hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2013. április 8. hétfő   06:00
nincsen hozzászólás

szerző: Barna
Meshuggah, Decapitated
2013. április 26., Budapest, A38



  A minőségi metal szerelmeseinek ismételten egy kötelező koncertet ajánlunk, hiszen hosszú, hatéves várakozást követően ismét fővárosi klubkoncertet ad az elmúlt két évtized egyik, ha nem a leginkább meghatározó zenekara, a Meshuggah. Márpedig ahogy decemberben a Fear Factory vendégeként fellépő Devin Townsend is megemlítette a ´Hajón – vetítéssel kihangsúlyozva – a Planet of the Apes dalszövegét: „We all rip off Meshuggah!”
  
  És hogy ennek mekkora igazságértéke van, azt igazán csak az elmúlt négy év zenei történései tudják igazolni, hiszen az korábban sem volt kérdéses, hogy a keményzenei műfaj egyik leginkább öntörvényű úttörője közvetlen hatást gyakorol mind a dalszerkezetekre, mind a hangulatfokozásra, mind úgy általában a megszólalásra (nem is beszélve az újító stúdiótechnikai megoldásokról), ugyanakkor a djent-hullám kivirágzása egyetlen, jól felismerhető tőből fakad. Elvégre a tisztán kitartott, vagy épp elhúzott riffek, amelyek sajátos ritmizálással, kíméletlen és fojtogató atmoszférával, na meg mindent átjáró hullámzással kapcsolódnak össze, egyértelműen az Umeå-beli zenekar számlájára írhatjuk. Persze az immáron huszonöt éve működő Meshuggah-nak is végig kellett járnia a saját útját, azonban az extrém metal egyik, ha nem a legmarkánsabb formációja a kezdeti thrash metalos fellendülésből igen hamar, már a kilencvenes évek közepén rátalált egy olyan ösvényre, ami azóta is számtalan kiaknázatlan lehetőséggel kecsegtet. Erről tesznek tanúbizonyságot a banda újkori lemezei is, beleértve az egyetlen félórás dalból álló I EP-t és kvázi-testvérlemezét, az egyetlen dalt feldaraboló Catch 33-t, a teljesen új távlatokat nyitó Nothing-ot, vagy épp a legutóbbi két album progresszív felhangját. Mindezek nem csupán az eddig megjelent, egytől-egyig formabontó kiadványok időtállóságát igazolják, hanem méltán fémjelzik azt is, hogy a Meshuggah még mindig képes újat mutatni, és mindezt úgy, hogy közben sajátosan egyedi megszólalása sem szenved csorbát. Ezért is örömteli, hogy a zenekar a feledhetetlen, 2005-ös koncertjét követően ismét az A38 fedélzetén ad egy kellően fülledt hangulatú, hangzásban és színpadi kiállásban egyaránt feledhetetlen fellépést 2013 április 26-án. Elvégre akik később ismerték volna meg Jens Kidman-ék világát, esetleg eddig csak fesztiválokon (2008-ban a Szigeten, 2010-ben pedig a Hegyalján) csípték volna el a 2007-ben a Kultiplexbe egy last minute-bulira is beugró zenekart, azok most a lehető legszínvonalasabb körülmények között élhetik át azt az egyedülálló élményt, amit – tanítványok ide, közvetett követők oda – mindmáig csak ez a zenekar képes ilyen elánnal közvetíteni.
  
  Az előzenekar szerepét betöltő lengyel Decapitated egy technikás death metal zenekar, amely közvetlenül a Behemoth és a Vader mellett nőhetett fel, ezzel is biztosítva azt, hogy a lengyel extrém zenei megmozdulásokra jóformán mindig nemzetközi figyelem háruljon. És lássuk be, a Decapitated erre rá is szolgált: a zenekar eddigi öt nagylemezén egy olyan fejlődési íven ment keresztül, ami minden tekintetben példaértékű, különösen annak fényében, hogy mekkora erő kellett ahhoz, hogy a formáció eredeti dobosának halálát követően a banda új erőre kaphasson, ezzel is emléket állítva az igen fiatalon elhunyt Vitek-nek. A 2009-ben visszatért banda pedig azóta sem tért le saját ösvényéről, és a műfaj, valamint általában a szélsőséges hangzások szerelmeseinek azóta is rendre szállítják a kiemelkedő lemezeket, nem is beszélve a koncertélményről, amit három év után ismét megtapasztalhat a hazai közönség.
  
  Ha még nem tudod, mi lesz 2013 legnagyobbat szóló metalkoncertje, most talán megsúghatjuk: a Meshuggah tavaszi visszatérése jó eséllyel éppúgy történelmet fog írni, mint ahogy a zenekar eddigi klubkoncertjei tették.
  
  A belépő a koncert napján 5500 Ft., elővételben 4900 Ft.


Kulcsszavak:
  meshuggah 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó helyszín: 

A38 Hajó - Budapest

 kapcsolódó cikkek: 

Meshuggah, Avatar, The Halo Effect

Meshuggah + Avatar + The Halo Effect Budapesten

Mesterséges intelligencia program generálta le a Meshuggah új klipjét

Fezen fesztivál 25

Az Imonolith új kislemezén a Meshuggah legenda Jens Kidman
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
Dan Patlansky Budapesten
Új dallal jelentkezett az Esti Kornél - Semmi se ment meg minket egymástól
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Megint Budapesten koncertezik Sting
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 balaton sound 2012    atreyu    leaves eyes    van canto    martin scorsese    audun kleive    maylene and the sons of disaster    radio panic    közért noise    sacra arcana    in vain    billy idol    maria brink    a pénz nem alszik    kelet underground    galileo    szokolay-dongó balázs    crazy town    kézi chopin    toportyán férgek    civet    f.o.system    war is the answer    the poster boy    megan fox  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!