hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2013. november 13. szerda   00:06
4 hozzászólás

szerző: Morello
Wisdom: Marching For Liberty


  Nem egy lemezeket orrba-szájba, futószalagon gyártó zenekar a Wisdom gárdája, de nem is kell annak lenniük. Cserébe viszont amit egyszer kiadnak a kezeik közül, az egész biztosan minőségi munka, és a végletekig kimunkált, igényes tartalom. 2001-es alakulásuk óta egy EP és két nagylemez után mostanra rukkoltak elő a harmadik albumukkal, ami azért minden, csak nem nagyüzemi termelés. Persze hozzá kell tenni, hogy a mindig kardinális pontnak számító énekescsere is szerepet játszott a kisebb megtorpanásban, de az új frontember, Nagy Gábor 2011-es bemutatkozása a Judas albumon és az élő szereplések megnyugvásra adtak okot.
  Az akkori leírásomban még egy kis szárnypróbálgatást érzékeltem énekes fronton, Gábor valamelyest kereste még a helyét, a nagy kérdés akkor is az volt, hogy a következő lemezre vajon megtalálja-e? Nos igen, ez maradéktalanul sikerült.
  
  A Judas lemez több nótája is egyre jobban beérett nálam az azóta eltelt időben, a Marching For Liberty album pedig természetesen ugyanazt a „wisdommetal” vonalat viszi tovább, amit eddig is ismerhettünk és megszokhattunk a csapattól. Sajnos a cd formátum nem érkezett meg időben, így nem tudok a külalakról, bookletről nyilatkozni, pedig a Wisdom ilyen téren is mindig gondos aprólékossággal jár el. A kórusos intro után berobbanó Dust Of The Sun egy akkora happy metal témával indít, hogy innentől nem is lehet ezt a lemezt rosszkedvűen hallgatni. Ágota Balázs jó europowerhez illő módon végig tapossa a kétlábgépet, Nagy Gábor dallamai és a kórusok pedig nagyon ülnek, a gitárszólók ugyancsak a helyükön vannak.
  Már most az első dalnál hallatszik, hogy Nagy Gábor hangja mennyivel jobban belesimul a dalokba, mint a legutóbbi nagylemez esetében. Lendületes nyitószám, a War Of Angels aztán egy kicsit szigorúbb irányt mutat, de a kórusok megmaradnak. Sőt, a refréneknél még erőteljesebb, kiabálós férfihang is besegít. A dallamérzékenység mindig is magas fokon mozgott a Wisdomnál, ennél a nótánál is sikerült élvezetes dallamokat, dúdolható témákat összefésülni a szaggatott gitártémák mellé.
  
  Ha már szigor, a maximális szintet a Failure Of Nature számmal éri el a csapat a Marching For Liberty lemezen. Ez a vészjóslóan menetelős téma, Molnár Máté dohogó basszusával (most már nagyon kell vigyázni a keresztnevekkel, hiszen immár a csapat egyik fele Máté, másik fele Gábor, és marad az egy szem Balázs a doboknál, haha!) nem egy tipikus Wisdom jellemző, de jól is van így. Nagy Gábor is kifejezetten brillírozik a dallamok terén, sokkal meggyőzőbben énekel, mint a legutóbbi alkalommal. A gyenge angol kiejtést viszont továbbra sem sikerült levetkőzni, úgy tűnik ez már mindörökre Wisdom sajátosság marad. A csapatnak mindig is az erősségei közé tartoztak az azonnal működő, rögtön énekelhető, fülbemászó refrének és melódiák, ilyen téren a Marching For Liberty album ismét jól teljesít. A Failure Of Nature példáuk igen könnyen a koncertkedvencek között találhatja magát.
  A súlyos basszusalapokkal dúsított középtempó után ismét felgyorsulunk, a The Martyr-ban megint a trappolós europoweré a főszerep. Nekem a Words Of Wisdom lemezt juttatja eszembe ez a dal, amely talán még Wisdom mércével is a lehető legtradicionálisabbnak mondható, ez a nóta is egy 100% Wisdom esszencia. A kellemesen szárnyaló dallamok ismét elviszik a hátukon a dalt, de emellett a gitármelódiák is figyelmet érdemelnek.
  
