertmozi – Wim Wenders: Berlin fölött az ég
  A film vetítése (magyar felirattal) a Goethe Intézet támogatásával valósul meg.
  
  Szeptember 14.
  A BFZ nagyzenekari estje
  
  Ezen az estén két újító elme találkozik: Johannes Brahms és Fischer Iván. A német zenei óriás III. és IV. szimfóniáját hallgathatják meg a klasszikus zene szerelmesei.
  
  Szeptember 14.
  Berlin terasz
  
  A berlini 17 Hippies együttesnek soha nem voltak hippik és tizenheten a tagjai. Kizárólag akusztikus hangszereken játszanak - hegedűn, csellón, gitáron, trombitán, klarinéton, harsonán -, a kelet-európai, a francia és az amerikai népzenék összeboronálásával teremtve meg a maguk jellegzetes, „berlini” stílust.
  
  Szeptember 14.
  Michael Wollny & Tamar Halperin koncertje
  
  Ki gondolná, hogy a zongorán, amely a jazzben oly alapvető, központi szerepet játszó és végeláthatatlan irodalommal rendelkező hangszer, még mindig lehet forradalmian újat alkotni? Pedig Michael Wollny játéka kétségtelenül csak Michael Wollnyéra hasonlít.
  
  Szeptember 14.
  Kertmozi – Pina Bausch: Cafe Müller – táncfilm
  
  Pina Bausch 1987-ben filmre vitt darabja életrajzi forrásokon nyugszik. Az 1940-ben született (és 2009-ben elhunyt) koreográfusnő a németországi Solingenbe kalauzol a második világháború idején.
  
  Szeptember 15.
  Nemzetközi konferencia
  
  Kerekasztal-beszélgetés a határnyitás német-magyar gazdasági és kulturális kapcsolatokra gyakorolt hatásáról.
  
  Szeptember 15.
  Volt egy álmunk – német-magyar irodalmi sanzonest
  
  Ez az est az eleven kulturális kapcsolatok talaján minden hivatalosságtól mentes, fergeteges műsort kínál a berlini falbontás huszonöt éves évfordulóján. Olyan estet, amelyen a Magyarországon is jól ismert Terézia Mora és Ingo Schulze Németországban is népszerű magyar írókkal, Esterházy Péterrel, Bán Zsófiával és Dragomán Györggyel beszélget majd az irodalmi kapcsolatok „motorjának” számító Dalos György moderálásával. A program a Goethe Intézet támogatásával valósul meg.
  
  Szeptember 16.
  A BFZ német barokk estje
  
  A Budapesti Fesztiválzenekar barokk együttesét ezúttal az egzotikus szépségű hegedűművész, Midori Seiler vezeti majd, a koncert szoprán szólistája, Yeree Suh pedig korabeli barokk öltözékben, és szintén a kornak megfelelő barokk gesztusokkal énekel majd.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Játékszín Podcasting - Menopauza és ami mögötte van!
A Thália Színház a 2024/2025-ös évadban közönségkedvenc előadásokkal készül
Hiánypótló ritkaságok és műfajteremtő zenészek a negyedik Liszt Ünnep első programjai közt
Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt
Kuriózumok a Főapátsági orgonahangverseny-sorozaton Pannonhalmán a Bazilika800 emlékévben
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
 kiemelt 
Palaye Royale a Barba Negrában!
  
2024

Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 ozirisz    barn burner    butal assault    kaszás géza    genitorturers    alice cooper    kopaszkutya    leander kills    auróra    shining    x-men: first class    carach angren    tűzzománc    hexis    vojnits    civil sziget    müller péter sziámi    lóripop    origin    alex kapranos    paul di´anno    gio geraca    skore    world invasion    neo fm  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!