hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2013. január 31. csütörtök   15:50
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Peter Hook & The Light (UK) perform Unknown Pleasures: A Joy Division Celebration
2013. március 25., hétfő 20h, A38 Hajó – Petőfi híd budai hídfő



  Kevés muzsikus létezik, aki nagyobb hatást gyakorolt volna a brit zenei színtérre, mint a Joy Division és a New Order egykori basszusgitárosa, Peter Hook. Nem csupán zenészként, hanem producerként, menedzserként és klubtulajdonosként is elemi befolyása volt a nyolcvanas évek egymást követő manchesteri hullámaira. Az elmúlt években a korszakról két könyvet is megjelentető Hook ezúttal Light nevű zenekara élén érkezik Budapestre, hogy a Joy Division egykori mesterművét, az Ian Curtis életében megjelent egyetlen lemezt, az Unknown Pleasurest adja elő. A lehető legautentikusabb Joy Division tribute – egy egykori Joy Division-tagtól.
  
  Peter Hook életében éppúgy meghatározó volt egy bizonyos Sex Pistols nevű nevenincs punkzenekar 1976-os, 42 néző előtt lezajlott hangversenye a manchesteri Lesser Free Trade Hallban, mint a későbbi Factory- és Hacienda-alapító Tony Wilsonéban. Hook egy barátjával, Bernard Sumnerrel látogatta meg a rendezvényt, ami valósággal letaglózta, olyannyira, hogy másnap meg is vette élete első basszusgitárját, és pár hónapon belül meg is alakult a Warsaw nevű zenekar, a mikrofonnál a frissen felvett Ian Curtisszel. A Joy Division előtörténetéből következik, hogy az alapító Peter Hook a zenekar hagyományainak legautentikusabb továbbörökítője. Összetévesztethetetlen, pulzáló, minimalista, hideglelős basszusgitár-játéka, dalszerzői hozzájárulása a Joy Division fojtott, ki-kirobbanó posztpunk számaihoz, majd később a New Order elektronikával átitatott dance-rockjához elemi hatást gyakorolt a kilencvenes évek elejének brit tánczenéjére.
  
  A New Orderből Hook volt az, aki elsősorban működtette az Európa leghíresebb klubjának nyugodtan nevezhető Haciendát (emlékeiről nemrég könyvet is írt a sokatmondó „Hogyan döntsünk be egy klubot?” címmel), így aztán a rave-hullámban is jelentős szerepe volt. Egészen 2007-ig játszott a New Orderben, amikor szinte egyik napról a másikra bejelentette, hogy nem hajlandó többet együtt dolgozni Sumnerrel. A lépés meg is rendítette egy kis időre a zenekart, ami csak jó pár év szünet után szedte össze magát annyira, hogy újra színpadra lépjen. Hook viszont könyveket kezdett írni, a Joy Division történtetét összefoglaló Unknown Pleasures éppen tavaly szeptemberben jelent meg. Közben megalapította saját zenekarát Light néven – és nem meglepő módon Joy Division-dalokat kezdett játszani, a lehető leghűségesebb formában. A projekt apropója az Ian Curtis halálának 30. évfordulójára rendezett megemlékezés volt a manchesteri Factory klubban, amin az Unknown Pleasurest adták elő – majd egy évvel később a második, „posztumusz” lemez, a Closer koncertje is sorra került. Hook több interjújában is beszél arról, hogy milyen különös élmény volt ez számára: hiszen a Closer lényegében a Curtis halálát követő „feloszlás” után jelent meg, ezért ezeket a számokat sosem játszották élőben (mint az köztudott, Ian Curtis az amerikai koncertturné indulásának előestéjén lett öngyilkos).
  
  Hook eredetileg csupán néhány (pontosabban: egyetlen) koncertet tervezett, de a kritikai és közönségsiker arra késztette, hogy folytassa a projektet. Ezúttal Budapesten, az A38 Hajón a Joy Division első lemezét, az Unknown Pleasurest adja elő zenekarával. A brit könnyűzene egyik kulcslemezének újjaértelmezése, élőben – ki lenne erre hivatottabb, mint a Joy Division egyik alapító-kulcstagja, akinek hatása és elismertsége a mai napig érezhető: Peter Hook először Magyarországon!
  
  A zenekar tagjai
  Peter Hook: basszusgitár, ének
  Nat Wason: gitár
  Andy Poole: billentyűsök
  Jack Bates: basszusgitár
  Paul Keohe: dob
  
  Belépő: 5300 Ft, elővételben: 4500 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó helyszín: 

A38 Hajó - Budapest

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Sting újra Budapesten
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
Sting Budapesten- Egy újabb felejthetetlen koncert a Budapest Arénában
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 johnny english reborn    anthrax    the secret    malacka és a tahó    ratm    alvin és a mókusok    overkill    udo    shrinebuilder    colorstar    mr. bean    onerepublic    vl45    todd phillips    the mahones    a közösségi háló    the cure    masters of rock    wendigo    diabolus in musica    damnon albarn    demoscene    radiohead    joystix    striker  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!