hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2013. június 4. kedd   06:00
nincsen hozzászólás

szerző: Barna
Jex Thoth, Karst
2013. május 20., Budapest, Trafik Klub

  Pünkösdhétfőn két program közül is választhatott a kemény zenéket kedvelő rajongó. A Club 202-ben megrendezett gigantikus heavy metal fesztivál mellett egy kisebb méretű, családias hangulatú koncertest képezte az alternatívát. Én ez utóbbi mellett döntöttem, ugyanis a misztikus, okkult muzsikát játszó Jex Thoth-ot nem gyakran van lehetőségem élőben elcsípni.
  
  A Trafik Klub kis pincehelyiségében alig pár néző lézengett, amikor a kisebb koncerteknél megszokott jelentős késéssel kezdett a műsorába a hazai Karst. A miskolci srácok meglehetősen fura zenét játszanak, melyben a black metal mellett punk és post-rock elemek is előfordulnak. Magyar nyelven íródnak számaik, bár az éles hangú károgás miatt ebből nem sokat lehet érteni. A lényeg a muzsikán van, amelynek van egyfajta sajátos bája az egyedi elemek és a lelkes, szuggesztív előadás révén. Az itt hallott jó 40 perces fellépés teljesen rendben volt, a szokatlannak mondható elemek jól felépített szerzeményekben forrtak össze. Ugyan kissé még amatőr érzete volt a koncertnek és az utolsó nótaként előadott Black Sabbath feldolgozás sem a legjobban sült el a vokálnak köszönhetően, egy ígéretes banda benyomását keltette a szakadt öltönyökben megjelenő Karst tagsága.
  
  Az amerikai Jex Thoth egy 2007 óta aktív pszichedelikus rock banda. Okkult, vaskos doom metal hatásokat is hordozó muzsikájuk eddig két nagylemezen, valamint három kislemezen manifesztálódott. A Blood Moon Rise című új album most fog a boltokba kerülni és ez képezte a koncert programjának szignifikáns részét. A bandát gyakorlatilag Jessica Bowen énekesnő vezeti, a domináns aurával bíró hölgy felel a számok megírásáért is. A koncert erőteljes, misztikus hangulatát is neki köszönhettük, valósággal megbabonázta a Trafik Klub hallgatóságát. Egyszerűen olyan sajátos kisugárzása volt a távolba révedő tekintetű, homlokán egy előző napi apró baleset miatt nagy sebet viselő hölgynek, hogy egy szeánsz közepén érezhettük magunkat. Pedig egy égő gyertyákkal megpakolt gyertyatartón kívül más látványosságot nem igazán vonultatott fel a brigád. Igaz, szuggesztív jelenetekben nem volt hiány: például Jessica meggyújtott egy füstölőt koncert közben és lejött vele a közönségbe, majd a végén az egyik néző kezébe nyomta. Emellett pedig végig tekergett, vonaglott a delejező, pszichedelikus dallamokra és gyönyörűen, hiba nélkül énekelt. A többi muzsikusra sem lehetett panasz, bár ők inkább a háttérben meghúzódva, teljesen feltűnésmentesen játszották a zenei alapokat. A hangzásra alapvetően nem lehetett panasz, a hely adottságaihoz képest teljesen jó megszólalással élvezhettük a Jex Thoth nótákat. Ugyan a mikrofonnal volt némi probléma, közben kimaradt pár hang, de ez nem ment az élvezhetőég rovására. A koncert játékideje ugyanakkor elég rövid volt, körülbelül mindössze egy órás volt a magával ragadó szeánsz. A most megjelenő második lemezről a To Bury, a The Places You Walk,, a The Divide, a Keep Your Weeds és a The Four Of Us Are Dying hangzottak el, az első albumról pedig a Stone Evil, a Separated At Birth és a Son Of Yule slágerei kényeztették hallójáratainkat. A Witness és a Totem kislemezek is megidézésre kerültek a Raven Nor The Spirit, a Tauti és a Kagemni című szerzeményekkel, azonban ezek mellett még szívesen hallottam volna több dalt a zseniális első albumról. Így is kerek volt a koncert, amelynek a végén egy virágcsokrot is kapott a szép gesztustól egy röpke pillanatra elmosolyodó Jessica.
  
   Szerintem mindenki elégedetten távozhatott a Trafik Klub szűkös pincéjéből, ugyanis egy erőteljes hangulatú, sajátos koncertélményt kapott mindkét fellépő zenekartól. A Jex Thoth előadása különösen magával ragadó volt; üde színfoltjai a sok sablonos bandával kárhoztatott színtérnek.
  


Kulcsszavak:
  jex thoth     karst 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

A Jex Thoth weboldala

 kapcsolódó cikkek: 

Jex Thoth, Karst

Megjelent a Karst első videoklipje

 programajánló: 
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 vhk    sherlock holmes    palace    october file    lighthouse project    josh homme    watain    the rite    vadvirágok blues band    safe house    kmfdm    adrenaline mob    while she sleeps    gondolat kiadó    sounds of a playground fading    lost society    spirit of pink floyd show    james l. brooks    goulasch exotica    soulmirror    cathedral    kosztolányi dezső    evergrey    john mayall    arany jános  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!