  Bár egy ilyen lemezen nehéz lenne fogóssági toplistát összeállítani, de ha lenne is ilyen, a God Rest Your Soul biztosan az élen végezne. Nagyon eltalálták ezt a nótát, és nem mellesleg a teljes zenekar maximális fordulatszámon pörög, mindegyik poszton a lehető legtöbbet hozzák ki magukból. A nyitó akusztikus téma máris megmutatja, mire számíthatunk, aztán belecsapnak a lecsóba teljes gőzzel. A kórusokkal megtámogatott refrén telitalálat, Ágota Balázs pedig kvázi blastbeat-ig is eljut közben, hoppá! Persze a gitármunkára ugyancsak érdemes odafigyelni, egy jó kis szóló-orgia is helyet kapott a szerzeményben. Ha röviden kellene bemutatnom, milyen lett az új Wisdom album, ezt a számot választanám.
  A Take Me To Neverland aztán ismét egy tradicionálisabb téma, amolyan Hammerfall módra. A dallamok és a refrén megint ott vannak, Gábor mindent kihoz a hangjából, amit csak lehet. Legyünk őszinték, manapság iszonyú nehéz kitűnni, figyelmet nyerni a mezőnyben, és mivel a heavy/power metal viszonylag szigorú korlátai nem sok kísérletezésre adnak lehetőséget, tulajdonképpen az egyetlen lehetőség olyan végtelenül fogós, bivalyerős dalokat írni, hogy hiába mondaná – jogosan – a hallgató, hogy „ilyesmit már hallottam százhússzor”, mégis hallgattatja magát a nóta, nem engedi elsikkadni a figyelmet. Úgy tűnik, a Wisdomnak ez sikerül, mert a nemzetközi figyelem sem véletlen.
  
  Volt már eddig mindenféle súlyosságú és tempójú szám a lemezen, de ballada még nem volt. Nosza, a Wake Up My Life-fal ennek is ideje volt már a sorban. Igazából hozza azt amit kell, de nekem csalódásként ért fel, hogy a középrésznél szinte egy az egyben az ugyancsak saját szám, az Unholy Ghost témáját véltem felismerni. Ennél egy kicsit jobban is megerőltethették volna magukat a srácok kreativitás terén (bár az is lehet, hogy szándékos a visszautalás).
  És ha már visszautalás, a soron közvetkező My Fairytale felütésében is érzek egy kis Masquerade utóízt, ugyancsak 2006-ból. Kattog a kétlábgép, ahogy kell, viszont itt nagyon jól hallható, hangsúlyos vezérfonalnak számít Molnár Máté basszusmunkája. Kiválóan szól a lemez, minden hangszer gyönyörűen hallatszik, amikor szerepe van. A gitárosok ezúttal is baromi jó témákkal kényeztetnek, az a kis akusztikus szösszenet is remekül sikerült.
  A Have No Fear aztán ismét egy kimért téma, a refrén jó, de egyébként kissé töltelékdalnak érzem a lemezen. Az eddigi szerzemények jóval izgalmasabbak voltak. A Live Like A Beast-ben aztán újra rálépnek a pedálra (különösen Balázs), korrekt dal, a Wisdomtól jól ismert panelekből építkezik.
  A végére maradt a legmonumentálisabb dal a Wisdom történetében, a Fabio Lione (Rhapsody Of Fire, Vision Divine) vendégszereplésével hallható Marching For Liberty. Kórusokkal erőteljesen megtámogatott, riffelős nóta. Dallamhegyek, szólóhegyek, aztán egy kis akusztikus témázgatás – van itt minden. Bár hosszú a szerzemény, a hallgatót könnyen magával tudja ragadni a jó hangulatú dallamvezetés, a vidám, ököllengetős refrén.
  
