hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
magazin [asztaltársaság]  2014. április 24. csütörtök   04:31
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
”Bëbocsātlak” a Parapács zenekar lemezbemutató koncertje a Budapest Folk Festen
2014. április 24. 19h, Hagyományok Háza

  A 2012. évi Fölszállott a páva tehetségkutató verseny Zenekar-kategória győztese; az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, dinamikus, alkotó folkbanda, a Parapács zenekar első lemezének bemutató koncertje a Hagyományok Házában lesz április 24-én a Budapest Folk Fest keretében. A Bëbocsātlak című album a Fonó kiadásában jelent meg; elsőként élőben most hallható a különleges, eddig nem publikált felvidéki gyűjtéseket tartalmazó zenei anyag.
  
  ”A Parapács név az erdélyi magyar tájnyelvekben ügyes, talpraesett, jó beszédű embert jelent. A zenészek, kiknek muzsikáján felnőttünk, mind efféle rátermett, ügyes emberek. Az ő világukban, (s ahogy ők maguk emlegetik: „a mi időnkben”) a falu életének elmaradhatatlan eseményei voltak a rendszeresen megszervezett táncalkalmak, bálok, ahol az emberek kiénekelhették örömüket, feledhették bánatukat, megtalálhatták szerelmüket és kedvükre múlathatták az időt. A falvak muzsikusai - sokszor az egész napos kemény munka után - nem törődve a fáradtsággal, hajnalig húzták a talp alá valót. A népzene hagyományőrző mesterei önkifejező és érzelemdús, olykor elképesztően virtuóz játékmódjuk miatt példaképeinké váltak. De nem csak tehetségükért, szorgalmukért és kitartásukért nézünk fel rájuk, hiszen muzsikájukban nagyapáink örökségének az anyagiaknál fontosabb, megfoghatatlan szeleteit őrizték meg nekünk.
  2007 nyarán döntöttük el Dragony Gábor barátommal (a zenekar brácsásával) hogy összehozunk egy vonós bandát. Akkor még mindketten Nyíregyházán tanultunk, de a zenekar székhelye szülőfalum, Tállya lett. 2010 augusztusában nyerte el a zenekar a mai formáját, amikor csatlakozott hozzánk Pusko Márton prímás és Fekete Krisztián cimbalmos.
  Egy zenekar legmeghatározóbb személyisége a prímás, és az ő muzsikája. Márton a Felvidéki Tornalján nevelkedett és ő is azon szerencsés zenészek közé tartozik, aki még személyesen tudtak tanulni a népzene hagyományőrző mestereitől. Ilyen volt például az abaújszinai Potta Géza „Gatyo”, vagy az alsókálosai Molnár Géza „Sandrík”. Marci tudása és tapasztalatai a felvidéki muzsika terén jó alapot biztosítottak a Bëbocsātlak című lemezünk elkészítéséhez.
  Ennek keretében is azt tartjuk legfőbb feladatunknak, hogy a népzene mulattató, és a néphagyományok közösségteremtő funkcióját átmentsük a saját „mi időnk” világába. Kicsiknek - nagyoknak koncertjeinken, táncházainkban, vagy lemezeinken felidézni az „ő idejük”, s benne a legelőszélen mulató pásztorok estéinek, vagy éppen padkaporos pajták báljainak hangulatát.
  
  A lemezünk a Bëbocsátlak címet viseli és a magyarországi népzenei lemezek között egyedülálló színfoltot képvisel. A kiadvány felvételein ugyanis kizárólag felvidéki (magyar, szlovák és cigány) népzenét muzsikálunk, mégpedig olyan forrásokból merítve, melyek mindeddig nem kerültek feldolgozásra. A lemez készítése során egyre hangsúlyosabban éreztük, hogy munkánk a régi, szebbnél-szebb dallamoknak a jelenkor kulturális szövetébe történő átmentése mellett akár mélyebb eszméltetésre késztető üzeneteket is közvetíteni tud. Célul tűztük ki, hogy felvidéki, erdélyi, és magyarországi helyszíneken (előbbi területeken nem csak a magyarlakta régiókban) lemezbemutató koncertsorozatot szervezünk. Bízunk benne, hogy az előadásaink hozzá tudnak majd járulni a külhonban rekedt magyarok identitástudatának erősítéséhez, illetve ahhoz is, hogy az anyaország, vagy akár a szomszédnépek többségi társadalmának közönsége megismerkedjen a felvidéki magyarok hagyományos zenei kultúrájának értékeivel. „
  
  Vojtonovszki Sándor – Parapács zenekar



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 sylosis    belmondo    coen    devastating enemy    arbat    five finger death punch    tóth vera    favreau    brutal knights    data animal    dead end path    emarosa    ruszty lászló    stonelight    superhero    vdiámpark    the order of chaos    ashes you leave    g.m.t.    tnt    skalar    crystal fighters    deathcore    placebo    mission: impossible 4  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!