hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
magazin [asztaltársaság]  2014. május 22. csütörtök   16:00
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Fényporszemek éjszakája
Irodalom, örömzene és képzőművészet - a New York Művész Páholyban

  A New York Művész Páholy szezonzáró estjére június 16-án kerül sor: a Fényporszemek éjszakája című programon három fiatal, népszerű alkotó mutatkozik be: egy kiváló énekesnő, egy tehetséges festőművész és vadonatúj kötetével hazánk egyik legnépszerűbb írója. A nyári szünetet megelőzően a zene, a képzőművészet és az irodalom összefüggéseit mutatjuk be Jónás Vera dalszerző-énekes, Soós Kata festőművész és Grecsó Krisztián író társaságában a Világ Legszebb Kávéházában.
  
  A New York Művész Páholy látogatói megszokhatták, hogy estjeinken egyaránt fontosnak tartjuk, hogy emlékezzünk kultúránk kiemelkedő alkotóira és minél több kortárs, fiatal alkotót, tehetséges művészt is bemutassunk. Az utóbbi rendezőelv szerint a szezon utolsó estjén három különleges, fiatal vendégünk lesz. Az est során kiderül majd, hogyan inspirálja egymást a festőművész és az énekesnő, mit és hogyan olvas a dalszerző, és élőben hallhatjuk Jónás Verát zenélni, és egy közös dal erejéig Grecsó Krisztián is gitározik nekünk.
  
  Jónás Vera, „a fiatal gitáros-énekes-zeneszerző első lemezével most olyan névjegyet tett az asztalra, amely belépőt jelent számára a mai legjobb énekesnők elitklubjába.” – írta 2013 októberében a Fidelio.hu kritikusa Jónás Veráról első lemezének bemutató koncertje után. Jónás Vera 2012-ben szerzett diplomát a London Centre of Contemporary Music-ban. Évek óta Londonban és Budapesten él és alkot, mindkét városban sokat koncertezik. Zenekarát, a Jónás Vera Experiment-et Dés Andrással és Csizmás Andrással alapította három évvel ezelőtt. Game című lemezüket 2013 őszén, egy nagy sikerű lemezbemutató koncert keretében mutatták be a Trafó színpadán. Május 20-án a Művészetek Palotájában léptek fel. Jónás Vera koncertjein saját szerzeményeit játssza, élő elektronikát használ, és saját magát kíséri gitáron. Game című albuma személyes könnyűzene, amely friss és érett zenei világba kalauzolja a hallgatóságot.
  
  Soós Kata festményein mindennapi életünk közösségi terei jelennek meg. Olyan helyek, ahol emberi csoportok töltenek naponta nem kevés időt, mégis hiányzik belőlük a személyes elem. Életünk uniformizált, közönyös színterei ezek, melyek nem otthonosak, mégis mindannyiunk számára ismerősek. Soós festményei előtt állva szinte halljuk, ahogy cipőnk koppanása visszhangzik a térben, ahol egyedül vagyunk, mert valamiért üzemen kívüli időben érkeztünk: nyitás előtt vagy zárás után, miután elment vagy mielőtt megérkezett volna bárki ide. - Soós Katalin 2004-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán, ahol Gaál József volt a mestere. Emellett elvégezte az ELTE-TÁTK kulturális antropológia szakát is. 2000 óta tagja a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesületének. 2011-ben az MKE Doktori képzésében DLA fokozatott szerzett. Legutóbbi kiállítása Mosókonyha címmel május 6-án nyílt az A38 hajó kiállítóterében.
  
  Grecsó Krisztián József Attila-díjas író-költő a kortárs irodalmi élet egyik legkarakteresebb alkotója. Öt évig élt Békéscsabán, ahol a Bárka folyóirat szerkesztője volt. Volt a Nők Lapja vezető szerkesztője és a Szépírók Társaságának alelnöke, 2009 óta az Élet és Irodalom próza és esszé rovatát vezeti. Első komolyabb irodalmi sikerét 2001-ben, Pletykaanyu című kötetével aratta. 2004-es Isten hozott című regénye többek között németül, csehül, szlovénül és törökül is megjelent. Drámáját, a Cigányokat 2010 óta Máté Gábor rendezésében játssza a budapesti Katona József Színház. A Mellettem elférsz című regénye 2012-ben elnyerte a rangos Aegon Művészeti Díjat, ami óriási elismerést és siket hozott mind a szakma, mind az olvasók részéről. A regény jelenleg a nyolcadik kiadásnál tart, a belőle készült színdarabot a bécsi Theater Brett mutatta be 2014 tavaszán. 2014. májusában megjelent vadonatúj kötete, a Megyek utánad, egy felnőtté válás jelenkori története, ami a szerelmi történetein meséli el a főhős, Daru életét.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 colorstar    toxic waltz    morgan freeman    as i lay dying    tudósok    lou reed    jake e. lee    mad sin    adrian brody    guns ’    groove armada    oceano    jeff scott soto    gloryful    greg bennick    cold snap    aceldama    stolen beat    nick holmes    the legend of the guardians    galileo    rock története    evolution    jeroen tel    poem  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!