  Bár az előző album is maximálisan illeszkedik a Wisdom életútba, sőt néhány kifejezett sláger is helyet kapott a Judas lemezen, ott még úgy éreztem, hogy a debütáló Nagy Gábor és a zenésztársak mintha nem minden esetben alkotnának szerves egységet. Azonban a Marching Of Liberty albumnál immár egymásba simul az énekes és a zenészek munkája, tökéletes az összhang. Remek dalok születtek, az emlékezetes dallamok és a fogósság tekintetében sem kell a szomszédba menniük, persze azt hozzá kell tenni, hogy ezeket a paneleket mind hallottuk már az europower stílus ismertebb képviselőitől.
  A dinamikus előadásmód és a friss lendület azonban sikert és ismertséget hozhat a zenekarnak külföldön is, a Marching Of Liberty album szerintem nemzetközi szinten is bármikor állja az összehasonlítást. Részemről még mindig a Words Of Wisdom a kedvenc (illetve maga az EP is), de a friss alkotás simán a nyomába ér, egyértelműen az új énekessel való legerősebb korong készült el.
  
  
  Felállás:
  Nagy Gábor: ének
  Kovács Gábor: gitár
  Bodor Máté: gitár
  Molnár Máté: basszusgitár
  Ágota Balázs: dob
  
  Wisdom: Marching For Liberty
  01. World Of The Free
  02. Dust Of The Sun
  03. War Of Angels
  04. Failure Of Nature
  05. The Martyr
  06. God Rest Your Soul
  07. Take Me To Neverland
  08. Wake Up My Life
  09. My Fairytale
  10. Have No Fear
  11. Live Like A Beast
  12. Marching For Liberty
  



Kulcsszavak:
  wisdom 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 Morello 2013. november 14. 18:56  #4
Jajj, most tűnt fel hogy egyik helyen tényleg el van írva. Javítottam ezt is

 Morello 2013. november 14. 18:55  #3
Köszi a korrigálást, az albumcím menet közben javítva lett, de köszi a figyelmeztetést.
A dobos nevével mi a probléma? Ágota Balázsként szerepel.

 Zsuzsa 2013. november 14. 15:45  #2
Elnézést, az előbbi hozzászólásom név nélkül ment.

 ismeretlen 2013. november 14. 15:43  #1
Örülök, hogy tetszik az album,szerintem is jó lett, de nem hagyhatok szó nélkül néhány pontatlanságot ami a neveket, illetve az album címét illeti. Azt gondolom, megérdemlik a pontosságot a tisztelet jeleként.
Az album címe: MARCHING FOR LIBERTY
A dobos neve: ÁGOTA BALÁZS

 kapcsolódó cikkek: 

Vasárnap Wisdom jubileumi 10. Keep Wiseman Alive koncert

Keep Wiseman Alive X. - Wisdom, Delain, Evergrey, Kobra And The Lotus

Rockmaraton 2016 - 2. rész

Keep Wiseman Alive - Wisdom 15 éves jubileumi koncert

Wisdom: Rise Of The Wise - a sikerlista élén nyitott az új CD

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
Sabaton: The Last Stand
Roar: Délibáb demo
Borbély Mihály: Polygon - Theodosii Spassov, Lukács Miklós, Dés András
Begotten Silence: Faces Of Suffering
 kapcsolódó fotók: 

Wisdom - 2013. március 22. PeCsa - Swedish Empire Tour 2013

Wisdom - Marching For Liberty - 2013. november 16. Barba Negra Music Club
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 the killers    zoolander    kosztolányi dezső    david ellefson        kilian    witherspoon    kósza band    nyers    filter    nohanded painter    ac/dc    amanda peet    untsoppable    archer    noctem    Ü    jimmy page    edge of paradise    sacha baron cohen    wacken metal battle    admiral’s arms    neckbreakers ball    péterfy bori & love band    milking the goatmachine  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!