hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2013. szeptember 23. hétfő   06:00
nincsen hozzászólás

szerző: Barna
Nile, Ex Deo, Svart Crown
2013. szeptember 3., Budapest, Club 202

  Az őszi koncertszezon rögtön egy súlyos death metal rendezvénnyel vette kezdetét. A hangulatos, technikás muzsikát játszó Nile már nem először látogatott el fővárosunkba és az eddig fellépéseiken tapasztaltak alapján ezúttal is egy kifogástalan produkciót várhattunk tőlük. Mellettük még négy banda lépett fel a Club 202 színpadán, amelyek közül a Kataklysm énekes Maurizio Iacono által vezetett Ex Deo számított az ismertebb zenekarok közé.
  
  Részemről a korai kezdésnek esett áldozatul a román death/thrash brigád Decease és a melodikus death metalt játszó olasz Black Therapy. Érkezésemkor már a francia Svart Crown készülődött, akik hamarosan bele is csaptak mogorva black/death metal koncertjükbe. A 2005-ben alakult zenekar idén jelentette meg Profane című harmadik lemezét, amelyről több nóta is elhangzott a fél órás fellépésük alatt. Korábban nem ismertem a francia kvartett muzsikáját, de sajnos nem sikerült felkelteniük az érdeklődésemet az előadásukkal. Szürke, ötlettelen nóták dübörögtek a hangfalakból, amelyek híján voltak a kiugró megoldásoknak és a fogósságnak. Tipikus tucat banda a Svart Crown, amelyet el lehet hallgatni, ha éppen nincs más, de távolról sem váltják meg a világot.
  
  A 2008-ban alapított Ex Deo egységes koncepcióját az ókori Római Birodalom történelme adja. A Kataklysm énekes Maurizio mindent ennek rendelt alá, a dalszövegek témájától kezdve a színpadképet és az öltözeteket is ez határozza meg. A játszott zene amúgy nem sokban különbözik az anyabanda death metal muzsikájától, egyedül a heroikusabb, epikusabb dalfelépítés jelenthet különbséget. Az eddig két albumot kiadó banda nagy hangsúlyt fektet a színpadi megjelenésre, gyakorlatilag ez ad különlegességet a meglehetősen szürke, főleg középtempóban menetelő muzsikának. A római légiósoknak beöltözött tagok és a színpadkép tényleg adott egy hangulati pluszt, melyet Maurizio látványosan eltúlzott pózai és gesztusai tovább emeltek. A frontember remekül vezényelte le a koncertet és a zenésztársai is megbízhatóan teljesítettek, de nekem túl egydimenziós volt a zene. Persze végig lehetett hallgatni a produkciójukat, de a Svart Crown-hoz hasonlóan ők sem értek fel a Nile szintjéhez.
  
  A Nile már 1993 óta formálja komplex death metalba az ősi egyiptomi témavilágot. A Karl Sanders gitáros vezetésével működő zenekar hetedik albuma tavaly látott napvilágot At The Gate Of Sethu címmel. Ugyan újabb lemezeik nem érhetnek fel a korai zsengék hihetetlen komplexitásával és fogósságával, nem kell szégyenkezniük a legutóbbi két-három lemezük miatt sem. Ráadásul élőben kifogástalan produkciót nyújtanak és ez most sem alakult másképpen. Embertelen intenzitással és precizitással aprították el az újabb kori és régebbi nótákat a lelkes és hálás közönség legnagyobb örömére. Sanders mester a súlyos, technikás riffek pengetése mellett piramisok katakombáinak mélyéről feltörő hörgésekkel színesítette a produkciót és a kissé meghízott kopasz frontember, Dallas Toler-Wade is meggyőzően gitározott és hörgött. A hatalmas dobszettje mögül alig kilátszó George Kollias ezúttal is félőrült módjára csépelte a cuccot, valamint szórakoztatta a közönséget az időközönként a magasba dobott és (az esetek többségében) elkapott dobverőkkel. A tavaly csatlakozott Todd Ellis basszer ugyan inkább a háttérben meghúzódva pengetett, de néha vokálokkal is beszállt a produkcióba. A hangzás egy kritikus pontja az utóbbi időben a Nile fellépéseinek és sajnos most sem sikerült letaglózóra a megszólalás, de ahol álltam, abszolút vállalható módon dörrentek meg a magával ragadó szerzemények. A programra viszont abszolút nem lehetett panasz: ezúttal több olyan régi ínyencséget előszedtek, amelyet már régóta nem játszottak. Ilyen volt az In Their Darkened Shrines albumról előkapott The Blessed Dead és az Unas Slayer Of The Gods. Utóbbi volt a koncert abszolút fénypontja, ez a 11 perces szerzemény az epikus death metal nóták egy legjobban megmunkált mesterműve. Persze a többi dalt is öröm volt hallgatni: én főleg az olyan régebbi számokat hallgattam élvezettel, mint a The Howling Of The Jinn, a Smashing the Antiu, a Defiling The Gates Of Ishtar és a mindig koncertet záró Black Seeds Of Vengeance. Az újabb szerzemények is remekül szólaltak meg, a Sacrifice Unto Sebek, az Ithyphallic, a Kafir!, a Hittite Dung Incantation és a tavalyi album három nótája tette teljessé a Nile jó 70 perces koncertjét.
  
  A Nile produkciójában most sem lehetett csalódni, ezúttal is egy remekbe szabott, végig hibátlan death metal koncertélménnyel ajándékozták meg a jelenlévőket. A már régen hallott szerzeményekkel különösen feldobták a hangulatot, remélem legközelebb is egy ínyencségekkel teletömött dalválasztékkal látogatnak majd el hozzánk.



Kulcsszavak:
  nile     ex deo     svart crown     black therapy     decease 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

A Nile weboldala

 kapcsolódó helyszín: 

Club 202 - Budapest

 kapcsolódó szervező: 

Concerto Music

 kapcsolódó cikkek: 

Ex Deo: rövidesen nekiállnak az új albumnak

Fleshgod Apocalypse, Ex Deo 2021

Ensiferum, Ex Deo

Ensiferum, Ex Deo, Wind Rose a Barba Negra Trackben

Wintersun, Whispered, Black Therapy
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
 kapcsolódó fotók: 

NILE (US) - 2012. november 22. PeCsa
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 rabbits    il divo    johnny cash    bréma    jackie chan    bolondos dallamok    dying fetus    kings of leon    botanica    metalmania    demoscene    buried in verona    bonded by blood    revamp    kutyák És macskák    black label society    hammer of gods    malacka és a tahó    alcohol    john malkovich    little fockers    gifts from enola    anselmo    zakk wylde    honey rock klub  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!